GÜNDEM › Audi’den sürücüsüz otomobil atılımı!

Audi’den sürücüsüz otomobil atılımı!

10 Nisan 2015 / 19:32 Audi, Merkezi Sürücü Destek Kontrolü (zFAS) ile otonom otomobil teknolojisinde bir adım ileri gidiyor

Audi’den sürücüsüz otomobil atılımı!

Merkezi sürücü destek kontrolü (zFAS) Audi’nin geliştirmekte olduğu otomatik sürüşte kullanılacak sistemlerin merkezinde yer alıyor. İleri teknolojili, yüksek performanslı işlemciler kullanılan bu beyin cihazı öngörülebilir gelecekte adım adım ürün gamındaki yerini alacak. Yeni ve otomatik sürüş fonksiyonlarına giden yolda önemli bir kilometre taşı olan bu cihaz, Audi’nin sürücüsüz sürüş konusunda üstlenmekte olduğu önemli rolü de gözler önüne seriyor.

Sürücüsüz araçlarda bulunan sensörlerden alınan çok geniş bir bilgi yelpazesi zFAS üzerinde bir araya geliyor. Kontrol cihazı, bu bilgileri araçların çevresindeki ortama ilişkin tam bir modellemeyi bilgisayar ortamında hızla gerçekleştirmek için kullanıyor ve bilgileri çeşitli destek sistemlerinin kullanımına sunuyor. Bu nedenle tüm sürücüsüz sürüş işlevlerinin merkez arayüzünü bu cihaz oluşturuyor.

Yakın bir gelecekte, Audi connect, sürücüsüz otomobillerin sürüş sırasında kesintisiz bir şekilde Audi’den bilgi almasını da sağlayacak. zFAS kartında işlenen bilgiler, mevcut olduğu yerlerde LTE kullanarak, cep telefonu şebekesi üzerinden bulutta yer alan BT arka ucuna aktarılacak. Bu veriler, yapay zeka ile otomatik öğrenme için geliştirilen algoritmalarla işlendikten sonra yeniden otomobile gönderilecek. zFAS kartı böylece, sürekli olarak yeteneklerini geliştirecek ve karmaşık koşullar altında bile giderek daha iyi çalışacak. Bu nedenle, Audi’nin sunduğu sürücüsüz otomobiller her gün, deneyimledikleri yeni durumdan bir şey öğreniyor olacaklar.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR