GÜNDEM › Hyundai’den Avrupa’da Fuel Cell atağı…

Hyundai’den Avrupa’da Fuel Cell atağı…

12 Nisan 2014 / 20:59 Koreli üretici, ix35 Fuel Cell ile Avrupa’daki girişimlerini hızlandırıyor

Hyundai’den Avrupa’da Fuel Cell atağı…

Dünyanın hidrojen yakıt hücreli ilk seri üretim aracını üreten Hyundai, ix35 Fuel Cell ile Avrupa’daki girişimlerini ve projelerini artırmaya başladı. 75 adet hidrojenli aracı Avrupa’nın altı büyük şehrinde kullanacak olan üretici, yapmış olduğu ortaklıklarla gelecekteki projelerinin gerçekleşme vaatlerini de güçlendiriyor.

“HyFIVE- The Hydrogen For Innovative Vehicles” yani “Yenilikçi Araçlar için Hidrojen”  projesiyle, Bolzano, Kopenhag, Innsbruck, Londra, Münih ve Stuttgart’ta kullanılacak olan ix35’ler, Avrupa’nın en kapsamlı, çevreci binek otomobilleri olacak. Ortak girişimler sayesinde, kısa zamanda etkili olması hedeflenen bu projenin asıl amacı, hidrojen yakıt hücreli araçlar için dolum istasyonlarını yaygınlaştırmak ve daha fazla seçenek ve kolaylık sağlayan alternatif yakıtlarla çevre kirliliğinin de önüne geçmek. 

Gelişmiş teknolojiyle üretilen ix35 Fuel Cell, sadece hidrojen ile çalışıyor. Yakıt hücreleri bu hidrojeni elektriğe dönüştürerek aracın hareket etmesini sağlıyor. Bu işlem sonucunda hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi nedeniyle sadece su açığa çıkarak çevreye hiç zarar verilmiyor. Hyundai ix35 Fuel Cell, aslında sürüş özellikleri ve performans olarak standart 136 bg güç üreten 1.6 litrelik ix35 ile aynı, ancak günümüzdeki elektrikli araçlardan daha verimli. Hidrojen dolumu yine yakıt dolumu gibi birkaç dakika süren ix35 Fuel Cell, 0’dan 100 km/s hıza 12,5 saniyede ulaşıyor, maksimum 160 km/s hıza çıkabiliyor ve arada başka bir doluma gerek duyulmaksızın 594 km yol yapabiliyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR