MOTORSPORLARI › Aston Martin Valkyrie AMR Pro piste çıkıyor

Aston Martin Valkyrie AMR Pro piste çıkıyor

21 Temmuz 2021 / 14:24 1000 beygirlik yarışçı Ağustos ayında "89. Le Mans 24 Saat" mücadelesine katılacak

Aston Martin Valkyrie AMR Pro piste çıkıyor

Bu yıl 21-22 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 89. Le Mans 24 Saat yarışının sürprizi Aston Martin Valkyrie AMR Pro olacak. Üç yıl önce Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan Aston Martin Valkyrie AMR Pro'nun tasarımında Adrian Newey'nin imzası bulunuyor. 

Valkyrie’nin yol versiyonunu üreten Aston Martin, Le Mans 24 Saat yarışının yeni hiper araç sınıfı için de çalışmalarını sürdürüyordu. Aston Martin Valkyrie AMR Pro'nun tasarımı; Adrian Newey, Red Bull Advanced Technologies (RBAT) ve Multimatic iş birliğiyle 2019 yılından bu yana devam ediyordu.

19cdfeb1f2ec843233e6a9d8b67959f6_1.jpg

Yol versiyonundan tam iki kat daha fazla yere basma kuvveti üreten Valkyrie AMR Pro'nun benzeri görülmemiş bir güce ve akıllara durgunluk veren yeteneklere sahip olduğu iddia ediliyor. Le Mans yarışçısı, Valkyrie şasisinin dingil mesafesi 380 mm uzatılmış bir versiyonunu kullanıyor. Valkyrie AMR Pro, ayrıca araca 266 mm uzunluk ekleyen agresif bir aerodinamik pakete de sahip.

04d354f95c254fc708db38991d115d55_0.jpg

Hibrit motordan vazgeçen Aston Martin mühendisleri, hafifliğin ön planda tutulduğu AMR Pro’da en hafif ağırlık ve en hızlı tur sürelerinin peşine düşmüş. Valkyrie AMR Pro gücünü, Cosworth yapımı 6.5 litrelik atmosferik V12 motordan devşirilmiş bir üniteden alıyor. 11.000 d/d çevirebilen bu içten yanmalı şaheser, 1000 beygir gücünde. Ağırlık tasarrufu; hibrit sistemdeb vazgeçilmesinin yanı sıra, ultra hafif karbon fiber gövde, karbon süspansiyon salıncakları ve Perspex ön ve yan camlar dahil olmak üzere bir dizi değişiklik sayesinde sağlanmış.

19cdfeb1f2ec843233e6a9d8b67959f6_2.jpg

HEDEFLENEN TUR SÜRESİ 3 DAKİKA 20 SANİYE!
Valkyrie AMR Pro, Formula 1 otomobiline yakın pist performansı vadediyor! Le Mans 24 Saat pistinde ise hedef, 3 dakika 20 saniyelik tur süresi. Valkyrie AMR Pro, tüm bu özellikleriyle dünyanın en büyük dayanıklılık yarışında kazanmak için önde gelen LMP1 otomobilleriyle savaşmak için son derece iddialı.  

Aston Martin CEO’su Tobias Moers “Aston Martin Valkyrie programının tamamının olağanüstü bir mühendislik deneyimi” olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Aston Martin ve başta gelen teknik ortaklarında bulunabilecek tutku ve uzmanlığın bir ifadesi olarak Valkyrie AMR Pro; karşılaştırmanın ötesinde bir proje, gerçek bir ‘kuralsız’. Valkyrie AMR Pro, Aston Martin’in saf performansa olan bağlılığının kanıtı. Bu performansın DNA’sının da gelecekteki ürün portföyümüzde kendini göstereceğini söyleyebiliriz. Başka hiçbir şey göze ve kulağa böylesine hitap etmiyor ve eminim ki hiçbir şey böylesine güzel sürülmeyecek!”

Valkyrie AMR Pro için dünya çapındaki çeşitli Uluslararası FIA Pistlerinde, AstonMartin’in ev sahipliğinde, bir pist günü deneyimi organize edilecek. Bu deneyim, pist ve pit şeridi erişimini, Aston Martin Valkyrie eğitmen ekibinin desteğini, ayrıca FIA’ya özel yarış kıyafetlerini ve VIP tarafından düzenlenen akşam yemeğini içerecek. Pist günleri tüm Aston Martin Valkyrie müşterilerine açık olacak; İngiltere, Avrupa, ABD ve ötesindeki en zorlu ve dinamik yollardan bazılarını kullanan Art of Living deneyimlerinden oluşan bir seçki sunulacak. Bu özel deneyimler hakkında ek bilgiler bu yıl içinde yayınlanacak.

Güçlü simülasyon araçları kullanılarak tamamlanan kapsamlı geliştirme çalışmaları ile Valkyrie AMR Pro’nun fiziksel testleri yakında başlayacak. Valkyrie AMR Pro’nun en üst düzey sürüş deneyimini sunması için AstonMartin Cognizant Formula 1 Takımı sürücüleri de işbaşında olacak.

ÇOK OKUNANLAR