SEKTÖREL › Ford Avrupa, yönünü elektrikli araçlara çevirdi

Ford Avrupa, yönünü elektrikli araçlara çevirdi

17 Şubat 2021 / 22:27 Ford, Avrupa’daki binek araç portföyünün 2030 itibarıyla tamamen elektrikli olacağını duyurdu

Ford Avrupa, yönünü elektrikli araçlara çevirdi

Ford, Avrupa’daki binek araç portföyünün 2026 ortası itibarıyla tam elektrikli veya şarj edilebilir (plug-in) hibrit versiyonlardan oluşacağını, 2030 itibarıyla da tamamen elektrikli olacağını duyurdu. Şirket aynı zamanda Avrupa’daki ticari araç yelpazesinde de 2024 itibarıyla tümüyle tam elektrikli veya şarj edilebilir hibrit versiyonlar sunacağını açıkladı. Bu doğrultuda, 2030 yılına kadar Ford’un ticari araç satışlarının üçte ikisinin tam elektrikli ve şarj edilebilir hibrit olması bekleniyor.

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Ford Avrupa olarak, operasyonlarımızı başarıyla yeniden yapılandırdık ve 2020’nin dördüncü çeyreği itibarıyla tekrar karlılığı yakaladık. Şimdi, dünya standartlarında bağlantılı müşteri deneyimiyle tam elektrikli bir geleceğe doğru hızla yol alıyoruz. Bu yıl Avrupa’da güçlü büyüme ivmemizi sürdüreceğimizi ve hedeflerimizden şaşmadan ilerleyeceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Ford geçtiğimiz günlerde, daha önce elektrikli araçlar için taahhüt ettiği tutarı neredeyse ikiye katlayarak 2025 sonuna kadar 22 milyar $ yatırım yapacağını açıklamıştı. Ford, ayrıca tam elektrikli geleceğe giden yolculuğunda Avrupa’daki en büyük üretim merkezlerinden biri olan Almanya’daki Köln araç montaj fabrikasını modernize etmeyi de planlıyor.  Bu doğrultuda 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan şirket, mevcut araç montaj operasyonlarını, elektrikli araçların üretileceği Ford’un Avrupa’da bu nitelikteki ilk tesisi olacak Ford Köln Elektrifikasyon Merkezi’ne dönüştürmeyi hedefliyor. Ford ayrıca Avrupa’daki ilk seri üretim tam elektrikli binek otomobilinin 2023 yılında bu tesiste üretileceğini teyit ederken ikinci bir tam elektrikli araç üretme potansiyelinin de şu an değerlendirildiğini açıkladı. Ford'un elektrikli binek araç konusunda da VW ile işbirliği yapacağı ve grubun MEB platformundan faydalanacağı söyleniyor.

34cd5527f2da5b7cea910bc9639d3999_0.jpg

Ford, geride bıraktığımız 2020 yılında üst üste altıncı kez Avrupa’nın en çok satan ticari araç markası olmayı başardı. Ford’un ticari araçlardaki güçlü büyümesi, Avrupa’daki karlılığının itici gücü olurken, yeni ürünler ve hizmetler, ticari araç dönüştürücü ortaklardan oluşan kapsamlı bir ağ ve Volkswagen ile stratejik ittifakı bu büyümeyi destekleyecek. Ayrıca, Avrupa'da satılan Ford ticari araçların %71'ini, Transit modellerinin ise %83'ünü Türkiye'de üreten Ford Otosan, etkin maliyetli araç geliştirme ve tedarik çalışmalarıyla bu büyümede önemli bir rol üstlenecek.

34cd5527f2da5b7cea910bc9639d3999_1.jpg

Ford’un, ticari araçlardaki gücünün daha da büyümesi, müşterilerle ortaklaşa geliştirilecek, müşteri deneyimini iyileştirmek ve işlerinin daha da gelişmesine yardımcı olmak üzere tasarlanacak bağlantılı hizmetler etrafında inşa edilecek bir ekosistemle sağlanacak. Ford ve Google tarafından bir süre önce duyurulan Team Upshift adlı yeni bir iş birliği ile veri destekli fırsatların ileriye taşınması hedefleniyor. Türünün ilk örneği niteliğindeki bu iş birliği ile Ford’un kurum içi yetkinliklerinin bir araya gelmesi, şirketin hem ticari hem binek araç müşterilerinin sahiplik deneyimlerinde ve sunulan hizmetlerde yaratılacak dönüşümün temelini oluşturacak. 

ÇOK OKUNANLAR