YENİ MODELLER › Mercedes-Benz S-serisine teknolojik makyaj!

Mercedes-Benz S-serisine teknolojik makyaj!

19 Mayıs 2017 / 16:37 Mercedes-Benz, makyajladığı amiral gemisine yeni motorlar ve yeni teknolojiler ekledi...

Mercedes-Benz S-serisine teknolojik makyaj!

Gerek boyutları, gerekse taşıdığı kıymetli teknolojiler ile Mercedes-Benz’in amiral gemisi konumunda olan S-serisi, makyajlanan modelleri ile geçtiğimiz Şangay Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarıldı.

S-serisinin ömrünü yarılamasından dolayı ‘makyajlandığını’ evvela ifade etmek gerek. Dolayısıyla otomobilin gövdesinde yapılan tasarımsal değişiklikler oldukça yumuşak ve yüzeysel tutulmuş. Ön kısımda, tasarımı elden geçirilen yepyeni bir ızgara yer alıyor ki, bu parçanın S-serisi model ailesinin diğer üyelerinde de (AMG ve Maybach modelleri) tazelendiğini belirtelim. Farların iç yapısında gerçekleştirilen tasarımsal değişikliklerin en çarpıcı olanı ise hiç kuşkusuz, üç çizgi formuna sahip olan yeni gündüz aydınlatmaları. Ön ve arka tamponlar da makyaj operasyonundan nasiplenirken, stop grafiklerinde kristal efektli yeni bir dizayna geçiş yapılmış.

S-serisinin tazelenme sürecinin en önemli yeniliklerinden bazıları motor kaputunun altında yer alıyor. Öyle ki, otomobilin motor seçeneklerinin neredeyse tamamının yeni olduğunu söyleyebiliriz. Alman üreticinin geçtiğimiz yıl tanıttığı yeni motor stratejisinin ilk adımı olarak, S-serisinde sıralı altı silindirli benzinli ve dizel motor seçenekleri sunuluyor. Ayrıca AMG modellerinden tanıdığımız 4.0 litrelik V8 motorun farklı güç seçeneklerinin seriye hizmet edecek olması da oldukça kayda değer.

350 d ve 400 d uzantılı S-serisi modellerinde 3.0 litre hacminde sıralı altı silindirli turbo beslemeli dizel güç üniteleri kullanılıyor. İlgili motor 350 d modelinde 210 bg güç, 600 Nm tork üretirken; 400 d modelinde ise 340 bg güç ve 700 Nm tork değerleri sunuyor. Mercedes-Benz tarihinin en güçlü dizel motoru olan bu güç ünitesinde alüminyum motor bloğu, çelik pistonlar ve NANOSLIDE isimli özel bir yanma odası kaplaması kullanılıyor. Söz konusu teknolojilerin, motordaki kayda değer güç artışına karşın, tüketimde ve motor gürültüsünde önemli iyileştirmeler sağladığı ifade ediliyor.

Mercedes-Benz S 560, Mercedes-Maybach S 560 ve Mercedes-AMG S63 isimli üç farklı modelde de 4.0 litre hacmindeki turbo beslemeli benzinli V8 motor kullanılıyor. Turboların motordaki V formunun ortasında yer almasından dolayı gaz tepkisi ve yakıt tüketimi gibi konularda endüstrinin en iyilerinden birisi olan söz konusu V8’in az evvel bahsettiğimiz modellerdeki verileri ise farklılık gösteriyor. Benz ve Maybach modellerinde 469 bg güç, 700 Nm tork üreten motorun AMG modelinde sunduğu güç ise tam 612 bg. Bildiğimiz 4MATIC dört tekerlekten çekiş sisteminden farklılaşan ve AMG modelleri için özel olarak geliştirilen 4MATIC+ sistemi, S63’ün 0-100 hızlanmasını 3.5 saniyede tamamlamasını sağlıyor.

Geleneksel değerlere kıymet veren okurlarımız bir Mercedes-Benz S-serisinin arkadan itişli ve V12 motorlu olması gerektiğini düşünebilir. Mercedes-AMG S65 modeli 630 bg gücündeki V12 motorunun ürettiği enerjiyi yalnızca arka tekerleklerine aktararak S-serisinin geçmişine hoş bir gönderme yapıyor ve bahsettiğimiz okurlarımızın gönlünü kazanıyor. Gelenekleri modern değerlerle harmanlamayı seven okurlarımız ise S 560e isimli hibrit modelin varlığından keyif alacaktır diye düşünüyoruz. 3.0 litre hacmindeki sıralı altı silindirli benzinli motor ile elektrik motorunu harmanlayan hibrit modelde 48 volt elektrik tesisatı kullanılacak. Bu modele dair daha fazla resmi detay içinse biraz daha beklememiz gerekecek.

63c537ce74fb2c5daa96d621142b976b_0.jpg

Mercedes-Benz S-Serisi çarpıcı rakamlardan çok daha fazlasını ifade eden bir otomotiv ikonu olduğundan, teknik verilerin yanında bazı önemli Benz değerlerinden de söz etmek gerekir. Mesela konfor gibi… Alman üreticinin ENERGIZING isimli teknolojisi sürüş sırasında birçok farklı sistemi bir arada çalıştırarak kullanıcılara otomobilde ‘wellness’ imkanı sunuyor. Klima sistemini, ortam kokusunu, koltukları (ısıtma, soğutma ve masaj), diğer ısıtma kontrollerini, iç aydınlatmaları ve müzik sistemini aynı anda kontrol eden teknoloji sürüş sırasındaki canlılığı ve keyfi artırmayı amaçlıyor. Ferahlık, sıcaklık, canlılık, keyif, konfor ve egzersiz olmak üzere altı farklı programa sahip olan ENERGIZING teknolojisi bir ilki temsil ediyor.

Mercedes-Benz’in Magic Body Control isimli gövde kontrol teknolojisinin en yeni versiyonuna sahip olan yeni S-serisinde, daha önce S-serisi Coupe’de gördüğümüz ‘curve-tilting’ fonksiyonu da yer alıyor. Bu sistem otomobilin süspansiyonlarına 2.65 derecelik esneklik katarak arka koltukta oturan yolcuların konforunu katlıyor. ‘Road Surface Scan’ teknolojisi ise otomobilin bulunduğu yolu analiz ederek araçla ilgili birçok değişkeni ortam koşullarına uyarlıyor.

E-serisi ile yarı otonom sürüş teknolojileri konusunda büyük sükse yaratan Mercedes’in benzer bir hamleyi yeni S-serisi ile yapmasına şaşırmamalı. Alman üreticinin otomobile bu konuda yeni özellikler eklemek yerine, mevcut sistemleri optimize ettiği görülüyor. Yeni haritalar ve güncellenen sensörler sayesinde kendi kendine yön değiştirme kabiliyeti de artırılan otomobil, tıpkı BMW 5 serisinde olduğu gibi, sinyal koluna bir süre basılması durumunda kendi kendine şerit değiştirebiliyor. Ayrıca yine BMW 5 serisi ile tanıdığımız uzaktan park fonksiyonu sayesinde, S-serisi kullanıcıları araçlarını dar alanlara akıllı telefonları üzerinden park edebiliyor.

İç mekanda 12.3 inç ölçüsündeki iki adet dijital panelin kullanımı devam ederken, opsiyonel olarak sunulan Burmester ses sistemi S-serisinin zaten fazlasıyla yüksek olan algısına destek oluyor. Yeni  direksiyon simidi ise içerideki en belirgin yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Farklı masaj programları, farklı parfümler, birinci sınıf bir ses sistemi ve birbirinden şık ambiyans aydınlatmaları… Bütün bu konfor ögelerini teker teker kontrol etmek istemezseniz, az evvel bahsettiğimiz ENERGIZING teknolojisini imdadınıza yetişecek ve o anki modunuza göre en uygun ortamı yaratacaktır. Bunun yanında, otomotivin zirve noktalarından birini çoğunlukla direksiyonda deneyimlemek isterseniz AMG modelleri, arka koltukta deneyimlemek isterseniz ise Maybach modellerini tercih edebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR