LANSMAN › PEUGEOT, yeni 308 ile hedef yükseltti

PEUGEOT, yeni 308 ile hedef yükseltti

24 Eylül 2022 / 23:00 Yeni aslan logosuyla Türkiye pazarına sunulan yeni 308, ana akımın ötesine geçmek istiyor

PEUGEOT, yeni 308 ile hedef yükseltti

PSA Grubu kompakt hatchback segmentinde atağa kalktı. Grup bünyesindeki Opel’in yeni Astra modelinin hemen ardından satışa sunulan yeni PEUGEOT 308, sahip olduğu yeni nesil teknolojilerle segmentin en iddialı modellerinden biri olarak Türkiye yollarına çıktı. Yeni nesil Peugeot i-Cockpit, i-Connect bilgi-eğlence sistemi ve en üst donanım seviyesinde yer alan kişileştirilebilir i-Toggles paneli ile teknolojik bir kabin sunan yeni 308, zengin donanım özellikleriyle de adını segmentin en cömert oyuncuları arasında yer alıyor.  

9ddbb1bcc69633865ef56d06799fca9c_0.jpg

Yeni Opel Astra’nın aksine Peugeot 308 Türkiye pazarına sadece 130 beygir gücünde 1.2 litrelik turbo-benzinli PureTech motor ve tam otomatik EAT8 şanzımanla sunuldu. Yeni 308’i 0’dan 100 km/s hıza 9.7 saniyede çıkaran ve 210 km/s maksimum hıza ulaştıran bu kombinasyonun ortalama yakıt tüketimi, donanıma bağlı olarak 5.8-5.9 lt/100 km olarak veriliyor. Yeni 308’in ülkemizde manuel şanzımanlı bir baz versiyonu veya dizel motor seçeneği mevcut değil. Bunun yanında ilerleyen dönemlerde tamamen elektrikli 308’in de fiyat listesine ekleneceği açıklanıyor. 

Yeni 308 üç farklı donanım seviyesiyle sunuluyor. Baz seçenek olan Active Prime 775 bin TL, Allure 830 bin TL ve GT donanım seviyesi ise 915 bin TL’lik fiyat etiketlerine sahip. 7 farklı gövde rengi seçeneğiyle sunulan 308’de  Olivin Yeşil, Tekno Gri, İnci Siyah, Sedef Beyaz, Elixir Kırmızı ve Vertigo Mavi tüm donanımlarla birlikte satın alınabiliyor. Otomobilin iç mekan kombinasyonları ise donanım seviyesine göre değişiklik gösteriyor. Koltuk döşemelerinde "kumaş", "yarı deri/kumaş" ve "yarı deri/alkantara" seçenekleri mevcut.

9ddbb1bcc69633865ef56d06799fca9c_4.jpg

Tıpkı PSA grubunun diğer hatchback modeli gibi EMP2 platformu üzerine geliştirilen yeni 308, markanın yeni logosunu taşıyan ilk modeli olduğu için ayrı bir öneme sahip. Prestij algısını yukarıya taşıyan bu yeni logo sadece önde ve arkada değil, marka için bir yenilik olarak ön çamurluklarda da yer alıyor. 

PEUGEOT'nun diğer modellerinden aktarılan bazı tasarım detayları yeni 308’de daha modern dokunuşlarla karşımıza çıkıyor. Çarpraz yerleştirilmiş üç LED şeritten oluşan üç boyutlu spotlar ve ortasındaki siyah bant, öndeki aslan dişi gündüz farı, büyük ızgara ve kaslı çamurluklar 308’e son derece sportif bir hatchback görüntüsü kazandırmış. 11 cm artan uzunluğa karşılık 1,6 cm azalan yükseklik de otomobilin sportif duruşunda pay sahibi. 308’in dış tasarımındaki birçok parçanın aerodinamik verimlilik için optimize edilmiş olması da 0,28 Cd’lik bir sürtünme katsayısı elde edilmesini sağlamış. Otomobilin 16 ile 18 inç arasında ebatlara sahip jantlarında da sürtünme verimliliğine sahip seçeneklerin tercih edildiği açıklanıyor. 308 daha rijit gövde yapısıyla yol tutuş ve sürüş kalitesi açısından da iddialı. 

9ddbb1bcc69633865ef56d06799fca9c_1.jpg

Uzunluğun yanı sıra dingil mesafesi de 5,5 cm artan yeni 308, bu sayede daha geniş bir iç hacim sunuyor. Arka koltuğundaki diz mesafesi iyileştirildiği açıklanan yeni 308, arka koltuklar yatırıldığında 1323 litreye kadar çıkan, standart kullanımda ise 412 litre hacim sunan bir bagaja sahip.

Peugeot 308’in konsol yerleşimi ve malzeme kalitesindeki iyileşme de dikkat çekiyor. Otomobilin ön konsol yapısı “yüksek havalandırmalı” bir mimariye dayanıyor. Bu mimari, havalandırma ızgaralarını hem en verimli hem de en konforlu konuma yerleştirirken, dokunmatik multimedya ekranının da sürücüye daha yakın konumlandırılmasına olanak sağlamış. Her ikisi de 10 inç olan 3 boyutlu dijital gösterge ve i-Connect bilgi-eğlence sistemini bünyesinde barındıran yeni nesil PEUGEOT i-Cockpit ile teknolojik bir kabin ambiyansı sunan yeni 308, ayrıca GT donanım seviyesinde, fiziksel klima panelinin yerini alan tamamen kişiselleştirilebilir dokunmatik i-Toggles ile teknoloji vurgusunu daha da ileriye taşıyor. Merkezi ekranın hemen altında konumlandırılan i-Toggles, kullanıcının tercihine göre klima ayarları, telefon rehberi, radyo istasyonu, uygulama başlatma gibi fonksiyonlara atanabilen dokunmatik bir kısayol ekranı olarak kullanılıyor. i-Toggles, daha da kişiselleştirilerek sık aranan bir kişiyi arama veya sık gidilen bir konum için rota oluşturmak üzere de kısayol oluşturma imkanı sunuyor. 

Peugeot 308’in bilgi-eğlence sistemi de artık daha gelişmiş bir teknolojiye sahip. Yeni sistem 8 farklı profil üzerinden kişiselleştirme imkanı sunuyor. Her bir sürücü ergonomik ve günlük kullanıma uyumlu olacak şekilde ekranı, iklimlendirmeyi ve kısayol tercihlerini tanımlayabiliyor ve kaydedebiliyor. Artık kablosuz olan Mirror Screen işlevi de aynı anda iki telefonu Bluetooth ile bağlama olanağı sunuyor. Yüksek çözünürlüklü ekran, çoklu pencere kullanımı sunuyor. Soldan sağa farklı menüleri arama, yukarıdan aşağıya bildirimlere göz gezdirme ve üç parmakla basarak uygulama listesine bakma şeklinde pratik bir kullanıma sahip. 

9ddbb1bcc69633865ef56d06799fca9c_2.jpg

Yeni 308, teknolojik yönünü sürüş destek sistemlerinde de gözler önüne seriyor. Dur-Kalk özelliğine sahip Adaptif Hız Sabitleme ve Şerit Konumlandırma Asistanı ile yarı otonom sürüşe imkan tanıyan 308, standart veya isteğe bağlı olarak birçok teknoloji sunuyor. Otomobilde; Uzun Menzilli Kör Nokta Uyarı Sistemi, Geri Manevra Trafik Uyarı Sistemi, 180° Geri Görüş Kamerası, 4 kameralı 360° Park Yardımcısı, yakın mesafe dedektörlü anahtarsız giriş ve çalıştırma, “E-call” Acil Durum Çağrısı, geri viteste otomatik alçalan yan aynalar, Çarpışma Uyarı Sistemi ile Aktif Tam Durdurma Güvenlik Freni, Sürücü Dikkat Uyarısı, Genişletilmiş Trafik Levhaları Tanıma Sistemi gibi birçok teknoloji sunuluyor.

9ddbb1bcc69633865ef56d06799fca9c_3.jpg

“YENİ BİR REKOR KIRACAĞIMIZA İNANIYORUZ”
Gülin Reyhanoğlu �" PEUGEOT Türkiye Genel Müdürü

Yeni PEUGEOT 308 ile hatchback segmentinde yeniden atılım içerisinde olacaklarını dile getiren PEUGEOT Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “Türkiye otomotiv pazarında, PEUGEOT olarak 2021’in üstünde bir satış adedine odaklanıyoruz. Satışlarımızın yarısını oluşturan, SUV 2008, SUV 3008 ve SUV 5008 gibi SUV modellerimiz ile süregelen atağımızı yeni PEUGEOT 308 ile bir üst seviyeye taşıyarak önümüzdeki dönemde yeni bir rekor kıracağımıza inanıyoruz. Otomobil sevdalılarının merakla beklediği yeni aslan logosu, göz alıcı tasarımı ve rakipsiz teknolojik donanımlarıyla segmentinde eşsiz bir deneyim sunacak yeni PEUGEOT 308 modelimizin de katkısıyla 2023 yılında daha yukarıları hedefliyoruz” dedi. Yeni PEUGEOT 308 ile ilgili olarak C-Hatchback segmentinde sadece ana akım değil, özellikle segmentin üst sınıfını hedeflediklerini belirten Reyhanoğlu, “Yeni PEUGEOT 308, hem tasarımı hem konfor özellikleri hem de yenilikçi teknolojileriyle hatchback segmentinin en arzulanan seçeneklerinden biri konumunda olacak. Hayattan ne istediğini bilen, yaşamında bir üst aşamayı hedefleyen, bir otomobille eşsiz bir deneyim yaşamak isteyenlere benzersiz bir teklif sunuyoruz. Günlük hayatı kolaylaştıran çok sayıda yeni teknolojisiyle yeni PEUGEOT 308, hem bugünün hem de yarının simge modeli olmaya aday” açıklamasında bulundu.

ÇOK OKUNANLAR