SEKTÖREL › Lexus'un dijital aynası Avrupa yollarına çıkıyor

Lexus'un dijital aynası Avrupa yollarına çıkıyor

14 Şubat 2020 / 19:16 Lexus'un lüks hibrit sedan modeli ES 300h dijital ayna teknolojisiyle satın alınabilecek

Lexus'un dijital aynası Avrupa yollarına çıkıyor

Lexus, lüks hibrit sedan ES 300h modeliyle Dijital Yan Ayna Monitörü teknolojisini Avrupa pazarında sunmaya hazırlanıyor. Mart ayından itibaren satın alınabilecek dijital ayna teknolojisi, seri üretim araçlarda dünyanın ilk dijital aynası olarak 2018 yılında Japonya'da tanıtılmıştı. Sistem, geleneksel yan aynaların yerine, dijital kompakt kameraları ve yüksek çözünürlüklü ekranları getiriyor.

6943d16472be316604aa59d1ccb4fa7a_0.jpg

Dijital Yan Ayna Monitörü sayesinde sürücüler, her türlü sürüş kondisyonunda çevreyi daha geniş açıyla ve daha net bir şekilde görebiliyor. Dijital teknoloji aynı zamanda sürücünün kör noktasını da tamamen ortadan kaldırabiliyor. Dijital aynaların getirdiği bir diğer avantaj ise, konvansiyonel aynalar gibi yağışlardan ve kirden etkilenmeyecek şekilde tasarlandığı için sürücüye daha net bir görüş açısı sağlaması. Ayrıca kameralarda yer alan ısıtma özelliği, soğuk havalarda buzlanmanın veya buğulanmaların önüne geçiyor. Kameralardaki parlaklık sensörü ise, otomatik olarak kendisini ayarlayarak arkadan gelen aracın farlarının Lexus sürücüsünün gözünü almasını engelliyor.

4fb53a63efecb952d7dabe0d53a26ba0_1.jpg

Dijital yan aynalardaki kameraların görüntüsü, kabinde ön sütunlara yerleştirilen iki adet 5 inç’lik ekrana yansıtılıyor. Kameraların park manevraları sırasında otomatik olarak hareket ederek en iyi görüş açısını sağladığı açıklanıyor. Dijital Yan Ayna Monitörü sistemi aynı zamanda, ekran üzerindeki referans kılavuz çizgileriyle daha güvenli sürüş ve park manevraları sağlıyor. Park ederken aracın arka tampon ve her iki yanındaki uzaklığı gösterirken, aynı zamanda aracın üstten görünümü de yansıtılarak park kolaylığı sağlanıyor. Otoyol sürüşlerinde de, hıza göre sürücünün güvenli sürüş mesafesini daha kolay ayarlamasını sağlayan çizgiler yer alıyor.

4fb53a63efecb952d7dabe0d53a26ba0_3.jpg

Konvansiyonel aynaların yerini daha küçük kameraların almasıyla görüş açısı iyileşirken, rüzgar sesinin azalmasıyla da kabin daha sessiz hale getiriliyor. Bu teknoloji ilk olarak 2020 Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenecek ve ardından satışa sunulacak.

ÇOK OKUNANLAR