SEKTÖREL › Otomobil satışlarında dizellerin payı azalıyor!

Otomobil satışlarında dizellerin payı azalıyor!

07 Mayıs 2020 / 13:57 ODD'nin raporuna göre Türk tüketicisinin otomobil tercihleri bir yılda belirgin bir değişim gösterdi

Otomobil satışlarında dizellerin payı azalıyor!

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin Nisan ayı raporundaki verilere göre; Türk tüketicisinin otomobil tercihlerinde belirgin değişiklikler gerçekleşti. 2020'nin ilk dört ayını 2019'un aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda dizel motorlu otomobillerin payının düştüğünü, benzinli motora sahip otomobillerin ise daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. Benzinli motora sahip otomobillerin payı yüzde 38,6'dan yüzde 47,9'a yükselirken, dizellerin payı ise yüzde 54.6'dan yüzde 44,5'e geriledi. Bunun yanında dizellere alternatif olarak gösterilen LPG'li araçların da artık satışlardan daha fazla pay aldığı gözleniyor. Otogaz ile çalışan LPG'li modellerin payı yüzde 3,7'den yüzde 4,4'ye yükselmiş durumda.

Yılın ilk dört ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre elektrikli otomobil payı değişmezken (yüzde 0,1), hibrit modellerin payı ise 0,2'lik küçük bir artışla yüzde 3,2'ye ulaştı.

Ocak-Nisan dönemindeki şanzıman tercihlerinde de manuel vites kutularından otomatik şanzımanlara doğru bir kayma olduğu gözleniyor. 2020'nin ilk dört ayında satılan otomobillerin yüzde 71,2'si otomatik şanzımana, yüzde 28,8'i ise manuel şanzımana sahip. Otomatik şanzımanın payı 2019'un Ocak-Nisan döneminde yüzde 64,5 olarak gerçekleşmişti.

Kasa tiplerine baktığımızda ise ülkemizin hala bir sedan pazarı olmasına rağmen SUV tipi araçların yükseliş trendini devam ettirdiği görülüyor. İlk dört ayda satılan otomobillerin %45,3'ü Sedan gövdeye sahipken, satışlardan yüzde 29,7 pay alan SUV'lar en çok tercih edilen ikinci gövde tipi oldu. Hatchback otomobillerin payı ise yüzde 21,5'te kaldı. 

ÇOK OKUNANLAR