SEKTÖREL › Hyundai'den yeni benzinli motor teknolojisi

Hyundai'den yeni benzinli motor teknolojisi

08 Temmuz 2019 / 00:59 Hyundai, Sürekli Değişken Valf Süresi teknolojisine sahip yeni nesil benzinli motorunu tanıttı

Hyundai'den yeni benzinli motor teknolojisi

Hyundai Motor Grubu yeni nesil turbo benzinli motorunu üretti. Motorun öne çıkan en önemli özelliği, dünyanın seri üretim ilk Sürekli Değişken Valf Süresi (Continuously Variable Valve Duration-CVVD) teknolojisi sahip olması. Smartstream G1.6 T-GDi ünite bu özellik sayesinde hem performansa hem de yakıt ekonomisine odaklanıyor.

Tamamen Hyundai tarafından geliştirilen valf kontrol teknolojisi, sürüş koşullarına göre valf açma ve kapama süresini düzenliyor. Böylelikle performansta yüzde 4 artış sağlanırken aynı zamanda yakıt ekonomisinde de güncel motorlara göre yüzde 5 civarında iyileşme elde ediliyor. Ayrıca, bu yeni motor sayesinde çevreye karşı sorumluluğunu da yerine getiren Hyundai, egzoz emisyonlarını da yüzde 12 oranında azaltıyor.

Değişken valf kontrol teknolojisi (CVVD), 90 km/s hızla giderken pistonlardaki giriş supapını aktif ediyor. Performansta herhangi bir kayıp olmaksızın, motorda oluşan basıncı azaltarak yakıt tüketiminin düşmesi sağlanıyor.Düşük basınçlı egzoz gazı devirdaimine (LP EGR) sahip motor, bu sayede motor tarafından yakılan azot oksit gazlarının bir kısmını yanma odasına döndürüyor. Böylelikle soğutma etkisi oluşturulurken emisyon da azaltılıyor. 

Yeni ünite ayrıca, sıcaklığı hızlı bir şekilde en uygun seviyeye çıkaran veya soğutan “Entegre Termal Yönetim Sistemine” de sahip. Bir önceki nesil T-GDi motorda 250 bar olan doğrudan püskürtme sisteminin basıncı, yeni versiyonda 350 bara ulaşıyor. Böylelikle motor sürtünmesi de yüzde 34 oranında azaltılıyor.

Yeni CVVD teknolojisiyle beraber motor gücünde de herhangi bir kayıp yaşanmıyor. İlk olarak Sonata modelinde yer verilen bu yeni ünite 180 beygir güç ve 265 Nm maksimum tork üretiyor. Sıralı, dört silindirli benzinli turbo Smartstream G1.6 T-GDi motor, önümüzdeki yıllarda Hyundai’nin SUV, hatchback ve diğer sedan modellerinde de kullanılacak.

ÇOK OKUNANLAR