LANSMAN › Civic Sedan'a tutumlu ve keyifli dizel motor

Civic Sedan'a tutumlu ve keyifli dizel motor

22 Şubat 2018 / 18:08 Honda Civic Sedan'ın dizel motor seçeneği 121.000 TL'den başlayan fiyat etiketleri taşıyor

Civic Sedan'a tutumlu ve keyifli dizel motor

Honda Civic Sedan'ın merakla beklenen dizel motor seçeneği Türkiye pazarına sunuldu. Üretimi Türkiye'de, yol testleri ise Türkiye, İngiltere ve Almanya’da gerçekleştirilen yeni Honda Civic Sedan Dizel, tıpkı otomobilin diğer motor seçenekleri gibi yurt dışı pazarlara da ihraç edilecek. İlk etapta ülkemizde benzinli, turbo benzinli ve LPG'li versiyonlarıyla sunulan otomobil, yeni dizel motor seçeneğiyle birlikte, satış adetlerini arttıracak gibi görünüyor. Şu an için 6-ileri manuel şanzımanla birlikte sunulan i-CDTi ünite, yılın ikinci yarısından itibaren ise ZF imzalı 9-ileri otomatik şanzıman seçeneğine de kavuşmuş olacak. Aynı dönemde Civic'in hatchback gövde seçeneğinin dizel-otomatik versiyonu da satışa sunulacak.

Honda, benzinli motorlar konusundaki uzmanlığını dizelde de ortaya koyuyor. Marka, 1.6 litrelik i-DTEC motoru daha önce Civic Hatchback modelinde de sunmuştu. Ancak Civic Sedan'da yer verilen motor, tamamen yenilenmiş ve verimliliği arttırılmış bir ünite. Gelişmiş teknolojiler yardımıyla düşük emisyon ve NOx değerleri sunan 1.6 litrelik sıralı dört silindirli i-DTEC turbo dizel motor 4000 d/d’da 120 bg güç ve 2000 d/d’da 300 Nm tork üretiyor. 6-ileri manuel şanzıman eşliğinde otomobili 0’dan 100 km/s hıza 9.9 saniyede ulaştıran i-DTEC'in sunduğu tüketim verileri de müthiş bir tutumluluğa işaret ediyor. Güncel NEDC test normuna göre 91 gr/km CO2 emisyon salınımı gerçekleştiren Civic Sedan Dizel, fabrika verilerine göre 100 km’de sadece 3.4 litrelik ortalama yakıt tüketimi değeri sunuyor.

7279ed3b60c6ecab278fe2a52d9ca2d6_0.jpg

GELİŞMİŞ DİZEL MOTOR VE ŞANZIMANDAKİ YENİLİKLER

Revize edilen i-DTEC motorun dış tasarımı, silindir bloğunun yüzeyine ek döküm kaburgalar eklenerek geliştirilmiş. Söz konusu kaburgalar yapısal rijitliği ve dayanıklılığı artırırken aynı zamanda motorun gürültü ve titreşim seviyesini de azaltıyor. Hafif üstten çift eksantrikli (DOHC) silindir kapağı ise yüksek basınca dayanıklı dökme alüminyum alaşımdan üretilmiş. Yeniden tasarlanan motorda daha etkin bir soğutma sistemine yer verildiği için motor bloğu daha verimli soğutulabiliyor. Bu sayede alüminyum bloğun yapısı incelirken motorun ağırlığı da azalıyor. Önceki 1.6 i-DTEC motorun pistonları alüminyum olmasına karşılık, yeni ünitede çelik pistonlar kullanılıyor. Dövme çelik piston kullanımı ise soğutma kayıplarını azaltıyor. Bu yapı termal enerjinin motor bloğuna ulaşmasını önlerken termal verimliliği arttırmaya yardımcı oluyor.

Önceki 1.6 i-DTEC motor üzerinde çalışan Honda’nın geliştirme mühendisleri için öncelikli hedef dizel motorun mekanik sürtünme seviyesini benzinli motor seviyesine indirmek olmuş. Yeni 1.6 i-DTEC motorda sürtünmeyi azaltan honlama tekniği uygulanıyor. Bu teknik piston ve silindir yatakları arasında son derece pürüzsüz bir yüzey oluşturarak sürtünme seviyesini azaltmış. Tek bir honlama işleminin uygulandığı geleneksel üretim tekniğinin aksine bu teknikte iki aşamalı bir honlama işlemi uygulanmakta. Bu aynı zamanda motorun uzun vadede aşınma dayanımını da geliştiriyor.

7279ed3b60c6ecab278fe2a52d9ca2d6_1.jpg

Daha düşük sürtünme daha az ısı üretimi avantajını beraberinde getirirken, aynı zamanda düşük sıkıştırma oranına da imkan tanıyor. Önceki nesil 1.6 i-DTEC motorda 15,8 olan sıkıştırma oranı yeni nesil motorda 14,6’ya düşürülmüş. Yanma esnasındaki ısıyı ve basıncı düşüren Honda yakıt tüketimini düşürürken yeni ilave teknolojiler kullanarak 1.6 i-DTEC motorun NOx emisyon değerlerini de aşağıya çekmiş. Motorun turboşarjı da revize edilmiş. Değişken geometrili turbonun dönme hızı otomobilin elektronik sistemi tarafından kontrol ediliyor. Böylece turbo boşluğu en aza indirilirken alt ve orta devirlerde olduğu kadar yüksek devirlerde de etkin bir performans elde edilliyor. 1800 barlık yüksek bir basınçta çalışabilen solenoid enjeksiyon sistemi, yüksek hava emiş özelliğine ve yüksek girdaplı silindir kafasına sahip silindirler ve NOx emisyonlarını düşürmek için yüksek ve düşük basınçta çalışan EGR sistemi de motordaki yenilikler arasında.

1.6 i-DTEC motorla kombine edilen manuel şanzımanda da bazı iyileştirmeler bulunuyor. Vites değiştirme sürtünmesi önceki nesil Civic’e kıyasla yüzde 40 oranında azaltılan şanzımanın sabit kafesli helezonik geri vites mekanizması da gürültüyü önemli ölçüde azaltmış.

121.000 TL'DEN BAŞLAYAN FİYAT VE ZENGİN DONANIM

Yeni Civic Sedan 1.6-litre i-DTEC; ülkemizde Elegance ve Executive donanım paketleriyle satışa sunuluyor. 121.000 TL'lik fiyat etiketi taşıyan Elegance donanım seviyesinde; otomatik yanan farlar, adaptif hız sabitleme sistemi, ısıtmalı ön koltuklar ve sekiz hoparlörlü 180 Watt gücünde ses sistemi, Honda Connect bilgi ve eğlence sistemi, çift bölgeli otomatik klima, 17 inçlik alaşım jantlar, ön ve arka park sensörleri ve geri görüş kamerası sunuluyor. Üst donanım paketi olan ve 130.000 TL'lik etiket taşıyan Executive'de ise deri döşeme, LED ön farlar, uyumlu akıllı telefonlar için kablosuz şarj, Garmin uydu navigasyon, ısıtmalı arka koltuklar ve 10 hoparlörlü 452 Watt gücünde premium bir ses sistemi bulunmakta.

7279ed3b60c6ecab278fe2a52d9ca2d6_2.jpg

BENZİNLİ GİBİ HİSSETTİREN KONFOR VE SESSİZLİK

İzmir-Çeşme arasında kullanma imkanı bulduğumuz Civic Sedan Dizel, motorda yapılan revizyonlar sayesinde son derece sessiz ve sarsıntısız bir sürüş sunuyor. Sportiflik hissiyatını dizel motor seçeneğinde de koruyan otomobil, turbo gecikmesi gibi bir zayıflık da göstermiyor. Lineer bir hızlanma karakteri sergileyen otomobilin yüksek hızlardaki esneklik performansının da, 1.6 litrelik pek çok dizel motordan daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca vites geçişlerinin de pürüzsüz ve çok rahat gerçekleştiğini belirtmeliyiz. Hem sürüş hem de tüketim konusundaki yorumlarımızı ilerleyen dönemlerde gerçekleştireceğimiz test sürüşünün ardından daha detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmış olacağız.

Yazı: Bahadır Bektaş / İzmir

ÇOK OKUNANLAR