
Audi, geri dönüşüm projesine ortak oldu
28 Mart 2023 / 01:58 Audi, döngüsel ekonomi stratejisi çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmalarını MaterialLoop projesiyle ileri taşıyor

Otomotiv endüstrisinde malzeme döngüsünü azaltmak yönünde çalışmalar gerçekleştiren Audi, bu alandaki bir sonraki adım için MaterialLoop adı verilen yeni bir ortak projeyi hayata geçiriyor. Araştırma, geri dönüşüm ve tedarik sektörlerinden 15 ortakla birlikte hayata geçirilen projede, kullanım ömürlerinin sonuna gelen araçlardan alınan ve tüketim sonrası olarak adlandırılan malzemelerin yeni araç üretiminde kullanımı araştırılıyor.
Geçtiğimiz yılın Ekim ayında, geliştirme araçlarının da dahil olduğu 100 kullanılmış araç, ortak MaterialLoop projesinin bir parçası olarak söküldü. Büyük plastik parçalar gibi tüm yüksek kaliteli ikincil malzemeler geri dönüşüm için ayrıştırıldı. Sökme işleminden sonra aracın kalan gövdesi proje ortağı ilgili şirketler tarafından çelik, alüminyum, plastik ve camdan oluşan malzeme gruplarına ayrıldı. Elde edilen malzemelerin yeni otomobil üretiminde kullanımını test etmek amacıyla Audi, proje ortakları arasında yer alan geri dönüşüm endüstrisi şirketleri, Audi‘nin tedarik zincirinde yer alan şirketler ve akademik kuruluşlarla birlikte geri dönüşüm sürecini tanımladı ve yönlendirdi.

Nisan ayı sonuna kadar devam edecek pilot projede Audi, MaterialLoop’tan elde edilen verileri uygulamaya koydu ve artık bazı malzemelerin otomobil üretimine geri beslenmesini sağladı. Projede elde edilen sonuçlardan biri, geri dönüştürülen hurda çeliğin önemli bir bölümünün yeni model üretiminde kullanılabileceği oldu. Yapılan ilk denemede, Audi'nin yüksek kalite standartlarını karşılayan ve en zorlu yapısal bileşenler için kullanılabilen yaklaşık yüzde 12 oranında ikincil MaterialLoop malzemelerinden yapılmış altı çelik rulo üretildi. Audi, bu çelikleri, Ingolstadt pres fabrikasında 15 bin adet Audi A4 modelinin kapı içi parçalarında kullanmayı planlıyor. Proje kapsamında yapılan araştırmalar, geri dönüştürülen çeliğin üretimdeki payının daha da artırılabileceğini ortaya koyuyor.

Audi, proje ortaklarıyla birlikte, gelecekteki modellerin tasarımı ve yapımı için de yeni veriler elde ediyor. Ayıklama teknolojisindeki gelişmelerin ve “döngüsel tasarım”, Audi'nin yeni nesil otomobillerin geri dönüştürülebilirliğini optimize etme çalışmalarında belirleyici rol oynuyor. Bu, malzeme seçimi, bileşimi ve modülerliği söz konusu olduğunda, otomotiv parçalarının ve bileşenlerinin, kullanım ömrü sonunda geri dönüşüm sırasında malzeme türüne göre sıralanabilecekleri şekilde tasarlanması anlamına geliyor. Audi, MaterialLoop projesinin ek bir sonucu olarak, Volkswagen Grubu ile birlikte çalışarak tedarikçiler için, otomotiv üretiminde geri dönüşüm oranını daha da artıracak, plastik parçaların hangi tesislerde tasarlanabileceğini açıklayan bir kılavuz da geliştirdi.

Önümüzdeki yıllarda filosundaki geri dönüştürülmüş maddelerin payını istikrarlı bir şekilde artırmak isteyen Audi, Audi Procurement ile teknik olarak mümkün olan ve ekonomik ve ekolojik açıdan mantıklı olan her yerde otomotiv uygulamaları için malzeme döngüleri oluşturma hedefini takip ediyor. Bu amaçla Audi, 2022 baharında kullanılmış otomobil camlarının geri dönüşümü hakkında bilgi toplamaya başladı. Bu pilot projede, tamir edilemeyecek durumdaki araba camları önce küçük parçalara ayrıldı ve daha sonra tasnif edildi. Ortaya çıkan cam granül eritildi ve otomotiv endüstrisi için yeni düz cam haline getirildi ve hali hazırda Q4 e-tron'un üretiminde de kullanılıyor.
-
Hyundai STARIA da elektriklendi
Hyundai’nin tam elektrikli ilk MPV modeli STARIA Elektrik, Brüksel Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı
-
Yeni CLA'nın mHEV versiyonu Türkiye'de...
Mercedes-Benz, yeni CLA'nın 48 volt teknolojili versiyonunu da Türkiye’de satışa sundu
-
Yeni Kia Stonic satışa sunuldu
Kia'nın B-Crossover modeli Stonic yenilenen tasarımı ve gelişmiş dijital donanımlarıyla Türkiye'de...
-
Yeni Opel Astra Brüksel’de sahneye çıktı
Opel, Brüksel Otomobil Fuarı’nda yeni Astra ve Astra Sports Tourer’ın dünya prömiyerini gerçekleştirdi
-
Škoda’nın en büyük elektrikli SUV modelinin ismi belli oldu
Skoda, yedi koltuklu elektrikli SUV modeli Peaq ile ürün gamının zirvesini güçlendiriyor
-
GAZOO Racing’i artık ayrı bir performans markası
Toyota, GAZOO Racing’i yol ve yarış otomobillerini geliştiren ayrı bir performans markası olarak konumlandırdı
-
Makyajlanan Peugeot 408 gün ışığına çıktı
Peugeot, sportif fastback tasarımlı 408 modelinin makyajlanmış versiyonunu tanıttı
-
Makyajlı Dacia Sandero Türkiye’de satışa sunuldu
Dacia, makyajlı Sandero modelini 1.240.000 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sundu
-
Yüce Auto-Škoda, tarihinin en yüksek satış rakamına ulaştı
Škoda, Türkiye otomotiv pazarında 2025’te 45.321 adetlik satış gerçekleştirerek Yüce Auto tarihinin en yüksek yıllık satış rakamını elde etti.























FERRARI SF90 XX STRADALE FIORANO'DA!
AUDI ACTIVESPHERE CONCEPT
550 BEYGİR GÜCÜNDE YENİ BMW M3 CS