Test: Suzuki Swift Hybrid
03 Ocak 2021 / 22:29 Suzuki’nin keyifli B segmenti modeli, güvenlik donanımları ve mild-hybrid motoruyla fark yaratıyor
Suzuki, küçük sınıftaki keyifli modeli Swift’i ülkemizde artık yeni bir motorla sunuyor. Üstelik bu motor elektrik desteği sayesinde yerine geçtiği üniteden daha tutumlu, verimli ve çevreci. Bu yeni versiyonun bagaj kapağında Hybrid ibaresi bulunuyor, ancak Swift’teki sistem Toyota modellerindeki gibi tam hibrit teknolojisinin bir örneği değil. Burada mild-hybrid olarak adlandırdığımız daha mütevazı bir sistem yer alıyor. Bu noktada Swift’in içten yanmalı motorunu tamamen kapatarak sadece elektrik enerjisiyle yol alabilen bir otomobil olmadığını baştan belirtelim. İçten yanmalı motora destek olarak tüketimi düşürmeye yardımcı olan mild-hybrid teknolojisi yüzde 20’ye varan bir yakıt tasarrufu sağlayarak Swift’i segmentinin en tutumlu araçlarından biri haline getiriyor.
Swift’te 83 bg güç ve 107 Nm tork verileri sunan dört silindirli 1.2 litrelik atmosferik Dualjet motor görev yapıyor. CVT şanzımanla kombine edilen bu ünitede yeni bir çift enjeksiyon sistemi, değişken supap zamanlaması (VVT), değişken yağ pompası ve elektrikli piston soğutma jetleri gibi yenilikçi çözümlere yer verilmiş. Ancak motorun asıl olayı Suzuki Akıllı Hibrit Teknolojisi (SHVS) adı verilen bir mild-hybrid sistemine sahip olması. Bugüne kadar genellikle 48V’lik mild-hybrid sistemlerle karşılaşmamıza kaşrılık, burada 12V’lik daha mütevazı bir sistem bulunuyor. Sistem, entegre marş alternatörü (ISG) ve sürücü koltuğunun altına yerleştirilen küçük bir lityum iyon bataryadan oluşuyor. Motora 50 Nm’lik ek tork sağlayan ISG, marş sırasında, kalkış esnasında ve torka ihtiyaç olduğu zamanlarda devreye girerek benzinli motora destek oluyor. Kayışla motora bağlı olan ISG hem bir jeneratör hem de marş motoru görevi görüyor. İlk hareket ve hızlanma esnasında motora destek veren ISG, aynı zamanda fren anında oluşan mekanik enerjiyi de elektrik enerjisine dönüştürerek bataryada depoluyor. Klasik bir marş motoruna sahip olmadığı için Swift Hybrid’in stop&start sistemi de pürüzsüz ve sessiz bir şekilde çalışıyor.
Peki sürüş sırasında neler oluyor? Geleneksel alternatörün yerini alan ISG, kalkış ve hızlanma esnasında içten yanmalı motora destek olarak daha iyi bir çekiş elde edilmesini ve yakıt tüketiminin yüksek olduğu ilk hızlanma sırasında takviye sağlayarak tüketimi düşürüyor. Rampalardaki desteği de açıkça hissediliyor. ISG sayesinde CVT şanzıman pek çok benzerinde olduğunun aksine rampalarda devri daha az yükseltiyor ki bu da daha akıcı ve tutumlu bir sürüş anlamına geliyor. Yüksek hızlarda motorun biraz zorlanmaya başladığı görülse de, şehir içindeki atiklik de dikkat çekici.
Seyir sırasında ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ortaya çıkan enerji de boşa gitmiyor ve hem öndeki akünün hem de koltuğun altındaki bataryanın şarj edilmesini sağlıyor. Tabii fren sırasında şarj işlemi daha da yoğunlaşıyor. Bununla birlikte stop&start sistemi de tamamen durmayı beklemeden, henüz otomobil yavaşlamaya başladığında devreye girerek içten yanmalı motoru kapatıyor ve tüketimi düşürmeye katkı sağlıyor. Swift Hybrid’in ortalama yakıt tüketimi 4.1 lt/100 km olarak veriliyor.
Tasarımıyla ve tarzıyla segmentinde farklı bir yere konumlandığını düşündüğüm Swift genel olarak keyifli ve eğlenceli bir otomobil. Dik ön camı sayesinde MINI modellerine benzer bir sürüş pozisyonu sunan Swift, pek çok rakibinden daha sportif hissettirirken, net tepkiler veren direksiyonu, çevik şasisi ve hafif gövdesiyle sürücüsünü eğlendirmeyi de başarıyor. Otomobilin sürüşüne sportif katkılar sağlayan 935 kg’lik ağırlığı, konfor konusunda bazı zayıflıklar ortaya çıkarsa da, bunlar süspansiyonlardan değil, daha çok yalıtımdan kaynaklanıyor. Her ne kadar biraz sesli çalışsalar da süspansiyonlardaki konfor hissiyatı küçük sınıf bir otomobil için oldukça başarılı. Konforu olumsuz etkileyen en önemli unsur ise lastik gürültüsü oluyor.
Her ne kadar boyu 4 metrenin altında olsa da, Swift’in kabini son derece rahat ve yüksek tavanı sayesinde de oldukça ferah. Özellikle arka koltukta çok iyi bir baş mesafesi sunuyor. İçerideki kalite algısı sert plastiklere rağmen gayet iyi ve kabin ergonomik açıdan da sorunsuz. Orta konsoldaki 9 inçlik android tabanlı multimedya ünitesi standart olarak sunuluyor. Kabininde kullanışlı eşya gözleri de sunan Swift’in 265 litrelik bagaj hacmi ise daha iri rakiplerin bagajlarına göre biraz küçük.
Swift son derece donanımlı bir Suzuki. “GL Techno” ve “GL Premium” adında iki farklı donanım seviyesiyle sunulan otomobil, özellikle standart güvenlik donanımları açısından pek çok rakibinin ilerisinde. Kısaca bir baktığımızda listede; altı hava yastığı, çift sensörlü fren destek sistemi, adaptif hız sabitleme sistemi, şerit takip ihlali uyarı sistemi, kör nokta uyarısı, park yerinden çıkarken yaklaşan araçlar konusunda sürücüyü uyaran geri manevra trafik uyarı sistemi, uzun far asistanı ve yokuş kalkış desteği gibi dikkat çekici satırlar olduğunu görüyoruz. Özellikle adaptif hız sabitleme sistemi gibi bu sınıfta pek görmediğimiz bir donanımın Swift’te yer alması şaşırtıcı. Öndeki araçla mesafeyi otomatik olarak ayarlayan bu sistem üstelik çok da başarılı bir şekilde çalışıyor.
Swift’in pek çok rakip modelde opsiyon olarak sunulan standart donanımları sadece güvenlik başlığında toplanmıyor. Örneğin; 9 inçlik dokunmatik multimedya sistemi ve navigasyon, otomatik farlar, geri görüş kamerası, deri direksiyon simidi, 16 inçlik alaşım jantlar, LED farlar, LED stoplar, sis farları, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar gibi donanımlar da baz versiyonda dahi standart. Fark yaratan baz donanım özelliklerine karşılık direksiyon derinlik ayarının ve elektrikli arka camların sadece üst donanımda sunuluyor olması ise biraz garip. Yine de sunulmayanlara değil de sunulanlara odaklanıp, mild-hybrid teknolojisini dikkate aldığımızda Swift Hybrid’in küçük sınıfta gözden kaçmaması gereken bir seçenek olduğunu görüyoruz.
Yazı: Bahadır Bektaş
ÖZELLİKLER
Motor.............Sıralı 4-silindir, 1197 cc, +12V
Güç................83 bg @ 6000 d/d
Tork...............107 Nm @ 2800 d/d
0-100 km/s....12.2 sn
Maks hız........175 km/s
Ort. tüketim....4.1 lt/100 km (Fabrika verisi)
Fiyat...............216.900 TL (Techno, Ocak 2020)
- Alfa Romeo Junior Türkiye yollarında... Elektrikli ve hibrit motor seçenekleri sunan Alfa Romeo Junior’ın Türkiye teslimatları başladı
- PEUGEOT E-5008 en iyi aile aracı seçildi E-5008, “Altın Direksiyon” ödüllerinde “En İyi Aile Aracı” kategorisinde ödüle layık görüldü
- Yeni Grandland'e "Altın Direksiyon" ödülü Yeni Opel Grandland, Almanya’da “2024 Altın Direksiyon Ödülü”nü kazandı
- MG HS, PHEV'de liderliği yakaladı Plug-in hibrit teknolojili MG HS Luxury, pazara hızlı bir giriş yaparak PHEV pazarının lideri oldu
- BYD, 6 farklı modelle yeniden start veriyor Çinli BYD'nin Kasım ayında Türkiye pazarında satışa sunduğu modellerin fiyatları açıklandı
- Borusan Otomotiv, 40'ıncı yılını görkemli bir etkinlikle kutladı Retail Next konseptiyle yenilenen Borusan Oto İstinye, Borusan Otomotiv’in ve Borusan Oto’nun 40. yıl kutlamasıyla açıldı