SEKTÖREL › Büyük markalarının yatırımının ardından yan sanayi atağa kalktı!

Büyük markalarının yatırımının ardından yan sanayi atağa kalktı!

23 Kasım 2013 / 08:33 Tofaş.Toyota,Hyundai ve Ford markalarının Türkiye'de yapacağı yeni yatırımlarını açıklamasının ardından, "Bodycote" Türkiye'de yatırım için yer aramaya başladı!

Büyük markalarının yatırımının ardından yan sanayi atağa kalktı!

 

Otomotiv ana üreticilerinin açıkladığı rekor yatırımlar yan sanayinin de ilgisini çekiyor. Türkiye'deki otomotiv üreticileri 4 milyar dolarlık rekor yatırıma imza atarken bunun 2.7 milyar dolarlık kısmı tamamlandı. Ford Otosan'ın 1 milyar dolarlık yatırımla 4 yeni modeli hayata geçirmesiyle başlayan yatırım yarışına Tofaş, 520 milyon dolarlık iki otomobil üretimiyle katıldı. Yatırımdaki rekabete Asyalı iki devin yanıtı gecikmedi. Hyundai-Assan, 600 milyon dolarlık kapasite artışı ve i10 yatırımıyla sürece katıldığını açıklarken, Toyota Adapazarı'ndaki fabrikasında 210 milyon dolarlık yeni Corolla üretimine ışık yaktı. Toyota, bu yatırımla birlikte Türkiye'deki fabrikasının kapasitesini 200 bin adede çıkardı. 4 büyük devin peş peşe yatırım kararını yakından takip eden İngiliz Bodycote PLC ise rotasını Türkiye'ye çevirdi. 

FORD,HYUNDAI,TOYOTA MARKALARININ TALEPLERİNİ KARŞILAMAK İÇİN...

Sıfırdan yatırım kararı alan Bodycote'in Global Otomotiv ve Endüstri Birimi Başkanı Paul Clough, "Gebze'ye yeni tesis kuruyoruz" dedi. Yeni tesisin 2014'ün üçüncü çeyreğinde ilk ürünlerini sunacağını dile getiren Clough, "Ford, Toyota, Hyundai gibi müşterilerimizin artan talebine yanıt vermek için bu yatırımı yapıyoruz" diye konuştu. "Bu yatırım Türkiye'ye güvenimizin en önemli adımlarından biri" diye konuşan Clough, vakumlu ve indüksiyon ısıl işlem ve nitrokarbürizasyonda Bodycote markasının hizmet vereceğini kaydetti. 1923'te kurulan ve hisseleri Londra Borsası'nda işlem gören Bodycote, ısıl işlem, metal birleştirme gibi konularda en büyük tedarikçiler arasında yer alıyor. 587 milyon sterlin cirosu bulunan şirketin 5 bin 600 çalışanı var. 

ARTAN LASTİK İHTİYACI NASIL KARŞILACAK?

Otomotiv yan sanayide en dikkat çeken yatırımlar lastik pazarından geldi. Japon Sumitomo, Petlas ile Çankırı'da kuracağı fabrikanın temellerini eylülde attı. Tesis, 516 milyon dolara mal olacak. Geçen hafta Sabancı Holding- Brigestone Corp ortaklığı olan Brisa, Türkiye'de ikinci tesisi kuracağını açıkladı. 300 milyon dolarlık tesis Aksaray'da kurulacak.

(kaynak : sabah.com.tr)

 

Foto Galeri Tüm Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR