YENİ MODELLER › Hyundai IONIQ hibrit teknolojiye yeni bir bakış açısı getiriyor

Hyundai IONIQ hibrit teknolojiye yeni bir bakış açısı getiriyor

18 Ocak 2016 / 11:52 Hyundai IONIQ elektrikli, plug-in hibrit ve elektrikli hibrit motorun tek gövdede buluştuğu ilk otomobil olma özelliği taşıyor

Hyundai IONIQ hibrit teknolojiye yeni bir bakış açısı getiriyor

Hyundai, IONIQ modelini gün yüzüne çıkarttı. Geçtiğimiz hafta Güney Kore’de düzenlenen lansman ile tanıtılan IONIQ elektrikli, plug-in hibrit ve elektrikli hibrit motorun tek bir gövdede buluştuğu ilk otomobil olma özelliğine sahip. Artan akaryakıt fiyatları ve ekolojik kaygılar ile geliştirildiği açıklanan yeni otomobilin tamamen yeni platformu ve esnek motor özellikleri sayesinde eğlenceli bir sürüş sağladığı iddia ediliyor. Hyundai’nin tasarım anlayışına başka bir perspektiften yaklaşan IONIQ’in hibrit otomobil sınıfında yakıt verimliliği konusunda liderliği hedeflediği söyleniyor.

Yeni geliştirilen 1.6-litre hacimli dört silindirli Kappa atmosferik benzinli motora sahip olan IONIQ Hybrid’in bu motoru son teknoloji Lityum-iyon polimer pil ile desteklenen 43 bg gücündeki elektrikli motor ile eşlenmiş. Kombine olarak 141 bg güç ve 265 Nm tork üreten bu sistemin ürettiği güç ve tork otomobilin tekerleklerine yeni geliştirilen 6-ileri DCT çift kavramalı otomatik şanzıman üzerinden aktarıyor.

Coupe otomobilleri andıran bir silüete sahip olan yeni otomobil, pürüzsüz tasarımı ve pasif-aktif aerodinamik özellikleri sayesinde 0.24 Cd’lik hava sürtünme katsayısına sahip olmuş. Otomobilin iç mekanında yer alan infotainment sistemi 7 inçlik ekrana sahip ve Catering, Apple CarPlay ve Android Auto gibi eşlenebilirlik sistemlerini destekliyor. Yeni otomobil ayrıca Arka Çapraz Trafik Uyarısı, Acil Fren, Şerit Takip / Ayrılış Uyarı ve Kör Nokta Algılama sistemlerini de bünyesinde barındırıyor. IONIQ’in gövdesinin yüzde 53’ünün gelişmiş yüksek mukavemetli çelikten üretildiği açıklanırken, otomobilin iç mekanında kullanılan bazı malzemelerin geri dönüşümlü ya da çevre dostu olduklarının da altı çiziliyor.

Hyundai, otomobilde bulunan ECO-DAS (Çevre Sürüş Asistanı Sistemi) sayesinde en verimli kullanımın sunulduğunu söylüyor. Bu sistem uydu navigasyon sistemi ve mevcut trafik düzeyleri göz önünde bulundurularak belirlenen sürüş güzergahını değerlendirerek yakıt tüketiminin minimum seviyede gerçekleşmesine yardımcı alıyor. Sistem ayrıca pilin en verimli şekilde şarj edilmesini sağlarken, gerekli durumlarda geleneksel motorun devreye girmesini sağlıyor. Hafif bileşenleri ve kompakt optimize yapısı sayesinde diğer Hyundai modellerinden yaklaşık yüzde 25 daha hafif olduğu söylenen Hyundai IONIQ’in 750 litrelik bagaj hacminin de önemi vurgulanıyor.

Avrupa’ya önümüzdeki Mart ayında düzenlenecek olan Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak olan yeni Hyundai IONIQ, 2016’nın ikinci yarısından itibaren satışa sunulacak.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR