SEKTÖREL › Borusan'dan özür!

Borusan'dan özür!

02 Ocak 2012 / 19:55 Marka yöneticisinin hata yaptığını belirten Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, yaşanan olaylardan dolayı özür diledi...

Borusan'dan özür!
Otomotiv sektörü son birkaç gündür Borusan Otomotiv’i konuşuyor. Ralli pilotu Burcu Çetinkaya ile Borusan Otomotiv arasında yaşanan olayların ardından Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ve Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız bir basın toplantısı düzenledi. Yaşananları bir yol kazası olarak nitelendiren Agah Uğur, haklarında ileri sürülen ayrımcılık iddialarını kabul edemeyeceklerini dile getirdi. Konuyu, olay ve olayın tarafları nezdinde ayrıntılı bir şekilde araştırdıklarını belirten Uğur, toplantıda şirketin Burcu Çetinkaya ile olan sponsorluk anlaşmasının, Çetinkaya’nın özel bir kanalda yayınlanan otomobil programında başörtülü Merve Sena Kılıç ile yaptığı MINI çekimleri nedeniyle iptal edilmediğini, iptalin 2012 yılındaki bütçe kısıtlamalarından dolayı gerçekleştiğini açıkladı. Sektörde gündeme gelen vergi artışları sebebiyle, Borusan Otomotiv yönetiminin Aralık ayında yüzde 40 oranında bütçe kısıtlamasına gittiğini dile getiren Uğur, sponsorluk görüşmelerinin de bu nedenle sonlandırıldığını ve bu durumun sporculara yazılı olarak iletildiğini belirtti. Agah Uğur, bu kararın devamında MINI Marka Yöneticisi  Hakan Bayülgen'in, şirketin tarafsız ve trendy konumunu kendi açısından yanlış değerlendirdiğini ve kendileri için kabul edilemez bir yaklaşım içinde bulunduğunu belirterek, süreci şu şekilde özetledi;

1.    Bu iki başarılı sporcumuz ile sponsorluk görüşmeleri 2011’in ilkbahar aylarında başlatılmıştır.

2.    Ağustos 2011’de belirli bir meblağ ve 1 yıl süre ile şahsi kullanımlarına tahsis edilecek 2 araç üzerinde genel bir prensip mutabakatına varılmıştır. Ancak her iki tarafın da ilave bazı beklentilerinin ve sürecin tanımlanmasına yönelik ihtiyaçlarının daha net hale gelmesi Aralık ayına kadar sürmüştür.

3.    Sponsorluk görüşmeleri sırasında marka müdürü olan çalışanımızın, dini inançlar ve başörtüsünün “trendy ve tarafsız” olması gereken MINI markasının algısına olumsuz etkileri olabileceği yönünde ifadesi olmuştur.

4.    Aralık’ın ikinci yarısında Borusan Otomotiv yönetimi, sektörde gündeme gelen vergi artışlarından sonra mevcut iş hacminin daralması nedeniyle % 40 oranında bütçe kısıtlamasına gitme kararı almıştır. Bunun neticesinde aynı gün bütçe nedenleriyle rallici sporcularımıza sponsorluk görüşmelerinin sonlandırıldığı yazıyla bildirilmiştir.

5.    Bu kararın devamında marka müdürümüz, Yeni Şafak muhabirinin bu konudaki sorusuna cevap vermiştir. Markasının tarafsız ve trendy konumunu kendi açısından yanlış değerlendirerek bizim için kesinlikle kabul edilemez bir yaklaşım içinde bulunmuştur. Açıklamasının özünde başörtüsü ile siyaset arasında bir paralellik kurmuş, sponsorluk sözleşmesinin gerçekleştirilmemesinin nedeni olarak bütçe kısıtlamasından ziyade bu paralelliği işaret eden bir ifadede bulunmuştur. Yeni Şafak gazetesi de haklı olarak bunu haber yapmıştır.

Yürütülen sponsorluk görüşmeleri ile, Burcu Çetinkaya ve Merve Sena Kılıç’ın Kanal 24 televizyonu için birlikte hazırladıkları otomobil programı arasında hiçbir bir ilişki olmadığını dile getiren Agah Uğur, söz konusu olan sponsorluğun, Burcu Çetinkaya ve co-pilotu Çiçek Güney’in ralli sponsorluğu olduğunu belirtti. Sözkonusu TV programına, tüm diğer programlara olduğu gibi, Borusan Otomotiv tarafından hiçbir ayrımcılık yapılmadan düzenli olarak araç tahsisi yapıldığının altı çizilirken, araç tahsisinin bundan sonra da devam edeceği belirtildi.

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur kurumsal olarak vardıkları sonuçları şu şekilde açıkladı;

“Birincisi değerli sporcu arkadaşlarımızla yürütülen sponsorluk görüşmeleri kötü yönetilmiştir. Görüşmeler çeşitli faktörlerin etkisiyle gereksiz yere uzamıştır. Nihai kararımızın zamanlamasının ve marka müdürünün bazı açıklamalarının da etkisi ile görüşmelerin sonlanması gerekçesi yoruma açık hale gelmiştir. Sonuçta milli ralli sporcuları zor durumda kalmışlardır.

İkincisi, marka müdürü çalışanımız Borusan’ın çalışma ilkelerini hiçbir şekilde temsil etmeyen gerek informel ortamda kullandığı bazı ifadeler, gerekse Yeni Şafak Gazetesi’ne yetkisiz olarak verdiği beyanatın içeriğiyle net bir biçimde hata yapmıştır. Bu mesleki bir hatadır. Bu hatası nedeniyle kendisi, iş akdini feshetmemize gerek kalmadan istifa etmiştir.

Ancak herkes tarafından açıkça bilinmesini isteriz ki, onun bu hatası bizim kurumsal sorumluğumuzu hiçbir şekilde ortadan kaldırmamaktadır.

Bu nedenle, siz değerli basın mensuplarının tanıklığında, hangi dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzında olursa olsun tüm vatandaşlarımızdan içtenlikle özür dileriz.

Tersi bir yaklaşımın Borusan tarafından benimsenmesi, kurumumuzun geçmişine, etik değerlerine ve sosyal sorumluluk anlayışına aykırıdır.

Borusan Grubu 66 yıllık tarihi, 4.2 milyar dolar cirosu, 5.500 çalışanı, 800 milyon dolar ihracatı, yıllar içinde Türkiye için yarattığı katma değer, ödediği vergiler,  onlarca okul ve kültür sanata yaptığı yatırımlar ve sosyal sorumlulukları ile Türkiye’ye mal olmuş bir kurumdur. Sadece 2011 yılında Türkiye’de 300 milyon dolara yakın yatırımı gerçekleştirmiştir.

Değerlerinin merkezinde insan hakları, eşitlik, saygı ve şeffaflık yatmaktadır. Her zaman müşterisini ve çalışanını hissedarının önüne koymuştur.

Bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum. Biz ticari bir kuruluşuz. Siyasi parti veya sivil toplum kuruluşu değiliz. Bizim ana sorumluluğumuz doğru ticari kararlar almak ve müşterilerimize iyi hizmet vermektir. Bu çalışmaları yürütürken rehberimiz her zaman kurum değerleri ve çalışma prensiplerimizdir. Dolayısıyla kurumumuz içinde, hissedarlarımız ve tepe yönetiminin çalışanlara, ticari kararlarımızı etkileyecek siyasi ve sosyal değerlendirmeler içeren yönlendirmelerde bulunması veya talimatlar vermesi mümkün değildir.

Dolayısıyla Borusan Grubu’nun,  hissedarıyla, yöneticileriyle ve çalışanlarıyla, kurumsal politikaları doğrultusunda, bilerek ve isteyerek herhangi bir konuda, hem de toplumumuzun en çok uzlaşı ihtiyacı içinde olduğu çok hassas bir konuda ayrımcılık yapması, taraf tutması, demokratik davranmaması kesinlikle mümkün değildir. Bunu sizlere kurumumuzun 66 yıllık kredibilitesi üzerine temin ederim.

Borusan Türk toplumunun tümüne inanmış, onlara hizmet ve ürünler götürerek bu ülkeye katma değer yaratmak için çalışan, hiçbir şekilde ayrımcılığa veya bağnazlığa kendi içinde izin vermeyen bir kuruluştur ve böyle kalmaya devam edecektir.”





ÇOK OKUNANLAR