TEST MERKEZİ › Test: Toyota C-HR Hybrid

Test: Toyota C-HR Hybrid

18 Şubat 2018 / 16:34 C-HR Hybrid, ÖTV avantajı sayesinde yollardaki en mantıklı crossover modellerinden biri oluyor

Test: Toyota C-HR Hybrid

Ülkemizde üretilen ilk hibrit otomobil olan Toyota C-HR Hybrid'i, Ajansotomobil'in test sayfalarında ağırlıyoruz. Hibrit kombinasyonundaki benzinli motorun 1.8 litrelik hacmine rağmen ÖTV desteği sayesinde yüzde 50’lik oranla vergilendirilmesi, C-HR Hybrid’i ilgi çekici bir otomobile dönüştürmekte. Ayrıca otomobilin 3.9 lt/100 km olarak verilen ortalama ve 3.5 litrelik şehir içi tüketim verileri de, karşımızda dizel motorlu crossover modeleri bile alt edebilen bir otomobil olduğuna işaret ediyor.

f8eb494b6d79bac3095e6c0519316e43_0.jpg

C-HR fütüristik bir tasarıma sahip. Bu yüzden hibrit teknolojisinin tasarımla daha uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Çamurluklardaki ve bagaj kapağındaki Hybrid ibareleri ve mavi zeminli logolar dışında, 1.2 litrelik turbo motora sahip olan diğer C-HR versiyonuyla aynı tasarımı sunan hibrit otomobilin kabininde ise bazı farklılıklar bulunuyor ki, bunların en dikkat çekici olanları vites konsolu ile gösterge paneli olarak karşımıza çıkıyor. Gösterge panelinde, devir saatinin yerinde CHARGE, ECO ve POWER bölümleri bulunan farklı bir göstergeye yer verilmiş. Viteste ise P,R,N,D’nin yanı sıra bir de B seçeneği mevcut. B seçeneği, ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ortaya çıkan motor freni etkisiyle birlikte pillerin daha hızlı şarj olmasını sağlıyor. C-HR Hybrid, 1.8 litrelik VVT-i benzinli motora ve bataryaları arka koltuğun altında bulunan elektrikli bir güç ünitesine sahip. Sadece elektrikli motorun çalıştığı bir EV modu da sunan C-HR Hybrid, bataryaları dolu olduğu sürece yol ve sürüş şartlarına bağlı olarak 50 km/s hıza kadar sadece elektrik motoruyla ilerleyebilen bir otomobil. Bataryalarını, frenleme anlarında veya ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde şarj eden otomobil prize veya bir hızlı şarj noktasına bağlanarak şarj edilemiyor.

f8eb494b6d79bac3095e6c0519316e43_2.jpg

Eğer bataryaları dolu ise ilk çalıştırma anında benzinli motorunu uyandırmayan otomobil, harekete geçmeye hazır olduğunu küçük bir bip sesi ile belli ediyor. Bu sesi duyduktan sonra vitesi D konumuna alıp büyük bir sessizlikle harekete geçiyorsunuz. Bu arada ön tarafta, elektrik ünitesinden geldiği belli olan bazı sesler duyulmuyor değil. Hibrit sistemin en güzel yanı ise tüm benzerlerinde olduğu gibi şehir içi dur-kalk trafikte sadece elektrikli motorla ilerleyebilmesi. Bataryalar müsade ettiği sürece, 50 km/s hıza kadar EV modunda kalabiliyor olması şehir içi tüketim rakamının ortalama tüketimden daha düşük olmasının en büyük nedeni. Peki pratikteki tüketim değerleri nasıl? Açıkçası eğer hızlı gitmek ve gaz pedalına sert bir şekilde basmak konusunda ısrarcı olmaz ve aracı göstergedeki enerji akışına dikkat ederek kullanırsanız, 4-5 lt/100 km aralığındaki tüketim rakamlarına tanık olabilirsiniz. Ancak şehir içi trafiğinde agresif bir sürüş tarzıyla kullanırsanız benzinli motorun hırıltısını daha sık duyacaksınız demektir. C-HR Hybrid uzun süre elektrik modunda gidemiyor, ancak yine de benzinli motorunu, şehir içi dur-kalk trafiğinde tüketimi ciddi şekilde düşürecek kadar kapalı tutabiliyor. Şehirler arası yollarda ve yüksek hızlarda ise silindirlerin sürekli olarak çalıştığını belirtelim.

f8eb494b6d79bac3095e6c0519316e43_1.jpg

C-HR Hybrid keyifli bir sürüşe sahip. 11 saniyelik 0-100 km/s süresine rağmen, olduğundan daha hızlı hissettiriyor. Ayrıca bataryalar ağırlık merkezini aşağıya çektiği için 1.2 litrelik versiyondan daha dengeli bir sürüşe sahip. Şehir içinde elektrikli otomobillere has kısa sureli ani ivmelenmeler ve sessizlik de keyif verici.  Gaz pedalına daha yumuşak basmayı tercih edip, sürüş alışkanlıklarınızı biraz değiştirdiğiniz taktirde C-HR Hybrid’in birlikte yaşaması kolay ve mantıklı bir otomobil olduğunu görebilirsiniz. Bazı eksikleri tabii ki var; örneğin arka koltuğu oldukça klostrofobik ve bagajı da çok küçük. Ancak 121.650 TL’ye (Şubat 2018) hibrit teknolojisine sahip başka bir crossover satın alamayacağınız da bir gerçek.

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1798 cc, +53 kW elektrikli motor

Güç................122 bg (kombine)

Tork...............163 Nm (kombine)

0-100 km/s.....11.0 sn

Maks hız.........170 km/s

Ort.Tüketim.....3.9 lt/100 km

Ağırlık.............1495 kg

Fiyat (Ocak 2018): 121.650 TL (Şubat 2018)

ÇOK OKUNANLAR