YENİ MODELLER › Mercedes-Benz C-Serisi'nde teknoloji evrimi

Mercedes-Benz C-Serisi'nde teknoloji evrimi

23 Şubat 2021 / 18:35 Tamamen yenilenen C-Serisi, yeni S-Serisi’nden aktarılan teknolojileriyle iddiasını artırıyor

Mercedes-Benz C-Serisi'nde teknoloji evrimi

Mercedes-Benz tamamen yeni C-Serisi’ni dijital dünya lansmanıyla tanıttı. Model tarihi açısından pek çok ilki bünyesinde barındıran W206 kasa kodlu yeni C-Serisi, ilk olarak; yeni tasarımı, mild-hybrid teknolojili motorları, tüm motor seçeneklerinde standart hale gelen otomatik şanzımanı, ikinci nesil MBUX sistemi, opsiyonel arka aks yönlendirme teknolojisi ve arka koltuklarında sunduğu ısıtma fonksiyonu gibi yenilikleriyle öne çıkıyor. Yeni C-Serisi, ilk etapta 170 ile 265 bg aralığında, tamamı dört silindirli benzinli ve dizel motorlar sunuyor. İkinci nesil entegre marş jeneratörüne (ISG) sahip olan mild-hybrid teknolojili güç ünitelerinin, yeni nesil turboşarjın da katkısıyla daha verimli olduğu açıklanıyor. Mercedes-Benz yeni C-Serisi’ni yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye pazarına sunacak.

142c5316e745779f0d05d23d03aeba2f_1.jpg

Yeni C-Serisi kısa ön tampon-tekerlek mesafesi, uzun dingil aralığı ve geleneksel bagaj çıkıntısıyla son derece dinamik bir duruşa sahip. Güç kubbelerine sahip motor kaputu sportif görünümü güçlendirirken, “Cab-backward” tasarımı doğrultusunda arkaya doğru taşınan ön cam ve yolcu bölmesi de tasarımı daha da çekici hale getiriyor. Otomobilin profilindeki çizgileri minimuma indirilirken, omuz çizgisi ise daha da belirginleştirilmiş. Yeni C-Serisi hem önden hem de arkadan E-Serisi ve S-Serisi ile olan aile bağını açıkça gözler önüne seriyor. C-Serisi’nin Sedan gövde tipinde ilk kez iki parçalı stoplara yer verilirken, ön bölüm ise hem ızgara yerleşimi hem de far tasarımıyla markanın diğer yeni nesil sedan modellerini anımsatıyor. 

142c5316e745779f0d05d23d03aeba2f_0.jpg

Standart olarak yüksek performanslı LED farlarla donatılan C-Serisi’nde isteğe bağlı olarak DIGITAL LIGHT teknolojisi de satın alınabilecek. Yeni S-Serisi’nde de kullanılan bu teknoloji, yardımcı işaretlerin veya uyarı sembollerinin yola yansıtılması gibi yeni fonksiyonlara sahip. ULTRA RANGE fonksiyonu ile çok uzun bir aydınlatma menzili sunan DIGITAL LIGHT, isteğe bağlı olarak projeksiyon fonksiyonuyla da donatılabiliyor. Bu sistem, kılavuz çizgileri, sembolleri ve animasyonları yola yansıtıyor ve sürüşü daha güvenli hale getiriyor. 

142c5316e745779f0d05d23d03aeba2f_4.jpg

S-SERİSİ DETAYLARINA SAHİP KABİN TASARIMI
Yeni C-Serisi, modern lüks kavramını bir adım daha ileriye taşıyor. İç mekan tasarımı yeni S-Serisi’nin özelliklerini esas alıyor ve bunları sportif bir şekilde yorumluyor. Konsol, üst ve alt olmak üzere ikiye ayrılmış. Kanat profilini andıran mimaride uçak motoru benzeri düzleştirilmiş yuvarlak havalandırma ızgaraları ve gösterişli dekoratif yüzeyler kalite algısını ve sportifliği güçlendiriyor. Göstergenin ve orta ekranın 6 derece kadar eğimli yapısı ise sürücü odaklı ve sportif bir görünüm sağlıyor. Direksiyonun gerisinde yüksek çözünürlüklü bir LCD ekrana yer verilmiş. Bu bölümde 10,25 inç ve 12,3 inç olmak üzere iki farklı ekran seçeneği bulunurken; araç fonksiyonlarının yönetildiği yüksek çözünürlüklü dokunmatik multimedya ekranı ise standart olarak sunulan 9,5 inç, isteğe bağlı olarak da 11,9 inç olarak sunuluyor.

142c5316e745779f0d05d23d03aeba2f_3.jpg

Yeni S-Serisi gibi yeni C-Serisi de ikinci nesil MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) bilgi-eğlence sistemi ile donatılmış. Gerek donanım gerekse de yazılımı önemli oranda geliştirilen ikinci nesil MBUX ile iç mekan daha dijital ve akıllı bir yapı kazanmış. “Hey Mercedes” sesli asistan, Mercedes me uygulaması üzerinden çevrimiçi hizmetlerin etkinleştirilmesiyle daha fazla diyalog kurabiliyor ve öğrenebilir hale getiriliyor. Mercedes-Benz, “Online Müzik” hizmeti ile en büyük müzik akış sağlayıcılarını MBUX bilgi-eğlence sistemine entegre etmiş. MBUX, bağlantılı müzik sağlayıcısındaki kişisel kullanıcı profiline erişim sağlıyor. Mercedes-Benz yeni C-Serisi’ndeayrıca isteğe bağlı donanım olarak “Artırılmış gerçekliğe sahip navigasyon” da sunuyor. Bu teknoloji sayesinde bir kamera, araç önündeki görüntüyü yakalıyor ve bunu orta ekranda gösteriyor. Ayrıca video görüntüsüne; trafik işareti, dönüş yönlendirmesi veya şerit değiştirme önerisi gibi sanal nesneler, bilgiler ve işaretler entegre ediliyor. Otomobilde isteğe bağlı olarak renkli bir Head-up-Display de sunulmakta. 

İKİNCİ NESİL ISG’YE SAHİP VERİMLİ MOTORLAR
Yeni C-Serisi’nde 20 bg ek güç ve 200 Nm fazladan tork sağlayan ikinci nesil entegre marş jeneratörüne (ISG) sahip dört silindirli motorlar görev yapıyor. Enerji geri kazanımı ve süzülme gibi fonksiyonların da katkısıyla benzinli motorun dahi verimli bir yapı ortaya koyduğu açıklanmakta. Artık manuel şanzımanla üretilmeyen C-Serisi’nin tüm versiyonlarında sunulan 9G-TRONIC şanzıman da geliştirilerek verimliliği artırılmış. Yeni C-Serisi’nin benzinli versiyonları 170 beygir gücünde 1.5 litrelik motora sahip olan C 180, aynı hacimde 204 beygir gücü sunan C 200 ve 258 beygir gücünde 2.0 litrelik C 300’den oluşuyor. C 200 ve C 300 dört tekerlekten çekişli aktarmayla da tercih edilebiliyor. C-Serisi’nin dizel motor gamıysa arkadan itişli aktarmaya ve 2.0 litrelik silindir hacmine sahip olan 200 beygirlik C 220 d ve 265 beygir gücündeki C 300 d’den oluşuyor.

6aea5391bf7d02f810f814e03c49f319_0.jpg

Dört tekerlekten çekişli versiyonlardaki 4MATIC de geliştirilmiş. Ayrıca yeni ön aks daha yüksek tork aktarımına olanak tanıyor. 4MATIC’in eski sisteme kıyasla önemli oranda ağırlık avantajı sunduğu, bunun da CO2 emisyonlarını düşürmeye yardımcı olduğu açıklanıyor. Mühendisler, yeni transfer kutusu ile sürtünme kayıplarını daha da azaltmış. C-Serisi’nin yeni dinamik yürüyen aksamında yeni bir dört kollu ön aks ve çok kollu arka aks kullanılmış. Yeni C-Serisi, isteğe bağlı olarak sertliği seçilebilen süspansiyonlar ve spor süspansiyon seçeneğiyle de donatılabiliyor. Otomobildeki en önemli yeniliklerin başında ise arka aks yönlendirme özelllği geliyor. İsteğe bağlı olarak sunulan bu özellik, arka aksta 2,5 derecelik yönlendirme açısı sağlıyor ve dönüş çapını 43 cm azaltarak 10,64 metreye düşürüyor. 60 km/s’nin altındaki hızlarda, manevralarda, arka tekerlekler ön tekerleklerin açısına göre 2,5 dereceye kadar aksi yönde yönlendiriliyor. Dingil mesafesi sanal olarak kısalıyor ve aracın daha çevik olmasını sağlıyor. 60 km/s’nin üzerindeki hızlarda ise arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde 2,5 dereceye kadar yönlendiriliyor. Bu da özellikle yüksek hızlarda daha dinamik ve daha stabil bir sürüş karakteri ortaya çıkarıyor.

142c5316e745779f0d05d23d03aeba2f_2.jpg

C-Serisi’nin güvenlik ve konfor özellikleri de geliştirilmiş. Sürücü destek sistemlerinin en güncel nesli, önceki C-Serisi’ne kıyasla ek ve daha gelişmiş işlevler içeriyor. Sürüş Yardım Paketi Plus ile birlikte sunulan “PRE-SAFE Impulse Side”, aracın yanında bir tür sanal burulma bölgesi oluşturan ilginç bir özellik. Sistem, olası bir yandan darbe öncesinde ilgili taraftaki koltuğun sırtlığına entegre edilmiş hava kesesini şişirerek burulma bölgesini arttırıyor. 

C-Serisi’ndeki konfor donanımları da iyileştirilmiş. Ön koltukların isteğe bağlı masaj fonksiyonunun etki alanı genişletilmiş. Ayrıca ilk kez arka koltuk ısıtması da sunuluyor. ENERGIZING COMFORT’un “Fit & Healthy” yaklaşımı, farklı konfor sistemlerini kombine ediyor. Sistem, örneğin sürücü yorgun olduğunda canlandırıcı, stres seviyesi yüksek olduğunda da rahatlatıcı olmak üzere, iç mekanda ruh haline uygun bir atmosfer oluşturuyor. ENERGIZING COACH da araç ve sürüş bilgilerine göre uygun bir sağlık veya rahatlama programı öneriyor. Sürücünün uygun bir akıllı cihaz taşıması halinde uyku kalitesi ve stres seviyesi bilgileri de algoritmaya ekleniyor. Otomobil, AIR-BALANCE paketiyle de, kişisel tercihe ve ruh haline bağlı olarak iç mekanda kişisel bir koku deneyimi sunuyor.

ÇOK OKUNANLAR