TEST MERKEZİ › Test: Opel Astra

Test: Opel Astra

06 Mayıs 2016 / 11:47 “2016 Avrupa’da Yılın Otomobili” ödülünün bu yılki sahibini dizel-otomatik ikilisi ile test ettik

Test: Opel Astra

Opel 1936 yılından beri kompakt otomobil segmentinde yer alan otomobiller üretiyor. 1936-1993 yılları arasında Kadett modeli ile bu segmentte yer alan Alman üretici, 1993’ten beri ise Astra modeli ile kompakt segmentte temsil ediliyor. Şimdiye kadar toplamda 24 milyondan fazla Kadett ve Astra satan Opel, bu sınıftaki son temsilcisi olan Astra K’yı geçtiğimiz yılın Haziran ayında ortaya çıkarmıştı. Tamamen yeni Astra Eylül 2015’te düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkmış ve otomotiv dünyası tarafından büyük ilgi ile karşılanmıştı.

Opel’in yeni kompakt sınıf temsilcisi markanın ses getiren Monza konseptinden esinlenerek ortaya çıkarılmış. Yerine geçtiği modele kıyasla daha dinamik, daha akıcı ve daha atletik çizgilere sahip olan yeni Astra’nın boyutları ise ufalmış. 4.37 metre uzunluğa, 1.81 metre genişliğe ve 1.48 metre yüksekliğe sahip olan otomobilin uzunluğu 50 mm, genişliği 5 mm, yüksekliği ise 25 mm azalmış. Küçülen boyutların yanı sıra otomobilin aks mesafesinde de 20 mm’lik bir azalma yaşanmış olmasına karşın, iç mekan hacminde, diz mesafesinde 35 mm ve baş mesafesinde ise 22 mm, artış gerçekleşmiş. Yeni Astra’nın daha dinamik tasarımı otomobilin hava sürtünme katsayısının da 0.285 Cd gibi iddialı ve başarılı bir değer olmasını sağlamış. Opel tasarımcıları sıfırdan ortaya çıkardıkları bu yeni otomobilde otomobilin aerodinamik performansına da yardımcı olacak şekilde alçalan bir tavan çizgisine de yer vermiş. Tasarımcıların otomobilin C-sütununu ise siyah renkte kalmasını tercih etmeleri ise tavanın havada asılı bir görünüm sunmasını sağlamış. Bu tasarım detaylarının yanı sıra artık daha ince far ve stoplara sahip olan yeni Astra daha şık ve agresif bir görünüme kavuşmuş.

Opel tasarımcıları şık dokunuşlarını yeni Astra’nın iç mekanında da göstermeyi başarmış. Alman üreticinin bir önceki jenerasyon modellerinde yer verdiği büyük direksiyon simidi, yerini, tıpkı yeni jenerasyon Corsa’da olduğu gibi, daha küçük, daha zarif ve ele çok daha iyi oturan bir direksiyon simidine bırakmış. Tasarım ekibi yeni direksiyon simidini, bünyesinde 4.2 inçlik renkli bilgi ekranını da barındıran, okunaklı yeni bir gösterge paneli ile desteklerken, otomobilin ön ve orta konsolu üzerinde de ciddi bir çalışma gerçekleştirmiş. Opel’in 8 inçlik parlamayan, renkli dokunmatik ekrana sahip yeni IntelliLink infotainment sistemine kavuşan yeni Astra, bu başarılı infotainment sistemi sayesinde daha premium bir algı yaratacak hale gelmiş. Alman üreticinin iç mekandaki en büyük başarısı ise, kullanılan kaliteli materyallerin de desteği ile, iç mekanın sürücü ve yolcularda yarattığı algı konusunda olmuş. Yeni Astra’nın şık dış tasarımının etkisinde kapısını açıp otomobilin içerisine bindiğinizde artık kendinizi daha üst sınıf bir otomobilde hissediyorsunuz.

Tamamen yeni Astra’nın yenilikleri elbette yalnızca tasarım ile sınırlı değil. Yeni otomobilin yeni teknolojileri arasında en önemlilerinden bir tanesi, şık tasarıma sahip IntelliLux LED matrix farlar. Her farda sekiz ayrı LED grubuna sahip bu farlar yalnızca gece iyi bir aydınlatma sağlamıyor, ayrıca Adaptif Uzun Far Asistanı devreye sokulduğunda sisteme entegre edilmiş bir kameranın yardımıyla karşıdan gelen aracın bulunduğu bölgeyi aydınlatmayı bırakıyor, ancak sürücünün önünü aydınlatmaya devam ediyor. Yani daha basit bir şekilde ifade etmek istersek, sistem iki farklı ışık hüzmesi oluşturarak karşıdan gelen otomobilin sürücüsünün uzun farlardan etkilenmesini engelliyor. Astra K’de yeni infotainment sistemi ve akıllı farların yanı sıra, şeritten çıkıldığında otomobilin direksiyonuna müdahale ederek otomobili şeride sokan Şerit Takip Sistemi, Gelişmiş Park Pilotu, Kör Nokta Uyarı Sistemi ve Geri Görüş Sistemi gibi teknolojik donanımlar da yer alıyor.

Opel Türkiye tarafından bize sağlanan test aracımızın kaputunun altında markanın 1.6-litre hacimli turbo dizel motoru yer alıyor. 136 bg güç ve 320 Nm tork üreten bu güçlü motor, 6-ileri tork konvertörlü  otomatik şanzıman ile eşlenmiş. Konfor ve sürüş keyfi konusunda iyi sonuçlar sağlayan dizel-otomatik ikilisinin en büyük eksiği ise Start&Stop sistemi. Bu sistemin otomobilde yer almıyor olması elbette çok büyük bir sorun değil, ancak otomobilin fabrikanın iddia ettiği 4.6 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimi değerini pratikte yakalamasını zorlaştırıyor. Testimiz süresince pratikte 5.5-6 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim değeri yakaladığımız yeni Astra’nın performansı da 6-ileri manuel şanzımana sahip ikizinden biraz daha geride kalıyor. Dizel-otomatik Astra’da sol ayağınızın yorulmaması için performans ve yakıt ekonominizin ufak bir payından vazgeçmeniz gerekiyor, tabii trafiğin her geçen gün arttığı İstanbul şartlarını göz önünde bulundurursak bu çok büyük bir fedakârlık olmayabilir.

Yeni Opel Astra’nın sürüşü ise gayet başarılı. Otomobilin ele daha iyi oturan yeni direksiyon simidi, sürücünün otomobil ile daha iyi iletişim kurmasına olanak sağlıyor. Tamamen yeni bir mimari üzerinde yer alan Astra’nın selefine göre 120-200 kg arasında daha hafif olması da, virajlı yollarda otomobilin çevikliğinin artmasına yardımcı oluyor ve sportif sürüş keyfini de artırıyor. 6-ileri otomatik şanzıman her ne kadar daha konfor odaklı sürüş vaat ediyor olsa bile, 136 bg’lik 1.6-litre hacimli dizel motor, özellikle 320 Nm’lik torkunun da yardımıyla sürücüsünü performans anlamında yarı yolda bırakmıyor.

Sonuç olarak Opel’in, yeni “DRIVE! 2022” stratejisine göre geliştirdiği ilk tamamen yeni model olma özelliğini taşıyan yeni Astra’da oldukça başarılı bir iş yaptığını söylememiz mümkün. Şık tasarıma, geniş iç mekana ve konforlu sürüşe sahip olan yeni otomobil özellikle yüksek donanımlı versiyonları ile premium’a yakın bir deneyim sağlamayı başarıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda ise Astra’nın “2016 Avrupa’da Yılın Otomobili” ödülünü kazanmış olması ise bir sürpriz olmaktan çıkıyor. 1-litre hacimli 3-silindirli turbo benzinli motora sahip baz versiyonu ile yeni Astra’nın fiyatı 66.500 TL’den başlıyor. Dizel-otomatik ikilisi için 84.800 TL’yi gözden çıkarmanız gerekirken, test aracımız gibi Excellence donanımlı bir Astra’nın fiyatı ise 98.600 TL olarak duyuruluyor.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbo dizel

Güç: 136 bg @ 3500-4000 d/d

Tork: 320 Nm @ 2000-2250 d/d

0-100 km/s: 10.1 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 200 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 4.6 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 122 g/km

Baz fiyat: 84.800 TL (Dizel-Otomatik / Mayıs 2016)

ÇOK OKUNANLAR