TEST MERKEZİ › Test: Land Rover Discovery

Test: Land Rover Discovery

30 Mayıs 2018 / 20:06 Yeni neslinde modern çizgilere kavuşan Discovery, artık 2-litrelik dizel motorla sunuluyor

Test: Land Rover Discovery

Geçtiğimiz yıl yollara çıkan yeni nesil Discovery, yerine geçtiği modelden bambaşka bir forma kavuştu. Beşinci nesil Discovery’yi ilk gördüğümde biraz hayal kırıklığı yaşamıştım. O karakteristik tasarım gitmiş, yerine güncel Range Rover modellerini hatırlatan bir form gelmişti. Mesela dikey stop grubunun yerini artık yatay stoplar almış, hatlar yumuşamış ve önde dar farlara yer verilmişti. İlk etapta karakteristik formun yok olduğunu düşünmüş olsam da, tasarımcıların detayları titizlikle ele aldıklarını fark etmemle birlikte, bu fikrim değişmeye başladı diyebilirim. Range Rover modellerinden daha heybetli görünen ön tampon, daha dik ön cam, iri arka bölüm ve bagaj kapağındaki kademeli tasarım çizgisi, bu otomobilin o çok sevdiğimiz Discovery 4’ün devamı olduğunu belli ediyor. Yeni hatların daha modern çizgileri seven pek çok lüks SUV meraklısının ilgisini çekeceği bir gerçek. Otomobil özellikle tam önden bakıldığında çok heybetli bir görünüm sunuyor.

3847b0d85e1b92f69fb69b7188cd4649_0.jpg

Land Rover, yeni neslinde Discovery’nin sadece tasarımını değil, boyutlarını da yeniden ele almış. Uzunluğu 141 mm artışla 4970 mm’ye, yani neredeyse 5 metreye ulaşan otomobilin genişliği 158 mm artarken, yükseklikte ise hemen hemen 4 cm’lik bir azalma yaşanmış. Bu da önceki modelden daha dinamik bir form ortaya çıkarmış.

Discovery, iç hacim açısından ise yine çok cömert. 5 ve 7 koltuklu versiyonları bulunan yeni Disco, buradaki 7 koltuklu vesiyonunda çok rahat bir üçüncü koltuk sırası sunuyor. Hem üçüncü sıra koltukların hem de ikinci sıranın bagajdaki kumanda grubundan elektrikli olarak katlanması ise fonksiyonelliği ve kullanışlılığı arttıran bir detay. Bu kumanda grubu içerisinde ayrıca, yüklemeleri kolaylaştırmak için Discovery’nin arka süspansiyonlarını alçaltan bir buton da bulunuyor. Discovery’de bagajla ilgili de önemli bir yenilik var. Eski modelin aksine bagaj kapağı artık tek parça olarak açılıyor. Ancak içeride elektrikli olarak açılan ek bir panele daha yer verilmiş. Yüklemelerde kolaylık sağlayan bu panel farklı amaçlarla da kullanılabiliyor. Örneğin; onu bir piknik masası gibi kullanabilir veya bir offroad sürüşünde çamurlanan botlarınızı, üzerine oturarak değiştirebilirsiniz. Bu arada Jaguar F-Pace’deki Activity Key donanımı yeni Discovery’de de sunuluyor. Su geçirmeyen bir bileklik olan Activity Key sayesinde otomobilin anahtarını yanınıza almanıza gerek kalmıyor.

3847b0d85e1b92f69fb69b7188cd4649_2.jpg

Yeni Discovery’nin kabininde göze çarpan hiçbir olumsuzluk yok. Malzeme kalitesi ve işçilik üst düzeyde. Ayrıca HSE donanımlı test aracımızın açık renk deri döşemeleri de zaten iyi olan ferahlık hissini daha da yukarıya taşıyor. Ön konsol Range Rover modellerinden tanıdık kumanda ve teknolojilere sahip. Mesela ön koltukların arasındaki konsoldan dönerek çıkan dairesel vites kumandası yeni Discovery’de de kendine yer bulmuş. Gösterge tablosu ve 10 inçlik InTouchPro multimedya sistemi de Range Rover modellerinden hatırladığımız detaylar. Buna rağmen Discovery’nin genel konsol tasarımı biraz daha farklı. Orta bölümde dik bir form tercih edilmiş ki, bu da karşımıza daha güçlü bir tasarım çıkarıyor. Yeni Discovery’nin kabinindeki kalite seviyesi gibi kullanışlılık da arttırılmış. İçeride oldukça fazla eşya gözü sunuluyor. Klima kumandalarının yer aldığı konsolun gerisinde de adeta gizli bir eşya gözüne yer verilmiş. Köşesindeki Open düğmesine basarak bu konsolu açmanız ve özel eşyalarınızı buraya saklamanız mümkün.

3847b0d85e1b92f69fb69b7188cd4649_1.jpg

Gelelim motor kaputunun altındaki yeni üniteye… Discovery yeni neslinde 2-litrelik, dört silindirli Ingenium serisi motora kavuştu. Bu motor, daha önce en düşük altı silindirli dizellerle sunulan Discovery için en önemli yeniliklerden biri. Hacmin azalmış olması performans ile ilgili soru işaretleri yaratabilir, ancak Discovery’nin yoğun bir şekilde kullanılan alüminyum sayesinde selefinden 480 kg’ye kadar daha hafif bir gövdeye sahip olduğunu söylersek, sanıyorum motorun yeterliliği konusundaki soru işaretlerini de ortadan kaldırmış oluruz. Gövdenin aynı zamanda daha rijit hale gelmesi de sürüş konforunu ve asfalt becerisini geliştiriyor. Discovery’nin TD4 versiyonunda 2-litrelik dizel motor 180 bg güç ve 430 Nm tork verileri sunan versiyonuyla görev yapıyor. SD4 model uzantısıyla sunulan test aracımızda ise aynı motorun 240 bg güç ve 500 Nm tork verileri sunan daha kaslı versiyonu bulunuyor. Hızlı vites geçişleri sunan 8-ileri otomatik şanzımanla kombine edilen motor, Discovery’yi 0’dan 100 km/s hıza 8.3 saniyede ulaştırarak, maksimum 207 km/s hıza çıkarabiliyor. 6.5 lt/100 km olarak verilen ve pratikte de 8 litreyi pek aşmayan ortalama tüketim verisi de yeni motorun gayet mantıklı olduğunu gösteriyor.

3847b0d85e1b92f69fb69b7188cd4649_4.jpg

Asfalt üzerindeki sürüşün yeni gövdenin aerodinamik verimliliği ve başarılı yalıtım sayesinde son derece sessiz ve yumuşak olduğu hemen fark ediliyor. Ancak Discovery’nin asfalt performansının bir Range Rover veya Range Rover Sport kadar iyi olmadığını söylemek zorundayım. Salımınlı bir sürüşe sahip olan eski Discovery ile kıyaslandığında yeni modelin çok daha dinamik olduğu bir gerçek, ancak özellikle sert fren anında gövde öne doğru biraz yığılıyor. Her ne kadar direksiyon sistemi ve süspansiyonu selefine gore çağ atlamış olsa da, asfalt üzerinde çeviklik arıyorsanız, Range Rover modelleri sizi daha fazla mutlu edecektir. Ancak konu arazi kabiliyeti olduğunda Discovery öne çıkıyor.

3847b0d85e1b92f69fb69b7188cd4649_3.jpg

Havalı süspansiyonlara ve Terrain Response 2 çekiş sistemine sahip olan yeni Disco, 90 cm derinliğindeki sulardan geçebiliyor ve zorlu arazi koşullarında pek zorlanmıyor. Arazi sürüşüyle ilgili bilgilerin ekrandan takip edilebiliyor olması da Discovery’nin asıl amacını ortaya koyuyor. Vites kumandasının gerisindeki kumanda grubundan otomobilin yüksekliğini ve çekiş sistemini farklı arazi koşullarına göre ayarlayabiliyorsunuz. Havalı süspansiyonlarla 34 derecelik yaklaşma, 27.5 derecelik tepe ve 30 derecelik uzaklaşma açısı sunuyor olması Discovery’nin her türlü keşfe hazır karakterini güçlendiriyor.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1999 cc, turbo dizel

Güç................240 bg

Tork...............500 Nm @1500 d/d

0-100 km/s.....8.3 sn

Maks hız.........207 km/s

Ort. tüketim.....6.5 lt/100 km

Fiyat (Mayıs 2018): 775.256 TL (Mayıs 2018)

ÇOK OKUNANLAR