SEKTÖREL › “2024 yılında trend satın alma değil kiralama olacak”

“2024 yılında trend satın alma değil kiralama olacak”

07 Mart 2024 / 00:42 SIXT Türkiye ve Borlease Otomotiv Genel Müdürü Yiğit Aras, 2024 yılına dair hedef ve beklentilerini paylaştı

“2024 yılında trend satın alma değil kiralama olacak”

Bor Holding bünyesinde hizmet veren kısa dönem araç kiralama markası SIXT Türkiye ile uzun dönem kiralama şirketi Borlease Otomotiv’in Genel Müdürü Yiğit Aras, kiralama taleplerinde 2024 yılında önemli artışlar yaşanacağına dikkat çekti. Aras, düzenlenen basın toplantısında 2023 yılı araç kiralama sektörünü değerlendirirken, 2024 yılına dair hedef ve beklentileri hakkında öngörülerini de aktardı.

Aras, sektör değerlendirmesi yaparken 12 ay üzerini uzun dönem, 12 ay altını ise kısa dönem kiralama olarak bakmak gerektiğine işaret ederek “2023 yılında uzun dönem kiralama için oldukça hareketli bir yıl oldu. Pazar büyüyerek, pandemi sonrası toparlanma yaşandığının sinyalini verdi. Kısa dönem kiralama da aynı şekilde 2023 yılında oldukça iyi bir sezon geçirdi. Özellikle de şehir içi kiralamalarında da artışlar meydana geldi. Kiralama sektöründeki bu artışta, otomobil fiyatlarında yaşanan yükselişlerin çok önemli etkisini gözlemledik. Bu artışların süreceğini öngörüyorum” dedi. 

Global performans değerlendirmelerinde SIXT Türkiye olarak son iki yılda büyük başarılara imza atarak  “En hızlı büyüyen ülkelerden birisi” olduklarını da sözlerine ekleyen  SIXT Türkiye ve Borlease Otomotiv Genel Müdürü Yiğit Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“SIXT Türkiye ve Borlease, Bor Holding’in otomotiv grubunun amiral gemileridir. 2023 yılı markalarımızın hedeflerine ulaştığı bir yıl oldu.  Borlease'i halka arz etmek bizim için çok önemliydi. Bu halka arz, markamıza ciddi bir finansal güç getirdi. Borlease olarak çok yakın bir zamanda uluslararası bir şirketle anlaştık ve 600'e yakın araç verdik. Bunun yanında yine iki büyük uluslararası şirketle de anlaşmak ve onlara uzun dönem araç kiralamak üzereyiz. SIXT Türkiye olarak pazarda ilk 3 marka içinde yer alıyoruz. Yine bu sıralamadaki yerimizi koruyoruz  ve 2 sene önce yüzde 7 olan pazar payımızı yüzde 11�"12 seviyelerine çıkarttık. Geçtiğimiz yıl, yüzde 100’ün üzerinde gelir ve yüzde 15’e yakın araç parkı büyüme rakamlarına ulaşmak bizim için oldukça heyecan verici ve önemli bir gelişmeydi.” 

Aras, 2024 yılı için de sektördeki büyümenin devam etmesini beklediklerini belirterek 2024 yılında yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle araç kiralamanın oldukça iyi bir “opsiyon” olacağına dikkat çekti. Turizm sektörünün beklentilerine paralel bir şekilde araç kiralama sektörünün de iyi bir yıl geçireceğini öngördüklerini de dile getiren Aras “SIXT Türkiye olarak geçen yıl yaklaşık yüzde 15 büyüdük. Bir önceki sene de yaklaşık yüzde 10 büyüdük. 2024 yılında stratejik planımız arasındaki maddelerin en önceliklerinden biri yine büyümek olacak. Gelir, araç, şube ve personel argümanlarında büyüme, stratejimizin ilk sırasında yer almaya devam edecek. Bunun yanında gelirlerimizle birlikte, araç adedimizi ve kiralama günlerimizi de artırmak amacındayız. Şu an için filomuzun yaklaşık 2 bin adedi Borlease, 5 bin adedi ise SIXT filosunda bulunan araç sayımızı toplamda 8 bin 500-9 bin adetlere yükseltme hedefindeyiz. Kısa dönem kiralamada her ne kadar ekonomik araçlara talep artsa da biz ekonomik plus, SUV ve premium araçlara da yatırım yapıyoruz” diye konuştu. 

Aras, mobilite kavramının günümüzde en önemli konulardan biri haline geldiğini söyleyerek “SIXT olarak vizyonumuzu sürdürülebilir mobilite çözümleri çerçevesinde şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu stratejik kararın arkasında esneklik, müşterinin ihtiyaçlarına hem bireysel hem kurumsal doğru bir şekilde cevap verme düşüncesi de vardı. Mobilitenin tüketiciyle buluştuğu bir stratejimiz var ve bunu otomotiv grubu olarak başarmak istiyoruz. Bu amaçla stratejilerimizi belirledik. Mobilitenin en önemli lider firmalarından biri olma hedefini taşıyoruz. Örneğin, elektrikli araç kiralayan bir müşterimizi ihtiyaç duyması anında yola devam edebileceği esnek çözümler sunma çabasındayız. Mobilite çözümleri A noktasından B noktasından ulaşmada tüm araçları kullanabilme özgürlüğünü taşıyor. Elektrikli araçlar da buna dahil. Mobilite çözümlerinde elektrikli araçlara baktığımızda uzun mesafe yolculuklarında menzil başta olmak üzere  kullanıcıların  sahip oldukları endişeleri ortadan kaldıralım amacındayız.  Mobilite çözümleri konusunda Türkiye’deki en iyi tedarikçi olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

a06ae4da0a70998e380cad2fdcf0398f_0.jpg

“SIXT+ sektörde fark yaratıyor”

SIXT ve Borlease Otomotiv Genel Müdürü Yiğit Aras, müşterilerine en iyi hizmeti verebilmek için sundukları yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler hakkında da bilgiler vererek şöyle konuştu; “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek SIXT+ abonelik sistemini geçen yıl hayata geçirdik. Elektrikli araçlarımız ile başlattığımız bu sistem, şimdi tüm SIXT filosunu kapsamakta. Bu sistem, Avrupa ve Amerika’da çok fazla kullanılan ve esnek çözümler sunan global bir ürün. Normal kiralamadan farklı bir uygulama. Örneğin, normal kiralamada cayma bedeli ödenirken, SIXT+ aboneliğinde cayma halinde bir bedel ödenmiyor. Elektrikli bir araç kiraladıysanız, onu bırakarak geleneksel motorlu bir arabaya geçebiliyorsunuz. SIXT+ bu açıdan önemli ve beklentileri karşılayan bir hizmet oldu. İlerleyen dönemde SIXT+ abonelerine farklı paketler sunacağız. Aylık abonelikleri boyunca merak ettikleri farklı bir aracı kiralayabilecekler. Kullanıcılarımız iş için şehir dışına çıktıklarında, havalimanına aracını bırakacak, gittiği şehirde farklı bir araç alabilecekler, dönüşte de tekrar havalimanından aracını alıp kullanmaya devam edecekler. Bu sistemin aplikasyonu üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Müşterilerimiz uygulama üzerinden araç tipi, aracın alınacağı yer ve saat gibi seçimleri yapacak. Dijital onayların ardından işlemler için beklemeden direk aracına binip hareket edebilecek. Pazarın buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Biz bu alanda öncü olmaya çalışıyoruz” dedi.

Teknoloji konusunda önemli yatırımları olduğunu da söyleyen Aras,  grup şirketleri Tardigrad ile kendi iç yazılımlarının yine kendileri tarafından yazıldığını belirtti. Aras, şöyle konuştu; “Biz, marka olarak dijitalleşmeye doğru adım atarken, aynı zamanda müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak çözümler sunmak üzere hareket ediyoruz. İhtiyacımız olan yeni dijital ürünleri ve hizmet opsiyonlarını dizayn etmeye çalışıyoruz. Geçen yıl içinde, araç teslim ve iade sürecimizi şubelerimizde dijital hale getirmiştik. Ek olarak, rezervasyon alma, hedefli pazarlama, kurumsal ve bireysel müşterilerimiz için CRM süreçlerimizde dijital teknolojileri kullanıyoruz. Yakın bir gelecekte ise planlarımız arasında fiyatlandırma ve gelir yönetimimizin tam otomasyonu ve müşterilerimiz açısından uçtan uca tasarlanmış bir dijital on-boarding planımız da var.” dedi.

SIXT Foto Galeri Tüm SIXT Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR