YENİ MODELLER › Mercedes-Benz'in yeni elektriklisi EQA tanıtıldı

Mercedes-Benz'in yeni elektriklisi EQA tanıtıldı

21 Ocak 2021 / 00:34 426 km'lik WLTP menzili sunan EQA 250 bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de olacak

Mercedes-Benz'in yeni elektriklisi EQA tanıtıldı

Mercedes-Benz’in tamamen elektrikli ilk kompakt SUV modeli EQA tanıtıldı. 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye pazarına sunulması planlanan EQA'nın giriş seviyesini, 140 kW/190 bg gücündeki motoruyla 426 kilometre (WLTP) elektrikli sürüş menziline ulaşan EQA 250 oluşturuyor. 375 Nm maksimum tork verisi sunan EQA 250, 0'dan 100 km/s hıza 8.9 saniyede ulaşıyor ve maksimum 160 km/s hıza çıkabiliyor.

EQA'nın daha güçlü versiyonları, arka aksta ek bir elektrikli güç aktarım sistemi (eATS) ile donatılacak ve bu sayede dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip olacak. 4MATIC sisteminde tork dağılımının, ön ve arka akstaki iki elektrik ünitesi arasında sürekli değişken bir şekilde saniyede 100 kez ayarlandığı açıklanıyor. Bu versiyonda, düşük güç gereksinimlerinde motorlardan biri kapatılabiliyor.

fb8027963a408b5d21184be73c75c73b_0.jpg

Mercedes-Benz GLA ile aynı platform üzerine yükselen EQA’nın gövdesi bir elektrikli otomobilin gereksinimlerine uyarlanmış. Batarya kiti pres profilden üretilen bir çerçeve içinde gizlenmiş. Verilen bilgiye göre; bu çerçeve daha önce enlemesine gövde elemanlarının üstlendiği yapısal dayanım görevini de üstleniyor. Batarya kitinin ön alanında bulunan batarya koruma kalkanı, kiti olası darbelere karşı koruyor. 

fb8027963a408b5d21184be73c75c73b_4.jpg

EQA 250'nin zemine entegre edilen 66,5 kWh kapasiteli çift katmanlı bataryasının 11 kWs'lik AC tipi Wallbox ünitesinde yüzde 10'dan yüzde 100'e şarj süresi 5 saat 45 dakika olarak açıklanırken, DC hızlı şarj ünitesinde ise yüzde 10'dan yüzde 80'e 30 dakikada doldurulabildiği belirtiliyor.

fb8027963a408b5d21184be73c75c73b_1.jpg

Medya ekranındaki Mercedes-EQ menüsü üzerinden şarj seçenekleri, güç tüketimi ve enerji akışı bilgilerine erişim sağlanabiliyor. Gösterge panelinin sağındaki ekran, devir yerine güç seviyesini gösteriyor. Ekranın yukarısında anlık enerji üretim yüzdesi, aşağısında ise enerji geri kazanım seviyesi gösteriliyor. Soldaki gösterge, hedefe şarj molası verilmeden ulaşılıp ulaşılamayacağını gösteriyor. Renkler sürüş koşullarına göre değişiyor. Örneğin, ani hızlanma anında ekran beyaza dönüyor. Kullanıcı, ruh haline göre veya iç mekana uygun olarak dört farklı renk temasından birini seçebiliyor. Ayrıca Progressive ile, özel bir Mercedes-EQ renk teması da sunuluyor.

6746b4b04afde503eaabe48f2ddde3be_0.jpg

EQA, Mercedes-EQ ailesine özgü, merkezi yıldıza sahip siyah zeminli ön ızgarayla donatılmış. Ön ve arka ışık şeridi, Mercedes-EQ’nun tamamen elektrikli araç dünyasına özgü bir başka çarpıcı tasarım özelliği olarak öne çıkıyor. Yatay ışık şeridi, tam LED farları gündüz farları ile birbirine bağlıyor ve hem gündüz hem de gece kolaylıkla fark edilebilen bir ışık imzası yaratıyor. Farlardaki mavi detaylar Mercedes-EQ markasına özgün görünümü destekliyor. LED arka aydınlatma grubu da konik LED ışık şeridiyle uyumlu bir şekilde birleşiyor. Otomobilde EQ gamına özgü “Rosegold” veya mavi dekoratif öğeler de içeren 20 inç’e kadar alaşım jant seçenekleri bulunuyor.

EQA, 0,28 Cd’lik sürtünme katsayına sahip. Otomobildeki en önemli aerodinamik geliştirmeler arasında, tamamen kapalı temiz hava giriş noktaları, yol rüzgarının akışını optimize eden aerodinamik ön ve arka tampon, neredeyse tamamen kapalı olan gövde altı, özel olarak optimize edilmiş aero jantlar ile ön ve arkadaki tekerlek kanatçıklar yer alıyor.

fb8027963a408b5d21184be73c75c73b_2.jpg

EAQ'nın dış tasarımındaki Rosegold detaylar kabinde de yer alıyor. Havalandırma çıkışları, koltuklar ve araç anahtarındaki “Rosegold” detaylar EQA’nın iç mekanındaki elektrikli araç karakterini vurguluyor. Elektrikli otomobillere özgü gösterge ekranında da “Rosegold” ve mavi renk konsepti uygulanmış. EQA’nın iç mekanı, kullanım öncesinde aracı çalıştırmadan önce de uzaktan iklimlendirilebiliyor. Söz konusu özellik, doğrudan MBUX bilgi-eğlence sistemi veya “Mercedes me” uygulaması üzerinden yönetiliyor.

6746b4b04afde503eaabe48f2ddde3be_1.jpg

EQA, akıllı sürüş destek sistemleriyle yüksek seviyede çarpışma güvenliği sunuyor. Otomobilde Aktif Şerit Takip Yardımcısı ve Aktif Fren Yardımcısı gibi donanımlar standart olarak yer alıyor. Çoğu sürüş senaryosunda otonom fren müdahalesi ile olası bir çarpışmayı önleyen veya etkilerini en aza indiren Aktif Fren Yardımcısı, ayrıca şehir içi hızlarında, duran araçları ve yayaları da algılayarak fren yapabiliyor. Sürüş Yardım Paketi kapsamında ise; dönüş fonksiyonu, acil durum şeridi fonksiyonu, yaklaşan bisikletliler veya araçlar için araçtan iniş kör nokta yardımcısı ve bunun dışında yaya geçidi bölgesinde tespit edilen yayalara karşı uyarı özelliği de sunuluyor.

EQA, Otomatik Uzun Far Yardımcısı ile yüksek performanslı LED farlar, elektrikli açma ve kapama özelliğine sahip “EASY-PACK” bagaj kapağı, 18 inçlik hafif alaşım jantlar, 64 renk seçenekli ambiyans aydınlatması, dört yönlü ayarlanabilir bel destekli koltuklar,  geri görüş kamerası ve çok işlevli deri spor direksiyon ile son derece zengin bir standart donanım sunuyor. AMG ve Electric Art olmak üzere iki farklı tasarım konseptiyle sunulan EQA, “Gece Paketi” opsiyonuyla kişiselleştirmeye de imkan tanıyor.

6746b4b04afde503eaabe48f2ddde3be_2.jpg

EQA kullanıcıları Mercedes me Charge üzerinden 31 ülkede 450.000 AC ve DC şarj noktası ile dünyanın en kapsamlı şarj ağına erişebiliyor. Mercedes-EQ müşterileri, Mercedes me Charge’ın kullanılabildiği ülkelerde çeşitli sağlayıcıların şarj istasyonlarına kolaylıkla erişebiliyor ve basit faturalama ile entegre bir ödeme özelliğinden yararlanabiliyor.

Mercedes-Benz, nitelikli menşei sertifikaları yoluyla Mercedes me Charge’dan geçen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını garanti ediyor. Müşteriler, Mercedes me Charge ile Avrupa genelinde 175.000’in üzerinde halka açık şarj noktasında erişim sağlıyor. 

ÇOK OKUNANLAR