MOTORSPORLARI › Opel, Corsa-e Rally için özel motor sesi geliştirdi

Opel, Corsa-e Rally için özel motor sesi geliştirdi

15 Nisan 2021 / 00:19 Opel, elektrikli Corsa-e Rally otomobilini yarışlarda duyulabilir olması için özel bir ses sistemi ile donatıyor

Opel, Corsa-e Rally için özel motor sesi geliştirdi

Elektrikli ralli otomobillerinin sessizliği hem seyir keyfi hem de güvenlik açısından bir soru işaretiydi. Opel de testler sırasındaki sessizliğiyle eleştirilen Corsa e-Rally için özel bir ses geliştirdi. Opel mühendisleri tarafından yaratılan benzersiz ses sayesinde Corsa-e, ralliye hem heyecan katacak hem de sporu daha güvenli bir hale getirecek. Bu öncü yenilik, ilk olarak 7-8 Mayıs’ta “Rallye Sulingen” ile başlayacak ADAC Opel e-Rally Cup sezonunda deneyimlenebilecek.

İlk geliştirme aşamasından itibaren Opel Corsa-e Rally’nin bir ses sistemine ihtiyaç duyacağı belliydi. Alman Motor Sporları Federasyonu, görevlilerin ve seyircilerin güvenliği için ralli otomobillerinin duyulabilir olmasını şart koşuyor. Ancak devrim niteliğindeki elektrik ralli otomobili konseptinin diğer alanları gibi, ses sistemi konusunda da hiç kimsenin deneyimi yoktu.

İlk etapta Opel Corsa-e Rally’nin motor ses sisteminde donanımsal bir eksiklik vardı. Piyasada yaygın olarak kullanılan hoparlörler, genelde araçların veya binaların içinde kullanılıyor ve bu nedenle nadiren su geçirmez oluyorlardı. Elektrikli ralli otomobilinin seyirciler tarafından net bir şekilde duyulması için, hoparlörlerin araç dışına monte edilmesi gerekiyordu. Ancak bu durumda hoparlörler titreşim, toz ve neme maruz kalacaklardı.

5c94547471b95661dbcf54bc454ee2e8_1.jpg

Opel mühendisleri, söz konusu şartlarda kullanılabilecek son derece dayanıklı hoparlörler aradılar ve aradıkları çözümü deniz aksesuarlarında buldular. Corsa-e Rally’nin önünde ve arkasında her biri 400 watt’a kadar güce sahip iki adet su geçirmeyen hoparlör bulunuyor. Hoparlörler, sinyallerini kendi kontrol ünitesinden alan bir amplifikatör tarafından besleniyor. Bu kara kutu, araç verilerini dönüştüren özel bir yazılımla çalışıyor.

Devire duyarlı olan sistem, bu sayede patinaj yapan tekerlekleri duyulabilir hale getiriyor. Birkaç ay süren yazılım geliştirme süreci sonucunda tüm hız aralıklarına uyarlanabilen bu sistem, sabit bir “rölanti sesine” dayanıyor. Ses, iki güç seviyesinde ayarlanabiliyor. Etaplar arasında ve trafiğe açık yollarda sürerken sessiz mod kullanılıyor. Ses sadece etap içinde tamamen açılıyor. Yönetmelikler, ekiplerin sesi buna göre ayarlamasını zorunlu kılıyor.

5c94547471b95661dbcf54bc454ee2e8_0.jpg

“Sadece içten yanmalı bir motorun sesini canlandırmak istemedik, projeye uyan benzersiz bir elektrikli araç sesi yaratmak istedik.” şeklinde konuşan Opel Motorsport Direktörü Jörg Schrott; “Sonuçtan son derece memnunuz. Her ne kadar içten yanmalı motora sahip geleneksel bir ralli otomobilinden farklı olsa da sesin etaplarda izleyicileri heyecanlandıracağına inanıyoruz” dedi.

ÇOK OKUNANLAR