SEKTÖREL › Lexus'un elektrikli modeli RZ 450e Türkiye’de

Lexus'un elektrikli modeli RZ 450e Türkiye’de

07 Haziran 2024 / 12:42 Lexus, tamamen yeni elektrikli D/E-SUV modeli RZ 450e’yi Türkiye’de satışa sundu

Lexus'un elektrikli modeli RZ 450e Türkiye’de

Lexus'un tamamen elektrikli olarak tasarlanan ilk aracı olan RZ 450e, Exclusive donanım seviyesi ve 3 milyon 950 bin TL'lik fiyat etiketiyle Türkiye pazarına giriş yaptı. 71.4 kWh kapasiteli bir bataryaya sahip olan RZ 450e, tek şarjla ortalama 400 kilometrelik bir sürüş menzili sunarken DC hızlı şarj sistemi ile yüzde 80 kapasiteye kadar yaklaşık 30 dakikada şarj edilebiliyor. Optimize edilmiş araç ağırlığı, batarya gücü ve performans gibi temel faktörlere odaklanılması sayesinde RZ’nin 100 kilometredeki enerji tüketimi 16.8 kWh olarak veriliyor. Lexus’un batarya yönetim teknolojilerindeki büyük deneyimi sayesinde bataryanın 10 yıllık kullanımın ardından dahi kapasitesinin yüzde 90’ından fazlasını koruyabildiği açıklanıyor.

796c7312953bee9c5c9ff2791e0d34b8_3.jpg

RZ’nin elektrik motorları önde 150 kW ve arkada 80 kW olmak üzere kombine şekilde 230 kW (313 bg) güç üretiyor. Ön ve arkaya konumlandırılan motorlarla birlikte DIRECT4 Akıllı Dört Çeker Sistemi’ne sahip olan RZ, dört tekerlek arasında güç dağılımını otomatik olarak kesintisiz bir şekilde gerçekleştiriyor. Lexus’a ait özel bir teknoloji olan DIRECT4 sistemi, herhangi bir mekanik sistemden daha hızlı çalışarak milisaniyeler içerisinde önden arkaya tork dengesini en ideal şekilde ayarlıyor. Yüksek performansa sahip RZ 450e, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 5.3 saniyede gerçekleştirebiliyor. 

796c7312953bee9c5c9ff2791e0d34b8_1.jpg

Lexus, yeni RZ modelinde tam elektrikli araçların getirdiği tasarım özgürlüğünü kullanarak konvansiyonel araçlardan farklı görünen bir model ortaya çıkardı. Aracın dinamik performansını yansıtacak bir tasarıma sahip olan RZ’nin ön bölümü tam elektrikli bir araç olduğunu hemen vurgulayacak şekilde yapıldı. İçten yanmalı motor olmamasıyla birlikte kaput daha alçak konumlandırılırken daha az hava girişine yer verildi. Lexus’un modellerinin karakteristik bir özelliği olan “spindle ön panjur” RZ modeli ile evrimleşerek üç boyutlu olarak aracın tüm gövdesine uygulandı. 2,850 mm’lik uzun aks aralığı da, düşük ağırlık merkezinin ve ağırlık dengesinin vurgulanmasını sağlıyor. Bununla birlikte 4,805 mm uzunluğa sahip RZ’nin genişliği 1,895 mm genişliği ve yüksekliği 1,635 mm oldu.

796c7312953bee9c5c9ff2791e0d34b8_0.jpg

RZ’nin kabini ise Tazuna konseptinin evrimleşmesiyle oluşturulmuş. Koltuklar, göstergeler, kontroller ve multimedya sistemi hassasiyetle yerleştirilmiş. Adını binicinin atın dizginlerini küçük hareketlerle kontrol etmesi anlamına gelen Japonca bir kelimeden alan Tazuna kokpit, sürücü ile araç arasında sezgisel bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Orta konsol da yeni kadran tipi kontrollerle kabindeki zarif sadeliği pekiştiriyor.

Lexus, RZ 450e modelini Türkiye’de Exclusive donanım seviyesiyle satışa sundu. Üst düzey teknolojilerle donatılan RZ 450e modelinde 13 Hoparlörlü Mark Levinson Premium Ses Sistemi, 14 inç Dokunmatik Multimedya Ekranı, 7 inç Renkli Çoklu Bilgi Ekranı, Yüksek Çözünürlüklü Dijital Hız Göstergesi, Panoramik Görüş Ekranı (PVM), Ön Cama Yansıyan Renkli Gösterge Ekranı, Kablosuz Şarj Ünitesi, Lexus Sesli Asistan ve Lexus Premium Navigasyon standart olarak sunuluyor. Konfor özellikleri arasında ise 8 Yönlü Elektrikli Ayarlanabilir Ön Koltuklar, Isıtmalı direksiyon, Isıtmalı/Havalandırmalı Ön Koltuklar, Isıtmalı Arka Koltuklar, Nanoe Teknolojili Elektronik Klima ve Karartılabilir Panoramik Cam Tavan standart olarak bulunuyor. 

796c7312953bee9c5c9ff2791e0d34b8_2.jpg

RZ’de göstergeler, ön cama yansıtmalı gösterge ekranı ve 14 inç multimedya ekranı sürücünün görüş açısını artıracak şekilde konumlandırılmış. Tamamen yeni multimedya platformuyla donatılan RZ’de, sistem daha hızlı ve daha sezgisel çalışıyor. Sesli komut özelliği ise, birçok diyaloğa yanıt verecek şekilde geliştirilmiş. Ayrıca yeni “Hey Lexus” araç içi asistanı, Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon entegrasyonları da yer alıyor.

Diğer Lexus modelleri gibi Lexus RZ de Omotenashi misafirperverlik felsefesinden ilham alan özellikleri kullanıcılarıyla buluşturuyor. Karartılabilir Panoramik Cam Tavan, içerideki aydınlık hissi artırırken ısının dağılmasını engelleyerek enerji verimliliğini artırıyor. Böylece güneşli günlerde aracın içinin aşırı ısınmasını engellerken soğuk havalarda da ısının dışarıya çıkmamasını sağlıyor. Ayrıca tek bir dokunuşla tavan şeffaf görünümden opak hale gelerek, güneş ışınlarının direkt olarak içeriye girmesini engelleyebiliyor. Klasik bir güneşlik kullanılmamasıyla ağırlıktan tasarruf edilirken aynı zamanda klimanın da daha verimli çalışmasına katkı sağlanıyor. Böylece RZ’nin menzilinin artırılmasına yardımcı olunuyor.

RZ’de Omotenashi misafirperverlik felsefesinin altını çizen bir diğer teknoloji, önde sürücü ve yolcunun diz seviyesinde yer alan radyan ısıtıcılar oldu. Isıtmalı koltuklara ve ısıtmalı direksiyona ek olarak, bacakları sıcak bir battaniye gibi sararak kabinin daha çabuk ısınmasına katkı sağlıyor. Ayrıca panoramik tavan gibi enerji tasarrufuyla klimadaki yükü azaltarak sürüş menzilini artırıyor.

Lexus her modelinde olduğu gibi RZ 450e’de de en gelişmiş teknolojilerine yer vermiş. Üçüncü nesil Lexus Safety System+ ile donatılan RZ, gelişmiş aktif güvenlik sistemleri ve sürücü asistan sistemlerinden yararlanıyor. Aynı zamanda yeni yönlendirme destekli Proaktif Sürüş Asistanı özelliğine ve sürücü yorgunluk/ dikkat dağınıklığı izleme sistemine de sahip. Lexus Safety System + içerisinde Çarpışma Önleme Sistemi, Dinamik Radarlı Hız Sabitleme Sistemi, Acil Durum Araç Durdurma Sistemi, Acil Durum Direksiyon Desteği, Şerit Takip Asistanı, Şerit Değiştirme Asistanı, Kavşak Dönüş Asistanı, Arka Çapraz Trafik Uyarısı ve Frenleme ve Trafik İşareti Algılama Sistemi gibi birçok gelişmiş özellik de bulunuyor.

RZ 450e, ilk kez NX modelinde yer alan e-latch elektronik kapı açma sistemini de kullanıyor. Aracın Kör Nokta Monitörü’yle birlikte çalışan kapı, Güvenli Çıkış Asistanı sistemiyle arkadan gelen araçları veya bisikletleri algılıyor. Dünyada bir ilk olarak geliştirilen sistemin, kapının açılmasıyla yaşanan kazaların yüzde 95’ini engelleyeceği tahmin ediliyor. 

ÇOK OKUNANLAR