SEKTÖREL › Bosch'dan ikinci nesil park yardımı...

Bosch'dan ikinci nesil park yardımı...

20 Ekim 2011 / 00:59 Bosch, daha akıllı, güvenli ve hızlı fonksiyonlarla donatılan ikinci nesil park yardım sistemini geliştirdi

Bosch'dan ikinci nesil park yardımı...
Alman kaza araştırma enstitüsü AZT'nin verilerini değerlendiren Bosch kaza araştırmacıları, Almanya'daki, maddi hasarla sonuçlanan tüm trafik kazalarının neredeyse yarısının park etme sırasında yapılan manevralara bağlı olduğunu tespit etti. Bu gerçekten hareketle ve gün geçtikçe daha fazla aerodinamik hale gelen otomobillerde bu özelliğin sürücülerin görüş alanını kısıtlaması nedeniyle, Park Pilot ya da park yardım gibi ultrasonik dalga altyapılı sistemler ön plana çıkmaya başladı.

Bosch, bilinen park etme fonksiyonu üzerine yenilikler ekleyerek ‘2. nesil park yardım cihazı’nı geliştirdi. Yeni cihaz, aracın kendisinden yalnızca 80 santimetre uzun olması gereken park alanlarına yarı otomatik olarak girilmesini sağlıyor. Yeni sistem park alanından çıkarken de sürücüye yardımcı oluyor. Çekme kontrolü, aracı tek manevrada alandan çıkana kadar park alanında ileri-geri yönlendiriyor. Yardımcı cihaz aracı ideal konuma getirmeye çalışırken, sürücü de trafiği kontrol edip sistemin yönlendirdiği şekilde gaz ve fren pedalına basıyor.

Yeni bir fonksiyon olan park yardım cihazı ile araç park alanında yola 90 derecelik açıyla konumlandırılıyor. Bir park alanının yanından geçerken, aracın yan kısımlarına takılan ultrasonik sensörler alanı tarıyor ve elektronik kontrol ünitesi uygun bir boş yer tespit ediyor. Elektronik sistem en uygun manevraları hesaplıyor ve aracı bu yoldan park alanına girene kadar yönlendiriyor. Sürücüye sadece gaz ve fren pedalına basarak, vites değiştirerek park manevrasını kontrol etmek kalıyor.

Yan mesafe ikaz fonksiyonu ise araç karoserinin, (örneğin; yer altındaki otoparklarda vb.) maddi hasar görmesini önlemeye yardımcı oluyor. Elektronik sistem, aracın yanından geçtiği kolonları, duvarları ve direkleri tespit etmek için, park etme yardım cihazının yanal ultrasonik sensörlerini kullanıyor. Bu engellerin konumunu hafızasına alıyor. Aynı zamanda, sistem aracın önüne çıkacak yolları da izliyor. Sistemde gösterilen yolda aracın daha önceden hafızaya alınmış bir engelle çarpışma riski varsa sistem sürücüyü uyarıyor. Engel sensörün ultrasonik mesafesinin dışında olsa bile sistem bu uyarıyı yapıyor.

Sırada ‘otomatik park etme’ var…
Gelecekteki park etme yardım cihazlarını daha güvenli, rahat ve akıllı bir tasarımla üretmek için fikir geliştiren Bosch mühendisleri, şu anda, sürücünün yalnızca olup biteni izlemekle meşgul olacağı tam otomatik park etme teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu aşamada elektronik sistemin, yönlendirmenin yanı sıra gaz verme, fren yapma ve vites değişme işlemlerini de yapabilmesi üzerinde çalışılıyor. Ayrıca bu sistemler, araçları eğimli park alanlarında da ustaca park ettirebilecek. Bosch mühendisleri, daha da ileriki dönemlerde, sürücünün aracından inip bir düğmeye basacağı ve yardım cihazının, park alanı ne kadar dar olursa olsun, aracı tek başına ve tam otomatik olarak park edeceği günlerin de geleceğine inanıyorlar.

ÇOK OKUNANLAR