YEDEK PARÇA › Goodyear'dan yeni kış lastiği: UltraGrip 9

Goodyear'dan yeni kış lastiği: UltraGrip 9

09 Kasım 2014 / 13:43 Goodyear’ın yeni kış lastiği UltraGrip 9, daha fazla güvenlik vaadiyle geçtiğimiz ay satışa sunuldu

Goodyear'dan yeni kış lastiği: UltraGrip 9

Her otomobilin yolla temasını lastikler sağlar ve bu durum onların hayati bir öneme sahip olduğu anlamına gelir. Yağmurun, soğuğun ve kar yağışının, sürüş güvenliğini azalttığı kış aylarındaysa lastiklerin önemi daha da artar. Nasıl ki, kışın ayağımıza zemine uygun botlarımızı geçiriyorsak, otomobillerimizi de soğuyan ve kayganlaşan asfalta uygun lastiklerle donatmalıyız. Artık her lastik markasında kış şartlarına uygun seçenekler var. Lüksemburg’da bulunan Goodyear İnovasyon Merkezi’nde katıldığımız bir dizi aktiviteyle tanıtılan UltraGrip9 da sürüş güvenliğini arttıran kış lastiklerinin en yenilerinden biri.

Goodyear’ın yeni kış lastiğinin özelliklerinden önce, markanın inovasyon merkezinde bizler için hazırladığı aktivitelerden bahsetmek istiyorum. UltraGrip9’un mühendisliğinin ve üretim aşamalarının detaylı şekilde gösterildiği toplantının ardından gerçekleştirilen ve Goodyear mühendislerinin eşlik ettiği bir dizi workshop ile lastik tasarımından, kullanılacak malzemelerin seçimine ve lastik hamurundaki materyallerin gram hesaplamalarına kadar, yapılan işin aslında ne kadar büyük bir titizlik gerektirdiğine tanık olduk. ‘UltraGrip 9 Makers’ workshop’u ile örnek bir lastik parçası üretmemize de fırsat veren Goodyear, kış lastiğinde kullanılan hamurun önemini anlatan birkaç küçük deney de gerçekleştirdi. Lüxemburg’daki inovasyon merkezi, sadece yeni materyallerin geliştirilmesinde değil, özel seri lastiklerin üretiminde de görev alıyor. Yani konsept lastikler veya sınırlı sayıda üretilecek özel ebatlar buradan çıkıyor.

Lastik üretim aşamalarına birebir tanık olduğumuz İnovasyon Merkezi ziyaretimizde, her türlü yol koşulunun simule edildiği test pistinde yeni UltraGrip 9’u test etme ve rakip lastiklerle arasındaki farkları görme imkanı da yakaladık.

Gelelim; Goodyear’ın son üç yılda 7 milyondan fazla araçta kullanılan UltraGrip 8 lastiğinin yerini alacak UltraGrip 9’un genel özelliklerine. 14, 15 ve 16 inç’lik çeşitleriyle küçük ve orta büyüklükteki araçları hedefleyen UltraGrip9’un, çok sayıda tutucu kanal ve kılcal damar sayesinde karlı zeminde daha iyi yol tutuş sunduğu, değişken blok geometrisiyle de daha iyi çekiş gücü sağladığı açıklanıyor. Yoğun kılcal kanallar içeren kare şeklinde genişletilmiş lastik izi, buzlu zemin performansını artırırken, hidrodinamik kanallar yardımıyla da, lastiğin suda kızaklama direnci ve sulu kar performansı geliştirilmiş. Ayrıca geliştirilmiş yeni sırt deseni sayesinde sürüş, viraj alma, frenleme ve hızlanmada daha etkin bir sürüş; 3D BIS teknoloji sayesindeyse soğuk ve yağmurlu günlerde ıslak zeminde daha iyi frenleme sağlandığı da verilen bilgiler arasında. Ultragrip9’un bileşeni daha önceki serilere göre daha da geliştirilmiş ve lastik hamurundaki özel reçine ile bitkisel yağ içeren karışımlar sayesinde kış koşullarında yola tutunma kabiliyeti arttırılmış. Goodyear’ın titiz bir mühendislik ürünü olan yeni kış lastiği bayilerdeki yerini almış bulunuyor.

Haber: Bahadır Bektaş / Lüksemburg

ÇOK OKUNANLAR