TEST MERKEZİ › Test: Volkswagen Amarok 3.0 V6 TDI

Test: Volkswagen Amarok 3.0 V6 TDI

05 Eylül 2017 / 21:42 VW Amarok 3-litrelik V6 dizel motora sahip versiyonunda pick-up kimliğinin bir hayli dışına çıkıyor

Test: Volkswagen Amarok 3.0 V6 TDI

Volkswagen Amarok 180 beygir gücündeki çift-turbo dizel motorlu 2-litrelik versiyonunda bir pick-up için fazlasıyla iyi bir performans sunuyor. Fotoğraflarda gördüğünüz V6 dizel versiyonda ise çok daha farklı bir pick-up karakteri bulunuyor. Volkswagen Ticari Araç, Amarok'un güçlü görüntüsünü daha güçlü bir motorla destekleyerek, performans açısından sıra dışı bir pick-up ortaya çıkarmış.

2-litrelik versiyonun aksine, bu otomobildeki V6 dizel motor tek bir turboya sahip. 224 bg güç ve 1400-2750 d/d aralığında 550 Nm tork değerleri sunan bu ünitenin sesi de 2-litrelik versiyondan bir hayli farklı. Öncelikle dizel tıkırtılarını duymak neredeyse imkansız, ayrıca kulağınıza tatlı bir 6-silindir sesi de geliyor. Müthiş hızlı vites değiştiren 8-ileri otomatik şanzıman ve sürekli dört tekerlekten çekiş sistemiyle kombine edilen motor, ilk hareket anında ve çok kısa bir anlığına ağır kalsa da, maksimum tork devriyle birlikte gelen ivmelenmenin ardından olağanüstü bir çekiş ortaya koyuyor. Ayrıca hızlanma hiç kesintiye uğramıyor ve Amarok V6 TDI yüksek hızlara zorlanmadan çıkıyor. 7.9 saniyelik 0-100 km/s verisi ve 191 km/s’lik maksimum hız da pick-up sınıfında görmeye pek alışık olmadığımız değerler. Tahmin edersiniz ki; Amarok 3.0 V6’nın tüketimi 2.0 BiTDI versiyondan biraz daha yüksek. Ortalama tüketim 7.8 lt/100 km olarak veriliyor, ancak sağ ayağınızın altındaki gücün tadını bir kez aldıktan sonra pek sakin kalamıyor ve tüketim rakamı genel olarak 10 litre seviyelerinde seyrediyor. Yüksek güç otomobilin arazi yeteneğini de olumlu etkiliyor; uygun lastiklerle ve orta diferansiyeli kilitleyen Off-road modunda tırmanamayacağı engel yokmuş gibi hissettiriyor. Yine de asıl farkı asfalt sürüşlerinde görüyorsunuz. Bu noktada da tek sıkıntı, yüksek hızlarda gövdenin yan rüzgarlardan etkilenmesi oluyor ki; bu da biraz tedirginlik yaratıyor.

d0e9b66259eead9d74b92bc7d2ac3ae6_0.jpg

Amarok yeni motoruyla SUV sınıfına biraz daha yaklaşmış durumda. Bunun yanında şık ve modern görüntüsüne de benzer bir hava hakim. LED gündüz farları, yeni tamponu ve ızgarasıyla özellikle önden cazip bir görünüme sahip Amarok. Aynı cazibenin kabinde de karşımıza çıktığını belirtelim. Koltuk döşemeleri, binek otomobillerdekine benzer şık göstergeler, Apple CarPlay özellikli dokunmatik multimedya ekranı ve yine binek VW’leri hatırlatan direksiyon simidi sayesinde, bir pick-up’tan çok SUV gibi hissettiriyor. Ayrıca 2-litrelik motor seçeneğinden 30 bin TL daha yüksek olan 169 bin TL’lik fiyatı da pick-up sınırlarının dışına çıkıyor. Sert plastikler, yüksek hızlardaki rüzgar gürültüsü ve yaprak yaylı arka aks sebebiyle biraz sarsıntılı olan arka bölümse bu hissin törpülenmesine ve bir pick-up’ın içerisinde olduğunuzu hatırlamanıza sebep oluyor. Gaz pedalına her bastığınızda bunun bildiğiniz tarzda bir pick-up olmadığını da her daim fark ediyorsunuz.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............V6, 2967 cc, turbodizel

Güç................224 bg @3000-4500 d/d

Tork...............550 Nm @1400-2750 d/d

0-100 km/s.....7.9 sn

Maks hız.........191 km/s

Test Tüketim,...7.8 lt/100 km

Ağırlık..............2300 kg

ÇOK OKUNANLAR