SEKTÖREL › Honda Jazz hibrit teknolojisiyle geliyor

Honda Jazz hibrit teknolojisiyle geliyor

14 Şubat 2020 / 10:27 Hibrit teknolojisine sahip yeni Jazz'ın 2020 sonuna doğru ise Türkiye'de satışa sunulması planlanıyor

Honda Jazz hibrit teknolojisiyle geliyor

Yeni Honda Jazz'ın 2020'nin yaz aylarında Avrupa'da, yıl sonuna doğru Türkiye pazarında satışa sunulması planlanıyor. Yeni nesil teknolojilerle donatılan otomobildeki en önemli yenilik ise hibrit teknolojisi. Geçmişten beri sınıfının en ekonomik benzinli otomobillerinden biri olan Jazz, hibrit teknolojili yeni nesli sayesinde bu imajını artık daha da ileriye taşıyacak. Markanın "Elektrik Vizyon Stratejisi" kapsamında oluşturulan "e:Technology" markası altında e:HEV logosunu taşıyan ilk model olan Jazz’ın ayrıca bir de Crosstar versiyonu olacak.

b7a7f2f7ee53f73b915407431cbf2f77_0.jpg

Jazz e:HEV'deki hibrit sistem iki adet elektromotor ile 1.5-litre DOHC i-VTEC benzinli motor, lityum iyon batarya kiti ve yenilikçi tek bir sabit dişli oranı sahip sabit vitesli güç aktarımından oluşuyor. 109 bg'lik sistem gücü ve 253 Nm tork değerleri sunan Jazz e:HEV 0-100 km/s hızlanmasını 9,4 saniyede tamamlıyor ve 175 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Jazz e:HEV, 102 gr/km (WLTP) karma CO2 emisyon salım değeri ve 4,5 lt/100 km (WLTP) yakıt tüketimi değerleriyle de çevre dostu ve ekonomik bir karaktere sahip. Jazz'ın e:HEV hibrit sisteminde üç farklı sürüş modu bulunuyor. EV Drive sürüş modunda lityum bataryalar elektromotoru enerji ile besliyor. Hybrid Drive sürüş modunda benzinli motor elektrik jeneratörünü besliyor ve elektrik jeneratörü ise elektromotoru besliyor. Bu modda benzinli motordan gelen aşırı güç yönlendirilerek akü jeneratör motoru ile şarj edilebiliyor. EV Drive aynı zamanda yavaşlama anında oluşan fiziki enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bataryayı şarj ediyor. Engine Drive sürüş modunda ise benzinli motor gücünü doğrudan tekerleklere aktarıyor.

b7a7f2f7ee53f73b915407431cbf2f77_1.jpg

Honda Jazz e:HEV’in sistemindeki üç sürüş modu arasında geçiş yaparken yolcuların bunu hissetmemesi ve geçiş esnasındaki gecikmenin en aza indirgenmesi sağlanmış. Yüksek hızlı elektromotorların, Honda tarafından mümkün olduğunca hafif, kompakt, verimli ve güç yoğun olacak şekilde şirket içinde geliştirildiği açıklanıyor.

Araç içi bağlanabilirlik çözümleri Honda Personal Assistant dahil birçok hizmeti beraberinde getiren Honda Jazz'da gelişmiş dokunmatik ekran üzerinden erişilen bağlı hizmetler ve uygulamalar sesli komut üzerinden de etkinleştirilebiliyor. Honda’da ilk kez kullanıma sunulan sezgisel Honda Personal Assistant, bir dizi çevrimiçi hizmete erişmek için doğal ifadeleri anlayan akıllı yapay zekâ (AI) ile çalışıyor. Honda Personal Assistant “OK Honda” ifadesi ve ilgili soru veya talimatla etkinleştirilebiliyor. Soyut bir yüz animasyonu yanıta eşlik ediyor ve etkileşimleri görsel olarak kabul ediyor.

b7a7f2f7ee53f73b915407431cbf2f77_3.jpg

Otomobilde hava durumu, park yeri bulma, müzik, navigasyon, konum bulma ve telefon da dahil fonksiyonlara dokunmatik ekran veya sesli komut sistemi üzerinden erişiliyor. Kablosuz veya USB kablo ile oluşturulan bağlantı ile Android Auto ve Apple CarPlay üzerinden sağlanan akıllı telefon ekran yansıtma özelliği ile sisteme entegre uygulamalar desteklenebiliyor. Ayrıca Honda Jazz’da ilk kez WiFi Hotspot özelliği de sunuluyor.

Yeni Honda Jazz, standart olarak kapsamı genişletilen güvenlik özellikleri ve sürüş destek sistemleriyle yollara çıkıyor. Honda'nın Çarpışma Önleme Fren Sistemi daha da geliştirildi. Sistem artık yayaları ve bisikletlileri gece de tespit ediyor. Sistem ilave bir özellik olarak karşıdan gelen bir araçla kesişme veya yola bir araç girdiğinde olası bir çarpışmayı önlemek için fren uyguluyor. Uyarlanabilir Hız Sabitleme Sistemi ve Şerit Takip Sistemi Jazz'da ilk kez standart olarak sunuluyor. Yol Dışına Çıkmayı Önleme Sistemi aracın şerit dışına çıktığını veya kaldırıma çok fazla yaklaştığını tespit etmesi halinde sürücüyü uyarıyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi, Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ile birlikte Executive donanım seviyesinde standart olarak sunuluyor. 

Akıllı Hız Sınırlandırma Sistemi hız sınırı levhalarını algılayarak aracın hızını otomatik olarak uyarlıyor. Trafik işaretinin o an ki hızdan daha düşük bir hız göstermesi halinde sistem ekrandaki bir gösterge ve sesli bir uyarı ile sürücüyü uyararak aracı yavaşlatıyor. Otomatik Uzun Far Yardımcısı ve Trafik İşareti Tanımlama Sistemi de Honda Sensing’in bir parçası.

Honda, aktif güvenlik kadar pasif güvenliğe de önem veriyor. Yeni Honda Jazz’da olası bir kaza anında yolcuları korumak üzere yeni ön orta hava yastığı da dahil olmak üzere 10 adet hava yastığı bulunuyor. Söz konusu yenilikçi orta hava yastığı, sürücü koltuğunun arkasına entegre edilmiş olup çarpışma anında yandan açılarak yolcuların özellikle baş bölgelerini koruyor.

b7a7f2f7ee53f73b915407431cbf2f77_2.jpg

Yeni Jazz geliştirilirken önceki neslin en önemli özelliklerinden biri olan sınıfının önde gelen iç mekân değerlerini korumak için Honda mühendisleri ve tasarım ekibi yakın işbirliği içinde çalışmış. Bagaj hacmi 298 litre (koltuklar dik konumda) ile 1203 litre (koltuklar katlı) arasında değişiyor. 

ÇOK OKUNANLAR