KONSEPT › BMW i Vision Dee geleceğe ışık tutuyor

BMW i Vision Dee geleceğe ışık tutuyor

08 Ocak 2023 / 22:11 Konsept, markanın NEUE KLASSE modellerine giden yolda önemli bir kilometre taşı oluyor

BMW i Vision Dee geleceğe ışık tutuyor

Bu yıl 5-8 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES (Tüketici Elektroniği Fuarı) birçok otomobil markasını da ağırladı. Bu markalardan biri olan BMW, fuarda otomotiv endüstrisinin geleceğini yorumlayan "BMW i Vision Dee" konseptini tanıttı. İsmi "dijital duygusal deneyim" anlamına gelen BMW i Vision Dee, markanın 2025'te ortaya çıkacak yeni nesil NEUE KLASSE modellerine giden yolda bir kilometre taşı niteliği taşıyor. 

9e8a143d54b14192f4f060ad9aeee74c_0.jpg

BMW i Vision Dee'de tanıtılan teknolojik yenilikler arasında gelişmiş Head-up Display bulunuyor. BMW, öncüsü olduğu bu teknolojiyi son 20 yıldır sistematik olarak geliştiriyor. BMW i Vision Dee'de ise ön camın tamamı bilgi yansıtmak için kullanılıyor. BMW, bu çığır açan teknolojiyi NEUE KLASSE modellerinde kullanmayı planlıyor.

9e8a143d54b14192f4f060ad9aeee74c_2.jpg

BMW Mixed Reality Slider ile kombine edilen yeni nesil Head-up Display'in hangi bilgileri gösterip göstermeyeceği, Shy-Tech yaklaşımı kapsamında sürücü tarafından özel olarak ayarlanıyor. Beş farklı adımdan oluşan seçenekler arasında geleneksel sürüşle ilgili bilgilere, sistemin içeriğine, akıllı cihaz bağlantısına, artırılmış gerçeklik projeksiyonuna ve Dee'nin sanal dünyasına erişilebiliyor. 

BMW i Vision Dee, kullanıcısı için sürüş keyfini artırmak adına sahip olduğu karma gerçeklik sayesinde camları kademeli olarak karartarak dış dünyayla bağlantıyı kesebiliyor.

9e8a143d54b14192f4f060ad9aeee74c_1.jpg

BMW i Vision Dee, kanıksanmış klasik sportif sedan tasarımını, daha az gövde parçası kullanımına imkan veren indirgenmiş yeni biçimler ile baştan yorumluyor. Böylelikle otomotiv dünyasında alışılmış analog tasarım öğelerinin yerini dijital detaylar alıyor. Geçen yılki CES’e damgasını vuran ve BMW’nin elektromobilitedeki amiral gemisi BMW iX üzerinde sergilenen E-INK renk değiştirme teknolojisini bir adım ileriye taşıyan BMW i Vision Dee, 32 farklı rengi gövdesinde yansıtabiliyor. Otomobilin gövde yüzeyi 240 farklı E-INK parçasına bölünerek sadece saniyeler içerisinde sonsuza yakın çeşitlilikle desenlerin oluşturulmasına olanak tanıyor. 

9e8a143d54b14192f4f060ad9aeee74c_4.jpg

BMW i Vision Dee'nin sahip olduğu E-INK teknolojisi otomobilin sadece gövde parçalarına değil camlarına ve farlarına da temas ediyor. Duyguları gösteren bir iletişim aracı haline dönüştürülmüş farlar ve kapalı BMW Böbrek Izgara; animasyonlu yüz ifadeleri sayesinde fiziksel-dijital yüzeyde (fijital) desteklenerek otomobilin kendini ifade etmesine olanak sağlıyor. Kullanıcılarını tanıyan BMW i Vision Dee kişilerin avatarından oluşturduğu bir animasyonu yan camlarda oynatarak kişiye özel karşılama gerçekleştiriyor.  

9e8a143d54b14192f4f060ad9aeee74c_3.jpg

Alışılmışın dışında tasarlanmış direksiyonu, BMW'nin geleneksel sürüş keyfini sürdürmek için özel olarak geliştirilmiş minimalist kumanda düğmeleri ve ekranları, BMW i Vision Dee'nin iç tasarımını da çağın ötesine taşıyor.

Sürücü odaklı ön konsol, dokunulduğunda ya da yaklaşıldığında canlanarak kullanıcısına cevap veriyor. Ayrıca ön konsola dik olarak tasarlanan orta konsol sayesinde dokunmatik yüzey ile BMW i Vision Dee’nin multimedya sistemleri kolaylıkla kontrol edilebiliyor. Bu fiziksel temas noktalarıyla BMW i Vision Dee'nin ön cama yansıtılan içeriği seçilebiliyor. 

ÇOK OKUNANLAR