SEKTÖREL › Ford Fiesta'nın Red ve Black versiyonları Türkiye'de...

Ford Fiesta'nın Red ve Black versiyonları Türkiye'de...

03 Şubat 2015 / 16:04 Dünyanın en güçlü 1-litrelik motoruna sahip olan yeni Fiesta versiyonları satışa sunuldu...

Ford Fiesta'nın Red ve Black versiyonları Türkiye'de...

Ford'un üç kez "Yılın Motoru" seçilen 1-litrelik EcoBoost güç ünitesinin 140 beygirlik yeni versiyonu ile donatılan, kırmızı ve siyah çift gövde rengine sahip Fiesta Red ve Fiesta Black 58.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Kalibrasyonu revize edilerek gücü 140 bg'ye çıkan 1.0 EcoBoost motorun litre başına ürettiği güç, bundan sadece 10 yıl önce sunulan sportif Fiesta S’teki 1.6-litrelik motorun litre başına sağladığı gücün iki katına ulaşmış oluyor. Bununla birlikte yakıt verimliliği ve CO2 emisyonlarının da üçte birden fazla bir oranla iyileştirilerek, Fiesta Red ve Black modellerinde 4.5 lt/100 km ve 104 g/km CO2 değerlerine ulaşıldığı açıklanıyor.

Ford'un 1-litrelik EcoBoost motorunda, turbo besleme, İkiz-bağımsız Değişken Kam Zamanlaması (Ti-VCT) ve yüksek basınçlı direkt enjeksiyon teknolojileri kullanılmış. Turbo besleme takviye kontrolü, Ti-VCT, intercooler (ara soğutucu), gaz kontrolü ve ateşleme zamanlaması gibi özelliklerin yeniden kalibre edilmesiyle, maksimum güç 125 bg’den 140 bg’ye çıkarılırken, 180 Nm’lik maksimum tork ise 1400 d/d ile 5000 d/d aralığında sunuluyor. Bu sayede yeni Fiesta Red ve Fiesta Black versiyonları, 0-100 km/s hızlanmalarını 9.0 saniyede tamamlıyor ve 201 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyorlar.

Ford Fiesta Red ve Black modellerinde kullanılan motorla ilgili olarak, Ford Avrupa Benzinli Motorlar Kalibrasyon Müdürü Andrew Fraser: “Basınç değerlerini artırmak için sadece geliştirilmiş bir silindir kapağı contasının kullanılmasını içeren bir donanım değişikliğiyle motoru 140 bg’ye ayarlayabildik. Bu 1-litrelik EcoBoost’un ileri tasarımının bir göstergesidir” diyor ve ekliyor: “7 cm çapındaki pistonlar üzerindeki pik ateşleme basıncı 124 bar (1,800 psi) ve bu değer, 5 tondan fazlasına veya bir içecek kutusu üzerinde duran yetişkin bir Afrika Fili’nin uyguladığı basınca eşit.”

ÇOK OKUNANLAR