YENİ MODELLER › Huracan limitleri zorlamaya devam ediyor

Huracan limitleri zorlamaya devam ediyor

20 Kasım 2020 / 19:15 Lamborghini, Porsche 911 GT3 RS'e rakip olarak gösterilen Huracan STO'yu tanıttı

Huracan limitleri zorlamaya devam ediyor

Lamborghini, Huracan'nın evriminde yeni bir sayfa açarak ekstrem özelliklere sahip yeni bir versiyon hazırladı. Arkadan itişli Huracan EVO baz alınarak geliştirilen bu otomobil Super Trofeo Omologata'nın kısaltması olan STO uzantısını taşıyor. Markanın Squada Corsa motor sporları bölümü ile tasarım departmanı tarafından ortaklaşa geliştirilen hafif ve aerodinamik bir gövdeye sahip olan Huracan STO, V10 motoruna rağmen sadece 1339 kg'lik bir ağırlığa sahip. Bu da otomobilin Huracan Performante'den 43 kg daha hafif olduğu anlamına geliyor. Hafifliğini dış gövde panellerinin yüzde 75'ini oluşturan karbon fiber parçalara, magnezyumdan üretilen jantlarına, titanyum eklentilere, hafifletilmiş kabine ve hafif kapı panellerine borçlu olan STO'nun gövdesi aerodinami konusunda da gerçek bir mühendislik harikası.

f52011f5eaf6fd66dd7c1006a7a4f479_0.jpg

Ön kaputunda, hava akışını artırmak, soğutmayı iyileştirmek ve daha fazla bastırma kuvveti oluşturmak için ek hava kanalları bulunan Huracan STO, ayrıca havayı düz zemine, ardından daagresif arka difüzöre yönlendiren yeni bir ön splitter'a da sahip. Sürtünmeyi azaltmak ve ön tekerleklerin etrafındaki hava akışını iyileştirmek için yan profili de yeniden tasarlanan otomobilin arka tarafında ise modifiye edilmiş bir tampon bulunuyor. Otomobilin arkasındaki NACA kanalı statik basınç kayıplarını yüzde 30 oranında azaltan bir hava girişi görevi görüyor. Hava akışını yönetmek için motor kapağının çerçevesine de özel hava deflektörleri entegre edilmiş. 

f52011f5eaf6fd66dd7c1006a7a4f479_1.jpg

Yüksek hız stabilitesini artırmak için Huracan STO'nun motor kapağına LMP1'den ilham alan bir köpekbalığı yüzgeci eklenmiş. Bu parça, ayarlanabilir arka kanatla birlikte hava sürüklenme dengesini optimize ediyor. Tüm bu mühendislik çalışmaları sonucunda ise Huracan Performante'ye göre yere basma kuvveti yüzde 53, aero verimlilik yüzde 37 ve ayarlanabilir aero denge yüzde 13 oranında iyileşmiş. 

f52011f5eaf6fd66dd7c1006a7a4f479_3.jpg

STO’nun aerodinamik gövdesinin altında, Huracan'ın yarışçı versiyonlarındakine yakın bir şasi bulunur. Ön ve arka iz genişlikleri sırasıyla 10 mm ve 16 mm arırılan otomobilin süspansiyon burçları da sertleştirilmiş. Ayrıca viraj denge çubuklarının da STO için özel olarak tasarlandığı açıklanıyor. Otomobilde, fren performansını yüzde 25 artıran özel yapım Bridgestone Potenza lastiklere ve Brembo imzalı yeni bir karbon seramik fren sistemine yer verilmiş. Otomobildeki çekiş kontrol sistemi, tork vectoring sistemi, arka tekerlek yönlendirme teknolojisi ve Magnaride amortisörler de yeniden kalibre edilmiş. 

f52011f5eaf6fd66dd7c1006a7a4f479_4.jpg

STO'nun 5.2 litrelik V10 motoru, arkadan iitişli Huracán Evo'dan farklı olarak 640 bg güç ve 565 Nm tork üretiyor. Bu motorun yarış otomobiliyle benzer ayarlar sunduğu açıklanıyor. Aynı durum vites değiştirme hızları için de geçerli. Sürücü ayarları için bir EGO modu olmasa da, STO seçilebilecek üç mod sunuyor: Yolda sürüş için STO, kuru yol için Trofeo ve ıslak pist günleri için Pioggia.

Huracan STO'nun performans değerleri de tahmin edeceğiniz gibi. 0-100 km/s hızlanmasını 3 saniyede tamamlayan STO, 9 saniyelik 0-200 km/s süresi ve 310 km/s'lik maksimum hız sunuyor. Aracın fren performansı da dikkat çekici. STO, 100 km/s hızda yapılan sert bir frenajda 30 metre gibi kısa bir mesafede durabiliyor. 

STO teslimatlarının önümüzdeki yıl başlayacağı ve fabrika kapasitesine göre belirlenen üretim rakamlarıyla 2022'nin sonuna kadar üretileceği açıklanıyor. Otomobilin Amerika pazarındaki başlangıç fiyatı ise 328 bin USD olarak belirlenmiş.

ÇOK OKUNANLAR