GÜNDEM › Yerli otomotiv çalışmalarında bir ilk...

Yerli otomotiv çalışmalarında bir ilk...

19 Kasım 2013 / 12:58 Elektrikli ve hibrit araçların maliyetini düşüren, performansı ve güvenliği arttıran sistem geliştirildi.

Yerli otomotiv çalışmalarında bir ilk...

Doç.Dr. Selim Solmaz, yerli otomotiv teknolojileri çalışmalarında bir ilke imza attı. Elektrikli ve hibrit araçların yüksek maliyetini aşağıya çeken, performansı ve güvenliği artıran sistem geliştiren Solmaz’ın geliştirdiği yeni teknolojiye TÜBİTAK sahip çıktı.

TÜBİTAK DESTEKLEDİ

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, geleceğin araçları olan elektrikli ve hibrit otomobiller için yeni nesil aktif güvenlik kontrol sistemi geliştirdi. TÜBİTAK, otomotiv sektöründe heyecan uyandıran projeyi 500 bin TL’lik hibeyle destekledi. Yeni teknolojinin, otomotiv sektöründe bir ilk olduğunu ifade eden genç bilim adamı, elektrikli ve hibrit araçların maliyetini tahmini olarak yüzde 10 aşağıya çekmeyi sağlayacağını, aynı zamanda da performansı ve güvenliği artıracağını dile getirdi.

ARAÇLAR UCUZLAYACAK PERFORMANSI GÜÇLENECEK

Doç.Dr. Selim Solmaz, “Otomotiv markalarının şu an uyguladığı ABS, ESP, EBD, ASR ve ROP gibi aktif güvenlik kontrol sistemleri, hidrolik fren altyapısını kullanıyor. Bu sistemler maliyeti önemli ölçüde artırırken, aracı da ağırlaştırıyor" dedi. Elektrikli ve hibrit araçların zaten yüksek olan maliyeti, mevcut sistemlerin pahalılığı yüzünden daha da arttığını anlatan Solmaz, şöyle konuştu: "Bu otomobillerin hem çevre dostu olmaları hem düşük yakıt tüketimlerine rağmen istenen düzeyle yaygınlaşmamasında pahalı olmalarının yanında bir diğer neden de performanslarının henüz istenen düzeye ulaşamamış olması. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji elektrik motorundan destek alıyor, çalışma mekanizması tamamen farklı ve oldukça hafif. Bu yeni sisteme geçildiğinde araçlar ucuzlayacak, ağırlığı azaldığı için yakıt tüketimi daha da düşecek, performansı yükselecek. Ayrıca mevcut güvenlik sistemlerine göre daha güvenli sürüş imkanı sunacağı için kazaları azaltacak.”

 

İKİ YIL İÇİNDE UYGULAMAYA GEÇİLECEK

Doç.Dr. Selim Solmaz, TÜBİTAK’tan ‘1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ kapsamında alınan hibeyle iki yıl içinde yeni teknolojiyi uygulama aşamasına getireceklerini ve bu proje kapsamında birçok ticari fikir doğabileceğini ifade etti. Gerekli tüm testleri tamamladıktan sonra otomotiv firmalarına sunacaklarını anlatan Solmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylece, ileri teknolojinin kullanıldığı otomotiv sektörünün en gelişmiş aşaması olan elektrikli ve hibrit araçlar alanına bir Türk teknolojisini kazandıracağız. Akaryakıta bağımlılığı ortadan kaldıran, doğaya zarar vermeyen çevre dostu elektrikli otomobillerin kullanımının artmasına katkıda bulunacağımız için mutlu ve gururluyuz.”

kaynak : İHA 

Foto Galeri Tüm Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR