KONSEPT › Devrim niteliğinde bir ulaşım konsepti!

Devrim niteliğinde bir ulaşım konsepti!

24 Ekim 2021 / 14:11 Citroen, Accor ve JCDecaux’un kurduğu Urban Collectif, geleceğin otonom ulaşım konseptini sunuyor

Devrim niteliğinde bir ulaşım konsepti!

Kentlerin giderek farklılaşan ulaşım ihtiyaçlarına yönelik ortak vizyona sahip üç Fransız şirketi Citroën, Accor ve JCDecaux geleceğin otonom ulaşım sistemlerini yansıtan yepyeni bir ortaklık kurdu. Urban Collëctif isimli ortaklık, gelecekteki ulaşım sistemlerinin güvenlik ve rahatlık esasıyla ele alınması gerektiği inancıyla devrim niteliğinde bir ulaşım konsepti yarattı. Konsept, Citroën Otonom Vizyonu kapsamında açık kaynaklı elektrikli otonom platformu Citroën Skate’i temel alıyor ve Citroën Skate üzerinde yükselen farklı hizmetler ile uygulamalar sunan kapsüllere dayanıyor.

Sofitel En Voyage, Pullman Power Fitness ve JCDecaux City Provider isimli üç yeni hizmeti içeren konsept, otonom mobilite çözümlerini alışılmışın dışına çıkarıyor. Urban Collëctif için tasarlanmış kapsüller, üç yenilikçi ve bir hayli farklı ulaşım hizmeti sunarak açık kaynaklı yaklaşımların potansiyelini yansıtıyor. Sofitel En Voyage, özel bir kentsel mobil misafirperverliği sunuyor. Pullman Power Fitness, hareket halinde spor yapmanın en yenilikçi yolunu ortaya koyuyor. JCDecaux City Provider ise, talep bazlı bir kentsel çözümü sağlıyor. 

Otonom, elektrikli ve kablosuz olarak şarj edilebilen Citroën Skate neredeyse kesintisiz biçimde 7/24 çalışabiliyor. Üstelik gerektiğinde belirlenmiş şarj merkezlerine giderek kendini otomatik şarj edebiliyor. Citroën Skate, kapsüllerin ihtiyaca göre hareket etmesine izin veren ve talep bazlı hizmetlerin etkinleştirilerek gerekli ulaşımı sağlamak üzere kapsüllerin altlarına yerleştirilebilen bir ulaşım platformu. Kapsüller 10 saniyeden daha kısa bir sürede Citroën Skate’in üzerine yerleştirilebiliyor. Citroën Skate, taşıma ve lojistik birimlerini hareket ettirmek için gereken tüm teknolojilerle donatılmış durumda. Bu da gereksiz ve pahalı ekipmanların bir kenara bırakılmasını ve otonom sürüş teknolojisinin kârlı kılınmasını sağlıyor. 2,6 m uzunluk, 1,6 m genişlik ve 51 cm yükseklikle sınırlı boyutlarıyla minimal bir ayak izi taşıyan ve böylece halka açık alanlarda yer kaplamayan Citroën Skate'in maksimum hızı ise 25 km/s. Alana bağlı olarak tüm kullanıcıların güvenliğini sağlamak için 5 km/s ile de sınırlandırılabiliyor. 

Otonom, elektrikli ve çevik Citroën teknolojisini kullanan bu çığır açıcı, açık kaynaklı kentsel ulaşım konsepti, kentlerin yoğunluğunu hafifletirken aynı zamanda ulaşım, hizmet, güvenlik ve refah açısından vatandaşların artan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Söz konusu yeni ve kişiye özel kentsel ulaşım kavramı, açık kaynak yaklaşımına dayanıyor: Citroën Skate platformu, bir ortağın geliştirdiği uyumlu tüm kapsülleri barındırabiliyor ve böylece ulaşım ve hizmet tekliflerini genişletebiliyor.

Citroën Genel Müdürü Vincent Cobée, Urban Collëctif’i, “Citroën’de, tüketici beklentilerini ve ihtiyaçlarını tahmin etmek için orta ve uzun vadeli eğilimleri inceliyoruz. Bu yeni konseptin kentsel ulaşımın çerçevesini yeniden tanımlayabileceğine inanıyoruz: paylaşımlı, elektrikli ve otonom. Accor ve JCDecaux ile ortaklaşa sunduğumuz çözüm sayesinde herkes için otonom ulaşımı keşfediyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

 

ÇOK OKUNANLAR