GÜNDEM › Bu Volvo'lar 'kendi kendine' gidiyor...

Bu Volvo'lar 'kendi kendine' gidiyor...

03 Ocak 2014 / 22:32 Volvo Göteborg, İsveç'te gerçekleştireceği proje ile otonom araçlarını gerçek koşullarda test edecek

Bu Volvo'lar 'kendi kendine' gidiyor...

Volvo Cars, 100 'kendi kendine giden' Volvo otomobili günlük sürüş koşullarında İsveç'in Göteborg şehri çevresindeki halka açık yollarda kullanarak, dünyanın ilk büyük ölçekli otonom sürüş projesinde öncü rol oynayacak.

‘Drive Me - Sürdürülebilir mobilite için kendi kendine giden otomobiller’ projesinin amacı otonom sürüşün toplumsal faydalarını saptamak ve İsveç ile Volvo Cars'ı gelecekteğin ulaşımının geliştirilmesinde önemli bir pozisyona getirmek. Deney, Göteborg ve çevresinde seçilen yolların yaklaşık 50 kilometresini kat edecek ‘kendi kendine giden’ otomobilleri içerecek. Tipik banliyö arterleri olan bu yollar, otoyol koşullarına sahip ve sık sık trafik sıkışıklığına maruz kalıyor.

Proje, müşteri araştırma ve teknoloji geliştirmenin yanı sıra bir kullanıcı ara yüzünün ve fonksiyonelliğinin geliştirilmesi ile 2014 yılında başlayacak. İlk otomobillerin 2017 yılına kadar Göteborg'da yollara çıkması bekleniyor.

Pilot projedeki araçlar, Almanya'daki Federal Otoyol Araştırma Enstitüsü (BASt) tarafından resmi olarak ‘Yüksek Otonom Sürüş Otomobilleri’ (Highly Autonomous Cars) olarak tanımlanıyor. Bu durum sorumluluğun, tüm sürüş fonksiyonlarının, sürücünün gözetiminde, araca teslim edildiği anlamına geliyor.

Sürücüler tarafından kullanılan 100 otomobil, şirketin gelecek Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi (SPA) üzerine geliştirilen yeni modelleri olacak. Bu mimari, yüksek seviyede otonom sürüşü mümkün kılan teknolojilere kadar yeni destek ve güvenlik sistemlerinin aralıksız sunumuna imkan veriyor. Volvo'nun ilk SPA modeli 2014 yılında tanıtılacak edilecek yeni Volvo XC90 olacak.

ÇOK OKUNANLAR