KONSEPT › Audi üçüncü "Küre" konseptini tanıttı

Audi üçüncü "Küre" konseptini tanıttı

20 Nisan 2022 / 19:07 Audi,"‘Küre-Sphere" konsept serisindeki üçüncü otomobil olan urbansphere'i gün ışığına çıkardı

Audi üçüncü

Audi, "Sphere-Küre" olarak adlandırdığı konsept serisindaki üçüncü aracını tanıttı. Değişken dingil mesafesine sahip otonom bir spor otomobil olan skysphere ve dördüncü seviye otonom sürüş özellikleriyle öne çıkan grandsphere’in ardından tanıtılan urbansphere ile geleceğin premium üçlüsü tamamlanmış oldu.

AUDI SKYSPHERE CONCEPT HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN...
AUDI GRANDSPHERE CONCEPT HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN...

Audi urbansphere konsepti, Çinli müşterilerin taleplerini karşılamak amacıyla, Audi'nin Pekin ve Ingolstadt tasarım stüdyoları tarafından birlikte geliştirmiş. Geniş iç hacme sahip olan konsept, trafikte geçirilen süre boyunca üçüncü bir yaşam alanı olarak hizmet veren tekerlekli bir salon veya mobil ofis görevi görüyor. Audi urbansphere, gelişmiş lüksü, kapsamlı bir dizi yüksek teknolojiyle birleştiriyor. Otomatik sürüş teknolojisi, direksiyonun, pedalların veya göstergelerin olmadığı iç mekanı, geniş bir dijital ekosisteme açılan mobil etkileşimli bir alana dönüştürüyor.

e479e535635fcb624d6259822d10d539_4.jpg

5,51 metre uzunluğu, 2,01 metre genişliği ve 1,78 metre yüksekliğiyle devasa bir gövdeye sahip olan urbansphere, yolcu odaklı bir yaklaşımla içten dışa doğru sistematik olarak tasarlanmış. Otomobildeki en çarpısı değer ise 3.40 metrelik benzersiz dingil mesafesi olarak karşımıza çıkıyor. İç mekan konsepti geniş alan deneyimi ihtiyacına öncelik veriyor.

e479e535635fcb624d6259822d10d539_3.jpg

Audi Urbansphere konsepti, araçtaki herkese özgürce kullanabilecekleri son derece kişiselleştirilmiş bir araç içi deneyim sağlamak için çeşitli seçenekler sunuyor: iletişim veya dinlenme, çalışma veya özel alana çekilme. Böylece urbansphere tam anlamıyla bir otomobil olmaktan çıkıp bir deneyim aracına dönüşüyor. Araç ayrıca, akşam yemeği rezervasyonu veya araçtan çevrimiçi alışveriş yapmak gibi yolculuğun ötesine geçen günlük işleri de yerine getirebiliyor. Otonom Audi urbansphere konsepti ayrıca yolcuları evlerinden alıyor, kendi kendine park yeri bulup, bataryayı şarj etme konusunu da çözüyor.

e479e535635fcb624d6259822d10d539_1.jpg

Audi urbansphere konseptinin kapıları önden ve arkadan karşılıklı menteşelere sahip. B sütunu bulunmuyor. 3,4 metrelik dingil mesafesi, 1,78 metrelik baş mesafesi ve geniş cam alanların da katkısıyla iç mekanda son derece ferah bir deneyim ortaya çıkıyor. İki sıradaki dört bağımsız koltuk, yolculara birinci sınıf konfor vaat ediyor. Rahatlama ve Eğlence modlarında, bacak destekleri uzarken sırtlık 60 dereceye kadar eğilebiliyor. Koltukların yan kısımlarına entegre edilen kolçaklar ve kapılardaki muadilleri rahatlatıcı bir güvenlik hissi yaratıyor.

efa3984c18d47036a2531077624796d2_0.jpg

Koltuklar yolcuların değişen sosyal ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılıyor. Döner koltuklar sohbet ederken yüzlerini birbirlerine dönmelerini sağlıyor. Dinlenmek isteyenler, koltuk başlığının arkasına monte edilen gizlilik perdesi ile baş bölgelerini gizleyerek kişisel bir alan yaratabiliyor. Ayrıca, her koltuğun kendi ses bölgesi bulunuyor ve koltuk başlığında hoparlörler yer alıyor. Bireysel monitörler ise ön koltukların arkasına yerleştiriliyor. Yolcular bilgi-eğlence sistemini birlikte kullanmak istediklerinde, tavan bölgesinden koltukların arasındaki bölgeye dikey olarak dönen geniş formatlı ve şeffaf bir OLED ekran devreye giriyor. Tüm iç genişliği kaplayan bu sinema perdesi arka sıradaki iki yolcuya birlikte video konferansa katılma veya film izleme olanağı sunuyor. Ayrıca ekran ikiye de bölünebiliyor.

Audi urbansphere, Çinli müşterilerle birlikte yaratma sürecinden gelen girdilerle oluşturulan yenilikçi dijital çözümler sayesinde bir sağlıklı yaşam alanı olarak da hizmet ediyor. Örneğin stres algılama işlevi, yolcuların nasıl hissettiklerini belirlemek için yüz taramalarını ve ses analizini kullanıyor ve kişisel ekran veya koltuk başlıklarındaki özel ses bölgesi aracılığıyla rahatlama için kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor.

e479e535635fcb624d6259822d10d539_0.jpg

Araç bir parmak dokunuşu ile hayat buluyor. Eşzamanlı olarak ön camın altındaki ahşap yüzeylere bir dizi ekran yansıyor. Direksiyon ile manuel veya Seviye 4 olmak üzere sürüş moduna bağlı olarak ya iç mekanın tüm genişliği boyunca dağılan ya da sürücü ve ön yolcu için bölümlere ayrılan ekranlar sürüş bilgilerini yüksek çözünürlükte görüntülüyor. Kapılardaki kolçaklarda da kontrol panelleri bulunuyor. Araç, bir optik gösterge ile konumunu göstererek yolculara her zaman görünmez dokunmatik yüzeyler sunuyor. Ayrıca sol ve sağ kapı kolçaklarında, Holoride gibi bilgi-eğlence içerikleriyle kullanılabilen VR gözlükler bulunuyor.

efa3984c18d47036a2531077624796d2_1.jpg

Audi urbansphere konseptinin iç mekanında gürgen kaplamalar gibi malzemelerin çoğu sürdürülebilir kaynaklardan sağlanmış. Fabrikaya yakın bir noktada yetişen ahşabın tüm gövdesi kullanılabiliyor. Üretim sürecinde hiçbir kimyasal kullanılmıyor. Koltuk dolgusu, geri dönüştürülmüş bir poliamid olan ECONYL'den üretiliyor. Bu malzeme otomobilde kullanıldıktan sonra kalite kaybı olmadan geri dönüştürülebiliyor. Malzemelerin karıştırılması geri dönüşüm sürecini zorlaştıracağından malzemeler ayrı olarak monte ediliyor. 

efa3984c18d47036a2531077624796d2_2.jpg

Aydınlatma ünitelerinin dijital gözleriyle bütünleşen Singleframe, geniş kavisli, dinamik bir tavan kemeri, batarya ünitesini gizleyen devasa bir panel, ikonik 90'ların Audi Avus konsept otomobiline gönderme yapan büyük 24 inç altı çift kollu jantlar geleneksel Audi çizgileri ve unsurları olarak dikkat çekiyor. Jantlar markanın motorsporları ve Bauhaus geleneğini yansıtıyor.

Önde, Audi'nin görünümünü tanımlayan büyük bir sekizgen Singleframe ızgara dikkat çekiyor. Bir elektrikli araçta hava girişi işlevini kaybetmiş olsa da ızgara markanın imzası olarak kullanılıyor. Dijital aydınlatma yüzeyi, geniş bir alanı kaplayan hafif renkli, şeffaf bir vizörün arkasında bulunuyor. Üç boyutlu aydınlatma dinamik olarak yoğunlaştırılan piksel alanları ile düzenleniyor. Singleframe'in üst ve alt kenarları alüminyumdan üretilirken, dikey bağlantılar, ışık yüzeyinin bir parçası olarak LED'lerle oluşturuluyor. Singleframe'in yüzeyi bir sahne veya tuvale dönüşüyor. Audi Light Canvas olarak bilinen bu yapı, yol güvenliğini artırmak üzere dinamik aydınlatma efektleriyle diğer yol kullanıcılarına mesajlar iletmek için kullanılabiliyor. 

efa3984c18d47036a2531077624796d2_3.jpg

Çin'e özgü bir özellik olarak Audi urbansphere yolcularına araçtan ayrılırken yanlarına alabilecekleri kendi kendini aydınlatan Audi Light Umbrella sunuluyor. Geleneksel Çin şemsiyelerini andıran bu şemsiyenin iç yüzeyi yansıtıcı malzemeden üretiliyor ve bu nedenle tüm yüzey parlamayan bir aydınlatma ünitesi görevi görüyor. Audi Light Umbrella, sadece yolu aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıyı daha görünür hale getiriyor. Bir caddeyi geçerken veya tehlikeli durumlarda, yapay zeka ve sofistike sensör teknolojisi ışıklı koninin ritmik bir şekilde yanıp sönmesini sağlıyor.

e479e535635fcb624d6259822d10d539_2.jpg

Audi Urbansphere'in teknoloji platformu �" Premium Platform Electric �" sadece batarya elektrikli güç-aktarma sistemleri için tasarlanmış. Audi grandsphere örneğinde olduğu gibi, PPE’nin temel unsurunu akslar arasındaki yaklaşık 120 kWh kapasiteli batarya modülü oluşturuyor. İki aks arasına zemine yerleştirilen batarya ile düz bir zemin yerleşimi elde ediliyor.

Audi urbansphere konseptinin iki elektrik motoru toplam 295 kW güç ve 690 Nm tork üretiyor. Bunlar, yoğun şehir trafiğinde genellikle tam olarak kullanılmayan rakamlar. Ayrıca Audi Urbansphere, markanın performanslı modellerinin temel özelliklerinden biri olan sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi quattro ile donatılmış. Konsept otomobilin ön ve arka akslarının her birinde, elektronik olarak dört tekerlekten çekiş sistemini koordine eden ve tüketim ve menzil gereksinimlerine uygun olarak dengeleyen bir elektromotor bulunuyor. Sürtünmeyi ve dolayısıyla boşta giderken enerji tüketimini azaltmak için ön akstaki motor gerektiğinde devre dışı bırakılabiliyor.

Tahrik sisteminin kalbini 800 voltluk şarj teknolojisi oluşturuyor. Bu, bataryanın kısa sürede hızlı şarj istasyonlarında 270 kilowatt'a kadar şarj edilmesini sağlıyor. Böylece şarj süreleri, içten yanmalı bir motorla çalışan bir aracın yakıt dolum süresine yaklaşıyor. Bataryayı, 300 kilometrenin üzerinde menzil sağlamak üzere şarj etmek için sadece 10 dakika yeterli oluyor. Ayrıca 120 kWsa kapasiteli bataryayı yüzde 5'ten yüzde 80'e şarj etmek için 25 dakikadan daha kısa bir süre yetiyor. Bu, WLTP standardına göre 750 kilometreye kadar menzil anlamına geliyor. 

grandsphere örneğinde olduğu gibi Audi urbansphere konsepti de yarı aktif amortisör kontrollü tek odacıklı havalı süspansiyon sistemi Audi uyarlanabilir havalı süspansiyon ile donatılmış.

ÇOK OKUNANLAR