SEKTÖREL › Mercedes-Benz EQE Türkiye^de...

Mercedes-Benz EQE Türkiye^de...

15 Mayıs 2022 / 23:48 Mercedes-Benz, EQC ve EQS'in ardından sunduğu EQE ile Türkiye'deki EV gamını güçlendirdi

Mercedes-Benz EQE Türkiye^de...

Mercedes-Benz, elektrikli lüks sedanı EQS’in ardından, elektrikli araçlara özel EVA2 mimarisi üzerine geliştirilmiş bir sonraki modeli olan EQE'yi 2.379.500 TL'den başlayan fiyat etiketleriyle Türkiye pazarına sundu. EQE ülkemizde ilk etapta, 90 kWsa kullanılabilir enerji kapasitesine sahip olan bataryasıyla 613 kilometreye kadar menzil sunan, 292 bg (215 kW) gücündeki EQE 350+ ve 625 bg (460 kW) gücünde Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ versiyonlarıyla geliyor. EQE'nin üretimi, dünya pazarı için Bremen’de, Çin pazarı içinse Pekin’de gerçekleştiriliyor. 

ff83cf3d2eb155c3e0a255fe0ea71bc8_2.jpg

Mercedes-Benz EQE, tıpkı EQS'te olduğu gibi kavisli hatlara ve öne doğru konumlandırılan bir kabine sahip. Otomobilde ön ve arka tampon-tekerlek mesafesi kısa tutulurken, arka kısımda keskin bir spoyler ile dinamizm desteklenmiş. Standart olarak sunulan yenilikçi DIGITAL LIGHT farlar ve siyah radyatör ızgarası Mercedes-EQ neslinin yeni üyesi EQE’ye atletik bir yüz kazandırıyor. Siyah radyatör ızgarası aynı zamanda sürüş destek sistemlerinin ultrasonik sensörlerine, kameraya ve radara da ev sahipliği yapıyor.  

EQS’e göre daha kompakt boyutlar sunan EQE, 3.120 milimetre ile EQS’ten 90 milimetre daha kısa bir dingil mesafesine sahip. Dış boyutlar ise CLS ile oldukça benzer.İç boyutlar, örneğin öndeki omuz boşluğu (+27 mm) veya iç uzunluk (+80 mm) açısından EQE, güncel E-Serisi’nin boyutlarından fazlasını sunuyor. E-Serisi’ne oranla 65 cm daha yüksek bir oturma pozisyonuna sahip olan EQE’nin bagaj hacmi ise 430 litre. 

ff83cf3d2eb155c3e0a255fe0ea71bc8_3.jpg

Dört kollu ön ve çok kollu arka yapıya sahip olan EQE’nin süspansiyonları, tasarım olarak yeni S-Serisi ile benzeşiyor. Opsiyonel olarak ADS+ adaptif süspansiyon sistemine sahip AIRMATIC havalı süspansiyonla da tercih edilebilen EQE, arka aks yönlendirme sistemini ise standart olarak sunuyor. EQE bu özelliğiyle şehir içinde kompakt bir otomobil kadar yüksek manevra kabiliyeti sunuyor. 10 dereceye kadar açıya sahip arka aks yönlendirme ile dönüş çapı 12,5 metreden 10,7 metreye düşürülüyor. Tüm EQE versiyonlarının arka aksında elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunuyor. 4MATIC versiyonlarında ayrıca ön aksta da bir eATS yer alıyor.. 

ff83cf3d2eb155c3e0a255fe0ea71bc8_1.jpg

Sürekli yüksek performans ve kesintisiz hızlanma, EQE’nin sürüş felsefesini karakterize ediyor. Gelişmiş güç-aktarma sistemi, enerji geri-kazanım gibi farklı enerji verimliliği çözümlerini bünyesinde barındırıyor. Yüksek voltajlı batarya, aşırı çalışma veya fren modunda mekanik dönme hareketinin elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle şarj ediliyor. Sürücü, yavaşlamayı üç aşamada (D+, D, D-) ayarlayabiliyor ve ayrıca direksiyon simidinin arkasındaki kulakçıklarla süzülme işlevini manuel olarak seçebiliyor veya DAuto modunu da kullanabiliyor.

ECO Assist duruma göre optimize edilmiş iyileşme sunuyor. Yavaşlama en verimli sürüşü sağlamak üzere yoğunlaşıyor veya azalıyor. Ayrıca önde tespit edilen araçlar için reküperatif yavaşlama da uygulanıyor. Reküperatif yavaşlama, örneğin trafik ışıklarında aracı durdurarak sürücüyü destekliyor. Frene basmak zorunda kalmayan sürücü, kelimenin tam anlamıyla tek pedallı sürüşün keyfini sürüyor.

67879d5ea3edfa369f419fc8e07f60f3_1.jpg

Üst düzey bir ses yalıtımı sunan EQE'de Burmester 3D surround ses sistemiyle akustik bir deneyim sunuluyor. EQE, Silver Waves ve Vivid Flux olmak üzere iki ses ortamı sunuyor. Silver Waves duyusal ve temiz bir ses sunarken, EV meraklılarına yönelik Vivid Flux, kristalimsi, sentetik ancak insani bir ses teması yaratıyor. Ses deneyimleri merkezi ekrandan seçilebiliyor veya kapatılabiliyor. 

Araçtaki Elektrikli Akıllı Navigasyon, şarj durakları da dahil olmak üzere çok sayıda faktöre bağlı olarak en hızlı ve en uygun rotayı planlıyor, sürüş tarzındaki değişikliğe dinamik olarak tepki veriyor. Buna MBUX bilgi-eğlence sisteminde mevcut batarya kapasitesinin, şarj olmadan başlangıç noktasına dönmek için yeterli olup olmadığı bilgisinin görselleştirmesi de dahil. Rota hesaplamasında, rotaya manuel olarak eklenen şarj istasyonları tercih ediliyor.

67879d5ea3edfa369f419fc8e07f60f3_0.jpg

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+’ta standart olarak sunulan MBUX Hyperscreen ile aracın iç mekânında üç ekran, bir cam panel altında birleşerek tek ekran gibi görünüyor. Bağımsız ara yüze sahip olan 12,3 inçlik OLED ekran, öndeki yolcular için yolculuğu daha eğlenceli hale getiriyor. Sürücünün, yolcunun önündeki ekranına bakıp bakmadığını algılayan kamera tabanlı engelleme sistemi mevcut. Bu durumda sistem, sürücü sürüş esnasında yandaki ekrana baktığında dinamik içeriği sürücü için otomatik olarak karartıyor.

Kısa süre önce EQS ile tanıtılan yeni nesil MBUX EQE’de de yer alıyor ve bilgi-eğlence, konfor ve araç işlevi için çok sayıda kişiselleştirilmiş öneride bulunuyor. Sıfır katmanlı tasarımı sayesinde kullanıcının alt menüler arasında gezinmesi veya sesli komut vermesi gerekmiyor.

EQE, pek çok işlev ile donatılmış olan yeni sürüş destek sistemine sahip. ATTENTION ASSIST’in hafif uyuklama uyarısı (MBUX Hyperscreen ile) bunlardan biri. Sistem, kamera ile sürücünün göz kapağı hareketlerini analiz ediyor. Sürücü, önünde yer alan ekrandan sürüş destek bilgilerine kolayca ulaşabiliyor.

Mercedes-Benz, ENERGIZING AIR CONTROL Plus paketi ve HEPA filtresi ile EQE’de kapsamlı bir hava kalitesi çözümü sunuyor. Sistem, filtre, sensörler, kontrol ekranı ve klimadan oluşuyor. HEPA filtre, yüksek filtreleme seviyesiyle dışarıdan gelen partikülleri, polenleri ve diğer maddeleri hapsediyor. Aktif karbon kaplama, kükürt dioksit ve nitrojen oksitlerin yanı sıra iç mekândaki kokuları da azaltıyor. 

ÇOK OKUNANLAR