KONSEPT › Opel'in geleceğe dair vizyonu şekilleniyor

Opel'in geleceğe dair vizyonu şekilleniyor

11 Ağustos 2023 / 14:49 Opel Experimental konsepti, 4D Opel Vizör ve elektrokromik kumaş gibi birçok yenilikçi özelliğe sahip

Opel'in geleceğe dair vizyonu şekilleniyor

Opel, yeni Experimental konsepti ile geleceğe dair vizyonunu açısını gözler önüne seriyor. Opel Experimental, ultra modern dış tasarımıyla Opel markasının önümüzdeki yıllardaki tasarım yaklaşımını net bir vizyonla ortaya koyuyor. Konsept otomobil; ileri teknoloji aero-verimlilik özellikleri, hafif koltuklar ve tamamen yeni bir yükseltilmiş gösterge ekranı seviyesine ek olarak ferah, aydınlık bir iç mekan gibi özelliklerle de öne çıkıyor.

9ead893a42dd0309cec700f5c26fd645_0.jpg

Batarya elektrikli bir crossover olan Experimental'in tasarımı hiçbir krom parça içermiyor. Bunun yerine, dış aydınlatmaya ve cesur kontrast grafiklere yer verilmiş. Stellantis'in BEV platformundan yararlanan Experimental, dört tekerlekten çekişle donatılmış. Geleneksel yan aynalar yerine, C sütunlarına tam olarak entegre edilmiş 180 derecelik kameralar sunan araç, keskin hatları ve kaslı çamurluk kemerleriyle kendinden emin bir duruşa sahip.

59d62b41a05339d2ff86e79823b2118a_2.jpg

Aydınlatmalı “Şimşek”, Opel’in tasarım felsefesinin yol gösterici unsuru olan imza niteliğindeki Opel Compass’ın merkezinde yer alıyor. Aynı tasarım yaklaşımı Edge-Lighting teknolojisi ve şeffaf camlı Compass imzalı stop lambaları ile arka cephede de şimşek logosu yerine cesur Opel yazısıyla tekrarlanarak merkezi öğeyi oluşturuyor. Ön Compass çevresinde yeni nesil 4D Opel Vizör bulunuyor. Sensörler, lidar, radar ve kamera sistemleri dahil olmak üzere gelişmiş görüş teknolojilerinin eklenmesiyle buradaki hacim de büyümüş.

Opel Experimental, optimize edilmiş aerodinamik çözümlere de sahip. Ön ve arkadaki aero kanatçıklar, arka difüzör ile birlikte aerodinamik verimliliği artırıyor. Bu parçalar sürüş koşullarına bağlı olarak uzuyor veya kısalıyor. Bunun dışında lastikler de geri dönüştürülmüş kauçuktan üretiliyor ve aerodinamik verimliliği daha da arttıran aktif özellikli 3 bölgeli Ronal jantları çevreliyor.

59d62b41a05339d2ff86e79823b2118a_1.jpg

Opel Experimental dış boyut açısından kompakt C-segmentinde yer alsa da, iç mekanın D-segmenti ferahlığına sahip olduğu açıklanıyor. Mühendisler, Opel Experimental’ın iç mekanda alan detoksu yaklaşımını kullanmış. Örneğin direksiyon simidi, gerekmedikçe zahmetsiz bir şekilde katlanıyor. Bu, elektrikli direksiyon sistemi ile mümkün oluyor. Böylece mekanik direksiyon bileşenleri ortadan kalkıyor ve bu da ağırlığı azaltmaya yardımcı oluyor. Bunun dışında hafif uyarlanabilir koltuklar, 3D örgü teknolojili kumaşlarla yalın ama dayanıklı bir yapıyı birleştiriyor. Bu çözüm, müşterilerin Opel araçlarında alıştığı üstün koltuk konforunu sağlarken, aynı zamanda konsept otomobilin içinde daha fazla alan açılmasına katkıda bulunmuş.Elektrokromik kumaşlar, atmosferik aydınlatma ile birlikte yolculara gelişmiş bir rahatlık seviyesi sunuyor. Ayrıca, reaktif kumaşlar fonksiyonel işlevleri geliştirebiliyor. Örneğin, kör noktaya bir araç girdiğinde, ilgili kapı kaplamasında ve yükseltilmiş gösterge ekranında bir uyarı belirerek yolcular ve diğer kullanıcılar için ek güvenlik sağlıyor. 

Kullanıcılar, güncel Opel modellerinde kullanılan Pure Panel’in yeni bir yorumu olan ince “Tech Bridge” ile bilgileri ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebiliyor. Bu çözüm, geleneksel ekranlar yerine bilgi veya eğlence, yapay zeka ve doğal sesli kontrol paneli ile desteklenen artırılmış projeksiyon teknolojisini kullanıyor. Havada süzülen, şeffaf “Pure Pad”, ön kol dayamanın önünde yer alıyor. Sürücünün kişisel tercihlerine göre yapılandırılabiliyor. Böylece en sık kullanılan işlevlere anında erişim sağlanıyor.

ÇOK OKUNANLAR