SEKTÖREL › Hafif hibrit teknolojili Swift Türkiye'de...

Hafif hibrit teknolojili Swift Türkiye'de...

28 Ekim 2020 / 11:23 Makyajlı Suzuki Swift'in 12V batarya ile donatılan yeni versiyonu 216.900TL'den başlıyor

Hafif hibrit teknolojili Swift Türkiye'de...

Suzuki Swift’in hibrit versiyonu Türkiye yollarına çıktı. 2020 model yılı makyajıyla birlikte sunulan bu versiyonda, 1.2 litrelik K12D Dualjet benzinli motor ve yakıt tüketimini düşüren 12V gücünde batarya bulunuyor. GL Techno ve GLX Premium donanım seviyeleri ve ileri seviye güvenlik özellikleriyle sunulan Swift Hibrit, 216 bin 900 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyor.

Swift Hibrit; mild hibrit olarak bilinen Suzuki Akıllı Hibrit Teknolojisi (SHVS) ile sunuluyor. Plug-in hibrit otomobillerde yer alan büyük batarya grubu ve elektrik motoru, Suzuki Swift Hibrit’te yerini; içten yanmalı motoru destekleyen bir entegre marş alternatörü (ISG) ile kablo ile şarja gerek duymayan 12V'lik lityum iyon bataryaya bırakıyor. Enerji geri kazanım verimliliğini artırmak için kapasitesi 3Ah’den 10Ah’ye yükseltilen yeni lityum-iyon batarya ve kendi kendini şarj eden hibrit sistem, yakıt verimliliğini artıyor. Sistem, araç üzerindeki entegre marş alternatörü olarak görev yapan ISG ünitesi aracılığıyla marş anında, kalkış esnasında ve torka ihtiyaç olduğu zaman devreye giriyor. ISG hem bir jeneratör hem de marş motoru görevi görüyor ve kayışla motora bağlanıyor. İlk hareket ve hızlanma esnasında motora destek veren ISG, aynı zamanda fren anında oluşan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Frenleme sırasında oluşan enerji 12V bataryada depolanıyor. ISG ünitesi, ürettiği 50 Nm tork değeriyle Dualjet motora destek oluyor, 2.3 kW güç üretiyor ve sistemin bileşenleri, aracın toplam ağırlığına sadece 6.2 kg ekliyor.

569d9871f194bb1fc076e4572aa64ffb_0.jpg

Swift Hibrit’in kaputunun altında ise daha fazla yakıt ekonomisi ve daha düşük CO2 emisyon değerleri sunan dört silindirli 1,2 litrelik K12D Dualjet motor yer alıyor. 83 bg güç üreten motor, CVT şanzımanla kombine edilmiş. Motorda yeni bir çift enjeksiyon sistemi, değişken valf zamanlaması (VVT), değişken yağ pompası ve elektrikli piston soğutma jetleri gibi yenilikçi çözümler yer alıyor. Etkili performansı ve yüksek gaz tepkilerine karşın K12D Dualjet motor; NEDC normuna göre sadece 94 gr/km CO2 emisyon değeri ve şehir içinde 100 kilometrede ortalama 4.1 litre karma yakıt tüketimi değerine imza atarak, muadillerine kıyasla yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Swift Hibrit; 12.2 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor.

ÇOK OKUNANLAR