SEKTÖREL › Dacia’dan fabrika çıkışlı ECO-G LPG modelleri

Dacia’dan fabrika çıkışlı ECO-G LPG modelleri

28 Ekim 2019 / 00:40 Dacia’nın ECO-G ürün gamında sunduğu fabrika çıkışlı LPG sistemi, LPG ile ilgili pek çok soru işaretini ortadan kaldırıyor

Dacia’dan fabrika çıkışlı ECO-G LPG modelleri

Yakıt ekonomisi için tercih edilen LPG sistemleri yakın bir zamana kadar güvenlik ve dayanıklılık ile ilgili bazı soru işaretleri yaratıyordu. Otomobillere sonradan monte edilen düşük kaliteli LPG sistemlerinin, garanti koşulları, bakım periyotları ve güvenlikle ilgili bazı mağduriyetler yarattığı bilinen bir gerçek. Bu noktada üretici garantisiyle fabrika çıkışlı olarak sunulan LPG sistemleri ön plana çıkıyor ve daha düşük yakıt maliyeti için LPG’yi tercih eden otomobil müşterisinin mağduriyet yaşama riski ortadan kalkıyor. Dacia da LPG teknolojisini fabrika çıkışlı olarak sunan markalar arasında yer almakta.

96dcbf1d8db4843f3550b92ba0ba5536_1.jpg

Yaklaşık olarak yüzde 40’a yakın yakıt ekonomisi sağlayan LPG, benzine göre daha fazla ısı üreten bir yakıt türü. Bu yüzden LPG yakıtı, standart bir motora zaman içerisinde zarar verebiliyor. Dacia’nın ECO-G modellerinin motorlarında ise LPG ile çalışmaya uygun modifikasyonlar gerçekleştirildiği için böyle bir durum söz konusu değil. Bu yüzden Dacia ECO-G modellerinin garanti sürelerinde herhangi bir değişiklik bulunmuyor ve markanın tüm model gamı aynı garanti koşullarıyla sunuluyor. Ayrıca periyodik bakım ve muayene açısından da LPG’li modeller ile benzinli modeller arasında herhangi bir fark söz konusu değil.

Dacia’nın ECO-G modellerinde LandiRenzo marka LPG kiti kullanılıyor. 32 litre LPG doldurulabilen yakıt tankı, ECO-G ailesindeki tüm modellerde stepne yuvasına yerleştirilmiş. Bu da bagaj hacminin aynen korunmasına imkan tanıyor. Standart yakıt tanklarından 6 kat daha kalın olan LPG tankının dayanıklı çelikten imal edilmiş olması güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor. LPG tankının benzin depo kapağındaki ikinci bir girişten dolduruluyor olması da dolum açısından kolaylık sağlıyor.

96dcbf1d8db4843f3550b92ba0ba5536_0.jpg

Dacia’nın ECO-G gamında dört farklı model bulunuyor. Markanın Sandero Stepway, Logan MCV, Duster ve Lodgy modellerini LPG’li olarak satın almak mümkün. Sandero Stepway ve Logan MCV’de 90 beygir gücünde 0.9 litrelik 3-silindirli turbo motorla kombine edilen LPG sistemi, Duster ve Lodgy’de ise 115 beygir gücü üreten 1.6 litrelik atmosferik üniteyle birlikte sunuluyor. Tüm ECO-G modellerinde yüksek tutumluluk vaat eden LPG sistemi, hem yakıt maliyetlerini düşürüyor hem de çevreye daha az zararlı gaz salarak düşük emisyon değerlerine imza atıyor. Yani LPG yakıtının çevreci bir yanı da var ki zaten Dacia’nın kullandığı ECO-G ibaresi de ekonomik, ekolojik (ECO) ve yeşil enerji (G) anlamına geliyor.

DACIA ECO-G MODEL GAMI

96dcbf1d8db4843f3550b92ba0ba5536_3.jpg

ÇOK OKUNANLAR