› BMW 3-Serisi (F30)

BMW 3-Serisi (F30)

15 Ekim 2011 / 15:50 Uzun zamandır merakla beklenen yeni 3-Serisi'nin resmi fotoğrafları ve tüm detayları yayınlandı

BMW 3-Serisi (F30)
Herhangi bir konsept üzerinde geliştirilmeksizin, direkt olarak tanıtılan yeni BMW  3-serisi, yenilikçi özellikleri, genişleyen yaşam alanı ve geleneksel BMW kalitesiyle dikkat çekerken, ayrıca şu an satılmakta olan güncel modelden de daha sportif bir tasarım çizgisi sunuyor.

Ön bölümü daha önce hiç olmadığı kadar hırçın görünen otomobilin arka tasarımıysa özellikle stop grubu sebebiyle ağabeyi 5-Serisi'ne oldukça benziyor. Böbrek şekilli ızgaranın dik açılı tasarımı da markanın yeni tasarım dilini yansıtıyor. 3-Serisi'nin boyu, altıncı neslinde 93 mm uzarken, dingil mesafesi de 50 mm artırılmış. Ön iz genişliği 37 mm, arka iz genişliğiyse 47 mm artan otomobilin iç mekanı da bu değişimlerin etkisiyle önceki modelden daha geniş. Arka diz mesafesinde 15 mm, baş mesafesindeyse 8 mm'lik bir artış sözkonusu.

Otomobilin, BMW kalitesini ve tarzını yansıtan kabininde üç farklı trim ve ekipman seçeneği sunulmuş: Sport Line, Luxury Line ve Modern Line. Bunun yanında daha fazla sportiflik istiyenlere bir de M Sport paketi sunuluyor.  Otomobilin ön konsolu yine sürücü odaklı olarak tasarlanmış, konsolun üst bölümündeyse yüksek çözünürlüklü geniş bir  multimedya ekranı yer alıyor. Kabininde irili ufaklı pekçok yeni eşya gözüne yer verilen otomobilin bagaj hacmi de 20 litre artırılarak 480 litreye ulaşmış.

Yeni nesil 'TwinPower' motorlar
Konforlu ve sürüş kalitesi yüksek yolculuklar için yenilenen yürüyen aksamın yanı sıra 3-Serisi'nin ağırlığı da 40 kg azaltılmış. Ön ve arka aks arasındaki 50:50 ağırlık dağılımının da sürüş keyfini artırdığı açıklanıyor. Tüm motorlarında TwinPower Turbo teknolojisi ve 8 ileri otomatik şanzıman (6 ileri manuel şanzıman standart) sunacak olan BMW, ilk etapta güçlü 320d, 328i ve 335i versiyonlarıyla Avrupa pazarına çıkacak. Ülkemiz açısından daha mantıklı olan dizel seçenekler 316d, 318d ve 320i benzinli modellerse 2012'nin bahar aylarında yollarda olacak. BMW 328i modeli 245 bg güç ve 350 Nm tork değerleri sunarken, 0’dan 100 km/s hıza sadece 5.9 saniyede ulaşıyor. 306 beygir gücündeki 3.0 litre 6 silindirli turbo motora sahip 335i ise 5.5 saniyelik bir 0-100 km/s verisi sunuyor.

Yeni 3-Serisi'nin 184 beygir güç ve 380 Nm tork değerleri sunan 320d versiyonu her ne kadar ülkemizin son ÖTV zamlarından olumsuz etkilenecek olsa da ekonomik karakteriyle hala dikkat çekici bir seçenek olmaya devam edecektir. Bunun yanında 320d'nin bir de EfficientDynamics versiyonu bulunuyor ve bu versiyon 163 beygirlik motoruyla 100 km’de sadece 4.1 litre ortalama yakıt tüketimi ve
109 g/km gibi çok düşük bir emisyon değeri sunuyor. Otomobilin önümüzdeki yıl bir de ActiveHybrid 3 modelinin prömiyerinin yapılması bekleniyor.

ECO PRO modu bulunuyor
Otomatik start-stop fonksiyonunun sunulduğu otomobil, ECO PRO, COMFORT, SPORT, SPORT+ modlarına sahip 'Sürüş Deneyimi' kontrolüyle her türlü sürüş beklentisini karşılarken ECO PRO moduyla da düşük yakıt tüketimine odaklanılıyor. Vites değişim göstergesi, frenleme esnasında enerji geri dönüşüm sistemi, devre dışı kalabilen havalandırma sistemi gibi detaylar da verimliliğe katkı sağlıyor.

Yeni bir elektronik direksiyon sistemine sahip olan 3-Serisi, ABS, DSC(Dynamic Stability Control), DTC (Dynamic Traction control), DBC (Dynamic Brake Control), CBC (Cornering Brake Control) gibi sistemlerle donatılmış.

BMW ConnectedDrive konsepti altında yüksek çözünürlüklü Head-Up ekranına, şerit takip sistemine, gelişmiş park sistemlerine, trafik denetleme sistemine ve kör nokta uyarıcısına sahip olan yeni 3-Serisi özel uygulamalarla sosyal ağlara da bağlanabiliyor. 3-Serisi artık Active Protection adlı kapsamlı bir güvenlik teknolojisine de sahip.

Haber: Kerem TOKMAK

ÇOK OKUNANLAR