GÜNDEM › 'Çok daha iddialı adımlarımız olacak'

'Çok daha iddialı adımlarımız olacak'

16 Mart 2012 / 00:56 Peugeot Tasarım Direktörü Gilles Vidal ile 208 ve markanın tasarım çizgisi üzerine konuştuk

'Çok daha iddialı adımlarımız olacak'
Peugeot, Cenevre Otomobil Fuarı'nda 2012 yılındaki en önemli yeniliği olan 208'i ve bu otomobilin GTi konseptini sergiledi. Markanın Tasarım Direktörü Gilles Vidal, Peugeot'nun bu yeni modelleriyle ve markanın tasarım çizgisinin geleceğiyle ilgili soruları yanıtladı.

Peugeot 208’in dış boyutları 207’den daha ufak olmasına rağmen iç mekanı daha geniş. Burada etkili olan dizayn elementleri nelerdir?
208’de hedefimiz, ebatları daha küçük ama iç mekanında daha fazla hacim sunan bir araç tasarlamaktı. 207’den 7 cm kadar daha kısa bir araçla karşı karşıyayız. Bunun yanında iç mekan uzunluğu 207’ninkinden 5 cm daha fazla ve bagaj hacminde de 15 litrelik bir fazlalık bulunuyor. Buradaki teknik hedefimiz, saklı olan tüm santimetreleri ortaya çıkarıp bunları müşteriye iade etmekti. Aracın hafifletilmesi için de çok önemli çabalar sarf edildi. 208 selefinden yaklaşık 110 kg daha hafif bir otomobil.  Yeni otomobilimizde estetik açıdan en büyük hedefimizse, bütün bu tasarımı optimum bir düzeye çekmek, eğrileri ve çizgileri daha güçlü bir şekilde göstermekti.

Yeni Peugeot modelleri çok dinamik tasarımlara sahip. Marka genelinde tasarım şu anda tam olarak oturdu mu? Yani Peugeot’nun yeni tasarım dili bu mu olacak, yoksa gelecekte çok daha farklı tasarımlar görecek miyiz?
2010’un başında SR1 konsepti sunulmuştu. Biz şimdiden, özellikle 208 ve 4008 ile geleceğin tasarımını belirlemiş bulunuyoruz. Ama bir marka sürekli değişip, zamana göre farklılıklar gösterebilir. Önemli olan modernliği ve yeniliği her zaman vurgulayabilmektir. Fakat tasarım dili yenilenmesi konusunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Gelecekte çok daha iddialı adımlarımız da olacak.

B segmenti bir sedan otomobil üreteceğiniz biliniyor. Bununla ilgili durum nedir, aracın tasarımı tamamlandı mı?
308 modelimiz için bir sedan projemiz yok. Tabi ki Türkiye, Brezilya ve Çin pazarları için öngörülen sedan araçlar var. Bu otomobil,  farklı modeller temelinde olacak, yani 208 üzerine geliştirilen bir sedan araç da olmayacak. Türkiye pazarına yönelik sedan araçlar üzerine çalışmamızı sürdüreceğiz. Yani cevabımız evet, ancak ayrıntıları daha sonra paylaşacağız.

PSA grubu ile GM’in yüzde 7’lik bir ortaklığı sözkonusu. Gelecek dönemde ortak bir tasarım dili olabilir mi? Bu konuda herhangi bir adım atılacak mı?
Stil konusunda her iki marka da farklı bir şekilde tasarımlarını geliştirmeye devam edecekler. Tabi ki ileriki zamanlarda birlikte bir takım projeler yaratmak için aynı platformları kullanabiliriz.

206+ örneğinde olduğu gibi 208 ile birlikte 207’de üretilmeye devam edecek mi?
207 modelimizde  206+ gibi bir devam modeli olmayacak. 207’nin SW ve Coupe-Cabriolet versiyonları devam edecek, ancak 5 kapılı klasik 207’nin üretimi durdurulacak. 208 modelimizde SW ve CC gövde tipleri için konuşmak içinse henüz erken.

208 GTi'ın üretim versiyonunda, buradaki konseptindeki gibi ince düşünülmüş sportif detaylar olacak mı?
Bugün gördüğünüz GTi konsepti, düşlerdeki GTi’ın bütün özelliklerine sahip bir otomobil. Bu konu hakkında konuşmak için de henüz erken, ama 208 GTi’da üretime yakın bir durumdayız. Bu sürprizi size Paris fuarında açıklamak istiyorum, ama üzülmeyeceğinizi şimdiden söyleyebilirim.

ÇOK OKUNANLAR