Elektrikli otomobilde yeni bir seviye!
15 Nisan 2021 / 23:08 Mercedes-EQ markasının lüks segment elektrikli modeli EQS çok çarpıcı rakamsal veriler sunuyor
Mercedes-Benz'in elektrikli EQ model gamının lüks segmentteki üyesi gün ışığına çıktı. EQC ve EQA'nın ardından tanıtılan üçüncü EQ modeli olan EQS, 770 km'ye varan WLTP menzili, 0,20 Cd’lik aerodinamik katsayısı ve 31 dakikalık hızlı şarj süresiyle elektrikli otomobil tanımını bambaşka bir seviyeye taşıyor. İlk aşamada 245 kW gücündeki EQS 450+ ve 385 kW gücündeki EQS 580 4MATIC modelleri tanıtılan EQS’in, Türkiye’de ise EQS 580 4MATIC versiyonuyla 2021 yılının son çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor.
Lüks ve üst sınıf elektrikli araçlara yönelik modüler mimariye dayanan ilk model olmasıyla dikkat çeken EQS, 5.216 mm'lik uzunluğu ve 1926 mm'lik genişliğiyle S-Serisi kıvamında boyutlara sahip olsa da, daha dinamik formuyla farklılaşıyor. Aerodinami uzmanları ile tasarımcıların yakın iş birliği ve “Amaca Yönelik Tasarım” yaklaşımı sayesinde elde edilen 0,20 Cd sürtünme katsayısı ile EQS dünyanın en aerodinamik seri üretim otomobili oluyor. Sürüş menziline olumlu yansıyan bu değer, aynı zamanda EQS'i dünyanın en sessiz otomobillerinden biri yapıyor.
Bütünleşik kavisli hatları, fastback arka tasarımı ve olabildiğince önde konumlandırılan kabiniyle EQS, ilk bakışta bile içten yanmalı motora sahip araçlardan ayrışıyor. Ön tasarım bir “Siyah Panel” birimiyle birleştirilmiş. Bir ışık bandı ve koyu siyah radyatör ızgarası ile birbirine bağlanan yenilikçi farlar, özgün bir görünüm oluşturuyor. Mercedes-Benz Yıldızı, AMG Line veya Electric Art tasarım paketleri ile birlikte sunuluyor.
EQS'in arkadan itişli aktarmaya sahip 450+ versiyonu 245 kW güç ve 568 Nm tork değerleri sunuyor. Yaklaşık 2.5 ton ağırlığındaki bu versiyon 0'dan 100 km/s hıza 6.2 saniyede ulaşıyor ve 770 kilometreye (WLTP) varan menzil sunuyor. Tüm EQS versiyonlarının arka aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunurken, 4MATIC versiyonlarında ise ön aksta yer alan ikinci bir eATS mevcut. Güçlü versiyon olan EQS 580 4MATIC, 385 kW güç ve 855 Nm'lik tork verileriyle ağırlığı 2.6 tona yaklaşan otomobili 4.2 saniyede 0'dan 100 km/s hıza çıkarıyor. Her iki versiyonun maksimum hızı ise 210 km/s olarak sınırlandırılmış.
Yeni EQS’in şasisi dört kollu ön ve çok kollu arka aks mimarisi ile yeni S-Serisi’ni esas alıyor. AIRMATIC havalı süspansiyon ADS + standart olarak sunulurken, rüzgar sürtünmesini düşürmek ve menzili uzatmak üzere 120 km/s civarında aracın süspansiyonu 10 mm ve 160 km/s hızda bir 10 mm daha otomatik olarak alçalıyor. Sürüş hızının 80 km/s’ye düşmesiyle araç yüksekliği standart seviyeye dönüyor. Yolu izleyen sensörler, süspansiyon sistemini sadece yüksekliğini değil, aynı zamanda çalışma karakterini de yol şartlarına göre ayarlıyor. "Comfort" (konfor), "Sport“ (spor), "Individual" (kişisel) ve "Eco" (ekonomi)olmak üzere DYNAMIC SELECT sürüş modları süspansiyon ayarlarını kullanım gereksinimine uyarlama olanağı sunuyor. Otomobilde ayrıca 4,5 dereceye kadar açıyla çalışan arka aks yönlendirme özelliği de standart olarak sunuluyor. Buna ek olarak; 10 dereceye kadar direksiyon açısına sahip arka aks yönlendirme özelliği sipariş edilebiliyor. Böylece, 5 metreden uzun olan EQS, 10,9 metrelik dönüş çapı ile çoğu kompakt sınıf otomobilin dönüş çapına eşdeğer bir dönüş sunuyor.
EQS'de opsiyonel olarak otomatik kapı özelliği de sunulmakta. Bu özellik sayesinde, sürücü araca yaklaştığında önce kapı kolları yuvasından dışarıya çıkıyor, mesafe azaldığında ise sürücü kapısı otomatik olarak açılıyor. Sürücü, MBUX’i kullanarak arka kapıları sesli komutla açabiliyor.
15 DAKİKADA 300 KM'LİK MENZİL
EQS, yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil bataryalarla sunuluyor. İki bataryadan daha büyük olanı, 107,8 kWh enerji kapasitesine sahip. Bu rakam, markanın bir diğer elektrikli modeli olan EQC’ye kıyasla yaklaşık yüzde 26 daha yüksek bir kapasite anlamına geliyor.
EQS, DC akımlı hızlı şarj istasyonlarında 200 kW’a kadar şarj edilebiliyor. 300 kilometreye kadar (WLTP) menzil için sadece 15 dakikalık bir şarj yeterli oluyor. EQS, evde veya halka açık şarj noktalarında entegre şarj cihazı kullanılarak AC ile 22 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Ayrıca konuma ve batarya tasarrufu sağlayan şarj gibi işlevlere bağlı olarak otomatik olarak etkinleştirilebilen çeşitli akıllı şarj programları da mavcut.
Elektrikli Zeka özelliğine sahip navigasyon, şarj molaları da dahil olmak üzere en hızlı ve en uygun rotayı birçok etkeni göz önünde bulundurarak planlıyor ve trafik sıkışıklığı veya sürüş tarzı gibi değişkenlere anlık olarak tepki veriyor. Yeni bir özellik olarak EQS’in bilgi-eğlence sistemi (MBUX - Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) mevcut batarya kapasitesiyle şarj olmadan ilk hareket noktasına dönmenin mümkün olup olmadığını görselleştiriyor. Rota hesaplamasında manuel olarak eklenen rota üzerindeki şarj noktaları tercih edilebiliyor veya önerilen şarj noktaları hariç tutulabiliyor. Ayrıca şarj başına tahmini ücretlendirme maliyetleri de hesaplanıyor.
YEPYENİ BİR ÖN PANEL: MBUX HYPERSCREEN
EQS kabin tasarımıyla teknoloji meraklılarını adeta mest ediyor. MBUX Hyperscreen adı verilen yeni ön panel tasarımı EQS'in çarpıcı özelliklerinden bir diğer olarak karşımıza çıkıyor. Büyük ve kavisli ekran, sol A sütunundan sağ A sütununa kadar konsol boyunca uzanıyor. Kavisli camın ardında üç adet ekran bulunuyor ve bunlar bir araya gelerek tek bir ekran gibi görünüyor. Ön yolcuya ait 12,3 inçlik OLED ekran, kişiselleştirme ve kontrol alanı sağlıyor. Yasal düzenlemelere bağlı olarak sürüş esnasında eğlence işlevlerine sadece bu ekrandan erişim sağlanabiliyor. Akıllı kamera tabanlı bir güvenlik sistemi, sürücünün ön yolcu ekranına baktığını algılaması halinde otomatik olarak ekranı karartıyor. MBUX, uyarlanabilir yazılımıyla kullanıcısına adapte oluyor ve çok sayıda bilgi-eğlence, konfor ve araç işlevi için kişiselleştirilmiş önerilerde bulunuyor. Sıfır katman özelliği sayesinde en önemli uygulamalar duruma ve bağlama göre görüş alanı içinde her zaman en üst düzeyde kullanıma sunuluyor.
EQS, donanıma bağlı olarak 350 adede kadar sensör ile donatılıyor. Bu donanımlar mesafeleri, hızları ve ivmelenmeleri, aydınlatma koşullarını, yağış durumunu ve sıcaklıkları, koltuk doluluğunu ve hatta sürücünün göz kırpma sıklığını ve yolcuların konuşmalarını takip ediyor. Tüm bu bilgiler, algoritmalar tarafından kontrol edilen ve yıldırım hızında kararlar veren özel kontrol üniteleri tarafından işleniyor.
DIGITAL LIGHT far teknolojisiyle de satın alınabilen EQS, ayrıca otonom sürüşe hazır bir altyapıya sahip. Opsiyonel olarak sunulan DRIVE PILOT ile EQS, trafik yoğunluğunun yüksek yollarda veya dur-kalk trafikte 60 km/s’ye kadar hızlarda şartlı otomatikleştirilmiş sürüş yapabiliyor.
- Yeni Grandland'e "Altın Direksiyon" ödülü Yeni Opel Grandland, Almanya’da “2024 Altın Direksiyon Ödülü”nü kazandı
- MG HS, PHEV'de liderliği yakaladı Plug-in hibrit teknolojili MG HS Luxury, pazara hızlı bir giriş yaparak PHEV pazarının lideri oldu
- BYD, 6 farklı modelle yeniden start veriyor Çinli BYD'nin Kasım ayında Türkiye pazarında satışa sunduğu modellerin fiyatları açıklandı
- Borusan Otomotiv, 40'ıncı yılını görkemli bir etkinlikle kutladı Retail Next konseptiyle yenilenen Borusan Oto İstinye, Borusan Otomotiv’in ve Borusan Oto’nun 40. yıl kutlamasıyla açıldı
- Yeni PEUGEOT 5008 Türkiye'de... PEUGEOT'nun D-SUV modeli yeni neslinde elektrikli ve hibrit motor seçenekleriyle sunuluyor
- Volkswagen ID.4 nihayet Türkiye yollarında... Volkswagen, birkaç yıldır Avrupa yollarında olan elektrikli modeli ID.4'ü ülkemizde de satışa sundu
- BYD, 10 milyonuncu aracını üretti Çinli üretici BYD, 30’uncu yaşını 10 milyonuncu otomobil üretimiyle kutladı
- Mercedes-Benz'den yeni nesil güvenlik sistemleri Mercedes-Benz Türk, GSR kapsamlarına tam uyumlu yeni nesil otobüslerini yollara çıkarmaya devam ediyor