GÜNDEM › Volkswagen, ABD’de davalık oldu!

Volkswagen, ABD’de davalık oldu!

22 Eylül 2015 / 13:00 Alman üreticinin emisyon testlerinden geçmek için bir yazılım hilesi kullandığı söyleniyor

Volkswagen, ABD’de davalık oldu!

ABD’de yer alan Çevre Koruma Kurumu (EPA), Volkswagen ve Audi’nin resmi emisyon testlerinden geçmek için bir yazılım hilesi kullandığının ortaya çıkarıldığını iddia etti. 2009-2015 yılları arasında üretilen, 2-litre TDI dizel motorlu VW Beetle, Golf, Jetta, Audi A3 ve 2014-2015 model VW Passat model yaklaşık 482.000 otomobilde kullanıldığı tahmin edilen bu sistem ile birlikte otomobilin EPA emisyon testinden geçtiğini anladığı ve yukarıda bahsi geçen yazılımı devreye soktuğu söyleniyor. Testin tamamlanmasıyla devre dışı kalan bu sistem, devre dışı kaldıktan sonra otomobilin yol koşullarındaki çalışmasını etkilemiyor.

EPA, VW ve Audi tarafından kullanılan bu yazılımın üreticilerin emisyon testlerini geçmesini sağladığını, ancak otomobillerin normal şartlarda havaya ABD yasalarınca izin verilenden 10-40 kat daha fazla nitrojen oksit saldığını söylüyor.

VW yaptığı basın açıklamasında, öncelikle bu yazılımın Avrupa Birliği yasa ve çevre kısıtlamaları ile ilgili olarak hiçbir problem yaratmadığının altını çizerken, markanın ABD’de süren soruşturmanın en iyi şekilde devam etmesi için çabaladığını açıklıyor.

EPA konu ile ilgili olarak henüz soruşturmanın devam etmesi nedeniyle Alman devine herhangi bir yaptırımda bulunmuş değil, ancak ABD federal yasalarına göre, EPA Alman üreticiden her otomobil için 37.500 dolar ceza talep edebilir. Bu durum gerçekleşirse yaklaşık 18 milyar dolar kaybetmesi gündemde olan VW, ABD’de 2-litre TDI dizel motorun da satışını durdurmuş durumda.

Konu ile ilgili olarak bir haber yapan Bloomberg ise, Alman üreticinin dün borsada yaklaşık yüzde 23 değer kaybettiğini bildiriyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR