LANSMAN › Kompakt BMW'de büyük değişim

Kompakt BMW'de büyük değişim

03 Ekim 2011 / 00:49 Yepyeni bir tasarıma, motorlara ve yeni teknolojilere kavuşan ikinci nesil BMW 1-Serisi Türkiye'de...

Kompakt BMW'de büyük değişim
BMW’nin giriş modeli olan 1-Serisi’nin yeni nesli 25.484 Euro’dan başlayan fiyatlarla Türkiye’de. Ülkemizde 116i ve 118i versiyonlarıyla satılacak olan otomobilin test sürüşü aktivitesi İzmir’in rüzgarıyla ünlü tatil beldesi Alaçatı'da gerçekleştirildi. Ajansotomobil olarak katıldığımız ve Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, BMW Grup Satış ve Pazarlama Direktörü Ayhan Ölçer ve Kurumsal İletişim Müdürü Fatma Tüker’in ev sahipliğini yaptığı bu organizasyonda, yeni 1-Serisi’ndeki köklü değişiklikleri ve teknolojik yenilikleri daha yakından görme frsatı yakaladık.

Sınıfındaki tek arkadan itişli model olma özelliği taşıyan 1-Serisi, son teknoloji motorları, iyileştirilen yakıt verimliliği, iç mekanında hacim artışı ve genişleyen donanım özellikleriyle önceki neslin eleştirilen yönlerini  adeta tarihe gömüyor.

Yepyeni tasarım, büyüyen boyutlar
Yeni far tasarımıyla yepyeni bir yüze kavuşan 1-Serisi, form olarak selefine benzese de hem önden hem de arkadan çok farklı bir görünüm sunuyor. Otomobilde tasarım dışında göze çarpan bir diğer şey de boyutlar oluyor. Yeni BMW 1-Serisi'nin gövde uzunluğu önceki modele göre 85 milimetre artarak 4324 mm’ye, dingil mesafesiyse 30 mm artışla 2690 mm’ye ulaşmış. Genişliği 17 milimetre artarak 1765 milimetreye çıkan otomobilin 1421 milimetrelik yüksekliğindeyse herhangi bir değişiklik yok. Boyutlardaki bu artış özellikle arka koltukta hissediliyor ve yeni 1-Serisi, selefinden 21 mm daha iyi bir diz mesafesi sunuyor. Bunun yanında bagaj hacmi de 30 litrelik artışla 360 litreye ulaşmış. Rahat, geniş ve büyüyen cam yüzeyleriyle daha ferah bir otomobile dönüşen 1-Serisi’nin ayrıca kabini artık daha sportif ve kaliteli görünüyor. Ayrıca sürücü odaklı ön konsol da artık geniş bir renkli ekrana evsahipliği yapıyor.

Yeni nesil verimli motorlar
Yeni BMW 1-Serisi'nin tüm versiyonlarında BMW TwinPower Turbo teknolojisini kullanan dört silindirli motorlar görev yapıyor. Ülkemize ithal edilen 116i ve 118i’nin her ikisinde de 1.6 litrelik benzinli motorlar bulunuyor. Twin scroll turboşarj, direkt enjeksiyon, VALVETRONIC ve Çift VANOS’a sahip olan bu motorlardan 116i’de görev yapan ünite 136 bg güç ve 220 Nm tork, 118i’deki ise 170 bg güç ve 250 Nm tork üretiyor. Güç ve tork değerlerinin ciddi oranlarda artmış olmasına rağmen, tüketimin yüzde 10 düştüğü söyleniyor. Otomobildeki bir diğer yenilik de, bu sınıfta ilk defa sunulan opsiyonel 8-ileri otomatik şanzıman olarak karşımıza çıkıyor. BMW’nin tasarım harikası joystick şeklindeki vites koluyla kontrol edilen bu şanzıman, turboşarjlı motorlarla uyumlu bir çalışma karakteri sunuyor.

Daha ekonomik, daha performanslı
Yeni BMW 1-Serisi’nin güçlü versiyonu olan 118i'nin 0-100 km/s hızlanmasını 7.4 saniyede tamamladığı ve maksimum 225 km/s hıza ulaştığı açıklanıyor. 100 km’deki ortalama yakıt tüketimiyse 5.8-5.9 lt/100 km olarak verilmekte. Bu rakamlar 116i’de ise sırasıyla 8.5 sn, 210 km/s ve 5.5-5.7 lt/100 km olarak gerçekleşiyor. Araç, BMW EfficientDynamics programı dahilindeki ‘Fren Enerjisi Yeniden Üretimi’ ve ‘elektromekanik elektrik destekli direksiyon’ da dahil olmak üzere akıllı enerji yönetim sistemlerini kapsamlı bir şekilde kullanıyor. Bunun yanında, hem düz hem de otomatik vitesli yeni BMW 1 Serisi modellerinde otomatik Start/Stop işlevi de standart olarak sunuluyor.

Otomobilde, sürüş deneyimi düğmesi ile etkinleştirilen ECO PRO modu da yakıt tüketimini düşürmeye yönelik teknolojilerden biri. Gaz pedalı hassasiyetini, ısıtmayı, klimayı ve ayna/koltuk sıcaklıklarını ayarlayan bu seçenek ile yakıt tüketimini ciddi oranlarda düşürmek mümkün. Modlardan bir diğeri olan SPORT sürüşü daha sportif hale getiriyor. COMFORT ise adından da anlaşılacağı gibi konfor odaklı bir seçenek olarak sunuluyor.

Geliştirilmiş sürüş özellikleri
BMW 1-Serisi güvenli ve son derece sportif bir sürüş karakterine sahip. İz genişliğinin artırılmış olması ve 50:50 (ön:arka) ağırlık dağılımı otomobile etkili bir gövde kontrolü sağlıyor. Çok iyi bir direksiyon tepkisi sunan 1-Serisi isteğe bağlı olarak Değişken Spor Direksiyon sistemiyle de alınabiliyor. Direksiyon oranlarının değişken bir direksiyon kremayeri kullanılarak ayarlandığı bu sistemde, park manevraları ve dönüşler daha kolay gerçekleştirilirken; yüksek hızlardaysa BMW'ye özgü direksiyon hassasiyeti elde ediliyor. Otomobilde ayrıca, DSC Dinamik Denge Kontrolü, ABS, DTC Dinamik Çekiş Sistemi, CBC Viraj Fren Kontrolü ve DBC Dinamik Fren Kontrolü, fren asistanı, güç kaybı dengeleme, fren kurutma işlevi ve yokuş asistanı gibi teknolojiler de bulunuyor.

BMW 1-Serisi'nde isteğe bağlı olarak sürücü destek ve mobilite hizmetleri paketi olan ConnectedDrive da sunuluyor. Bu pakete uzun far asistanı, adaptif farlar, park asistanı, geri vites kamerası, çarpışma uyarısı özelliğine de sahip şerit değiştirme uyarısı, frenleme işlevli sabit hız kontrolü  ve sollama yasağı bilgisi iletebilen bir hız sınırı  özelliği dahil. Yeni BMW 1-Serisi, isteğe bağlı bir navigasyon sistemi ve BMW Profesyonel radyo ile beraber BMW iDrive sistemini kullanıyor. Tüm haber, eğlence, telekomünikasyon ve navigasyon işlevleri için gösterge panelindeki bütünleşik 6.5 ya da 8.8 inçlik yüksek çözünürlüklü bilgi ekranı kullanılıyor.

Kişiselleştirme seçenekleri
Yeni 1-Serisi donanım yönünden de artık daha fazla seçenek sunuyor. Standart donanım özelliklerine ek olarak artık Urban Line ve Sport Line adında iki farklı aksesuar paketine de sahip olan otomobilin böylece jantları, aynaları, ön ızgarası, kokpit kaplaması, ambiyans aydınlatmaları ve koltuk döşemeleri kişiselleştirilebiliyor. BMW 1-Serisi’nin manuel şanzımanlı 116i versiyonu 25 bin 484 Euro’dan başlayan fiyat etiketleri taşıyor. Ancak donanımlı bir versiyonun fiyatı 30 bin Euro’nun üzerine çıkıyor.

Bahadır BEKTAŞ / Alaçatı

YENİ BMW 1-SERİSİ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ...


ÇOK OKUNANLAR