TEST MERKEZİ › Test: Mercedes-Benz GLA 200

Test: Mercedes-Benz GLA 200

13 Aralık 2020 / 18:53 Yeni GLA, eskisinden daha olgun bir SUV tasarımı, geniş iç hacim ve teknolojik donanımlar sunuyor

Test: Mercedes-Benz GLA 200

Mercedes-Benz’in kompakt model ailesinin ilk üyelerinden biri olan GLA ilk kez 2013 yılında yollara çıkmıştı. Her ne kadar günümüzde yedi farklı model yer alsa da, bu aile o dönemde A Serisi, B Serisi, CLA ve GLA’dan oluşan dört üyeye sahipti. Markanın kompakt model gamı hikayesini başlatan A-Serisi’nin hafif yükseltilmiş crossover hali gibi görünen GLA, şık tasarımı ve prestijli görüntüsüyle bugüne kadar oldukça iyi satış rakamlarına ulaştı. Ancak SUV segmenti son yedi yılda çok büyüdü ve günümüzde rekabet daha önce hiç olmadığı kadar kıyasıya bir hal aldı. Bu yüzden Mercedes-Benz, GLA’nın yanına ikinci bir kompakt SUV olarak GLB’yi de ekledi. Bununla birlikte kompakt model ailesine yeni bir seçenek eklemekle de yetinmeyen marka, GLA’yı ikinci neslinde SUV kimliğini daha iyi taşıyan bir otomobil haline getirdi. A Serisi ve CLA gibi diğer modelleri yenilerken, otomobillerin tarzlarında bu derece belirgin bir değişim gerçekleştirmeyen marka GLA’yı ise adeta yeniden ele almış.

6d8e59f1604ebec4912d315fe3dcfd2c_2.jpg

YENİ BOYUTLARIYLA DAHA HEYBETLİ GÖRÜNÜYOR
Yeni GLA’nın boyutları selefinden oldukça farklı. Uzunluktaki 14 mm’lik kısalma çok belirgin olmasa da, gövdenin 30 mm genişlemiş ve yüksekliğin 100 mm ile gözle görülür şekilde artmış olması GLA’ya daha heybetli bir görünüm kazandırmış. Bu görünümde yeni far ve stop tasarımının da etkisi var. Eskisinden daha küçük olan far ve stoplar adeta bir illüzyon yaratarak gövdenin olduğunda da iri görünmesini sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak ön bölümün daha yüksek tasarlanmış olması ve tekerleklerin gövdenin köşelerine doğru alınması SUV görüntüsünü güçlendiriyor. Bununla birlikte AMG donanımlı test aracının SUV duruşunu sportif detaylarla bir araya getirdiğini belirtelim.

6d8e59f1604ebec4912d315fe3dcfd2c_0.jpg

İÇ MEKAN ARTIK DAHA GENİŞ
Her ne kadar uzunluğu biraz azalmış olsa da yeni GLA’nın dingil mesafesi eski modelden 30 mm daha fazla. Bu da yükselen tavan ve artan genişlikle birlikte iç hacimde ciddi bir artış yaratmış. Ön bölümde 22 mm daha fazla baş mesafesi sunan otomobil, omuz genişliği ve arka bölümdeki diz mesafesi konusunda artık daha cömert. Sırtlık eğimi ayarlanabilen arka koltukların ayrıca ileri-geri 14 cm kaydırılabiliyor olması da bagaj ile kabin arasında hacim transferine olanak tanıyor. Bu arada GLA’nın 435 litrelik bagajının selefinden daha geniş olduğunu ve bu bölümde eskisinden daha kullanışlı bir alan sunulduğunu belirtelim. Bagaj zemininin çift katlı olarak ayarlanabiliyor olması da kullanışlılığı destekliyor.

6d8e59f1604ebec4912d315fe3dcfd2c_4.jpg

GLA’nın oturma pozisyonu da artık daha yüksek. Sürüş sırasında A Serisi’ne göre 14 cm daha yukarıda oturuyorsunuz. Bu da hatchback kardeşine göre GLA’nın yola daha hakim bir sürüş pozisyonu sunmasını sağlıyor. Mercedes-Benz, kompakt model ailesindeki tüm kabinlerde çok benzer bir tasarım kullanıyor ki GLA’daki ön konsol ve kapı içi tasarımları da GLB ile hemen hemen aynı.

Üzerinde dokunmatik kumandaların da yer aldığı yeni nesil direksiyon simidi, ön koltukların arasındaki touchpad, iki ekranın birleşmesinden oluşan siperliksiz ön panel ve türbin formlu havalandırma menfezleri çok tanıdık. GLA’nın bütünleşik ön panelini farklı ekran boyutlarıyla tercih etmek mümkün. Test aracımızda ise iki adet 10.25 inçlik ekran bulunuyor. Tüm Mercedes-Benz modelleri gibi GLA da çok iyi bir bilgi-eğlence sistemine sahip. Grafik kalitesi çok yüksek olan ve dokunmatik özelliği sorunsuz çalışan ekranın yanı sıra, direksiyon üzerindeki butonlar veya touchpad kullanılarak da kontrol edilen sistem, MBUX donanımlı tüm Mercedes-Benz modelleri gibi sesli komut özelliği de sunuyor.

d0b0a3f547c735bd1468f049a8a960ad_1.jpg

GLA’nın malzeme kalitesi de ailenin diğer modelleriyle, özellikle de GLB ile oldukça benzer. Kullanılan malzemeler ve renkler ambiyansı biraz farklılaştırsa da kabin kalite açısından da tanıdık hissettiriyor. Test aracındaki kırmızı dikişler ve deri/alkantara karışımı kaplamalar da iç ambiyansa sportiflik katıyor. Kısacası kabinin tüm bileşenleriyle premium bir otomobile yakışır bir kalite hissiyatı sunduğunu söylemek mümkün.

6d8e59f1604ebec4912d315fe3dcfd2c_1.jpg

163 BEYGİR GÜCÜNDE 1.3 LİTRELİK TURBO MOTOR
GLA ülkemize sadece GLA 200 versiyonuyla ithal ediliyor. 163 beygir gücünde 1.3 litrelik turbo benzinli motora ve 7-ileri çift kavramalı 7G-DCT şanzımana sahip olan bu versiyon gücünü ön tekerleklere aktarıyor. Yani GLA selefinden güçlü bir SUV görüntüsü sunsa da, aslında bir asfalt otomobili olmaya devam ediyor. En azından bizim ülkemizde. Çünkü otomobilin yurtdışında dört tekerlekten çekişli motor seçenekleri de bulunuyor. 

GLA 200’deki motoru diğer kompakt modellerden biliyoruz. Yani kabindeki tanıdık ortam gibi motor kaputunun altında da tanıdık bir yüz var. 250 Nm tork verisi sunan bu motor düşük hacmine rağmen gayet tatminkar bir performansa sahip. GLA’yı 0’dan 100 km/s hıza 8.7 saniyede çıkaran ünite, bu otomobile iri kardeşi GLB 200’e göre daha iyi bir performans sağlıyor. Günlük kullanımdaki 6.5 -7 litre aralığındaki ortalama tüketim verisi de makul bir değer.

6d8e59f1604ebec4912d315fe3dcfd2c_3.jpg

KOMPAKT MODEL AİLESİNDEKİ EN KONFORLU OTOMOBİLLERDEN BİRİ
GLA 200’ün sürüş kalitesi açısından Mercedes-Benz’in kompakt gamındaki en iyi modellerinden biri olduğu açıkça görülüyor. Dinamik açıdan başarılı olan, ancak yine de sportiflikten çok konfora odaklanan GLA, hem yalıtım seviyesi hem de sürüş özellikleriyle GLB’den daha konforlu. Bununla birlikte şehir içi park manevralarında D ve R konumları arasındaki vites değişimlerini biraz sarsıntılı gerçekleştiriyor. Küçük bir pürüz olsa da, bu durum otomobilin huzurlu karakterini biraz törpülüyor. 

Özet olarak artık tamamen farklı bir tasarıma sahip olan GLA, hem iç hacim hem de teknoloji açısından daha cömert bir otomobil haline gelmiş. Şanzıman kaynaklı hafif çaplı bazı sarsıntılar dışında sürüş kalitesi de başarılı olan otomobil, Audi ya da BMW’deki rakipleri kadar dinamik hissettirmese de, konfor yönünden oldukça iddialı. 

Yazı: Bahadır Bektaş

d0b0a3f547c735bd1468f049a8a960ad_2.jpg

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1332 cc, turbo

Güç................163 bg @ 5500 d/d

Tork...............250 Nm @ 1620-4000 d/d

0-100 km/s....8.7 sn

Maks hız........210 km/s

Ort. tüketim....5.7 - 6.0 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............578.000 TL (Progressive, Aralık 2020)

ÇOK OKUNANLAR