Test: MG ZS EV
09 Ağustos 2021 / 22:39 MG, ilk elektrikli modeli olan ZS EV ile elektrikli otomobil pazarında mantığa hitap ediyor
Morris Garage yani bilinen kısa adıyla MG dediğimizde aklımıza ilk olarak 90’lı yılların üstü açık MG F ve daha sonraki yıllarda sunulan ZR Turbo modelleri gelse de, bu köklü İngiliz markası günümüzde bambaşka bir kimlik taşıyor. Uzun yıllardır Çinli otomotiv devi SAIC bünyesinde bulunan MG artık bir elektrikli otomobil markası. Arka arkaya tanıttığı modellerle EV pazarında ciddi bir atağa hazırlanan MG, bu yılın başından beri Doğan Trend Otomotiv bünyesinde ülkemize de ithal ediliyor.
MG'nin Türkiye'deki ilk modeli olan ZS EV ise hem şık tasarımı hem de fiyat/performans oranıyla elektrikli otomobil pazarının yıldız modellerinden biri olmaya aday. Doğan Trend Otomotiv’in sunduğu 7 yıl/150 bin km’lik garanti süresi ve MG ValueGuard adı verilen değer koruma programı da ZS EV’nin albenisini artırıyor. Özellikle ZS EV’nin ikinci el değeri korunduğu gibi, araç sahibine geri alım garantisi ve yeni bir MG ile takas imkanı da sunan MG ValueGuard markanın ülkemizdeki konumuna katkı sağlayacaktır.
4314 mm’lik uzunluğa ve 1644 mm’lik yüksekliğe sahip olan MG ZS, bir B-SUV olarak tanımlansa da, bu sınıftaki birçok modelden daha iri bir otomobil. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bazı rakip EV’lerin aksine daha geleneksel bir tasarım sunan otomobil şık bir görünüme sahip. Ortasında büyük bir MG logosu bulunan elmas desenli iri ızgarası ve çekik farlarıyla önden Mazda’nın SUV modellerini anımsatan ZS EV, kaslı çamurlukları ve arkaya doğru yükselen omuz çizgisiyle de albenili bir görünüm sunuyor. Aracın arka tasarımı ise ön bölüme göre daha sade ve gösterişsiz bir forma sahip. Gövdenin alt kısımları ve çamurluk ağızlarında yer verilen siyah plastikler ve gri tavan barlarıyla SUV segmentine uygun bir duruşa sahip olan otomobil, zeminde yer alan bataryaların yarattığı ekstra yükseklik sayesinde profilden de son derece heybetli görünüyor. Bu yapısı sayesinde arkada 448 litrelik bir bagaj hacmi sunan MG’nin kabininde de bir B-SUV için ferah bir yaşam alanı bulunuyor.
Arka koltuğu diz ve baş mesafesi yönünden gayet cömert olan MG ayrıca şaft tüneli olmadığı için bu bölümü üç kişilik yolculuklara da uygun hale getiriyor. Bu bölümde kol dayama olmaması ise arka koltuktaki bir eksiklik olarak karşımıza çıkıyor. Geniş cam tavanı ve açık renk tavan kaplaması sayesinde aydınlık bir kabin sunan otomobil, sert plastiklere rağmen malzeme kalitesi açısından da zayıf hissettirmiyor.
ZS EV’nin ön bölümü ise geleneksel ve sade bir tasarıma sahip. Gayet şık görünen çevirmeli vites kumandası ise iç mekandaki en yenilikçi detay olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümün hemen altında USB girişine de ev sahipliği yapan bir eşya gözü mevcut. Ön konsolun üst bölümü yumuşak plastikler ve lake siyah detaylarla tatminkar bir kalite algısı sunarken, ortasında büyük bir MG logosu bulunan üç kollu direksiyon simidinin kaplama kalitesinin ise biraz zayıf olduğu görülüyor. Derinlik ayarı sunmayan bu direksiyonun gerisinde, ortasında bir bilgi ekranı bulunan analog göstergelere yer verilmiş. Bu göstergeler okunaklı olsa da, elektrikli sürüşle ilgili bazı verilerin küçük kaldığını görüyoruz. Açıkçası elektrikli bir otomobilde daha teknolojik bir gösterge paneli görmeyi tercih ederdik. Ayrıca otomobildeki renkli multimedya ünitesinin de hem dokunmatik özelliği hem de çalışma hızıyla pek parlak olmadığını belirtmek gerekiyor. Araçla ilgili birçok ayarın yapılabildiği sistemin son derece pratik bir kablolu Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı sunuyor olması ise memnun edici.
MG ZS EV’nin motor kaputunun altında 105 kW (143 bg) gücünde elektrikli bir motor yer alıyor. 353 Nm tork değeri sunan bu ünite, araç zeminindeki 44.5 kWh kapasiteli lityum-iyon bataryadan güç alıyor. MG ZS EV, daha önce kullandığımız diğer elektrikliler kadar performans odaklı bir otomobil olmasa da, içten yanmalı motora sahip birçok B-SUV’den daha iyi bir hızlanma performans sunuyor. 0’dan 100 km/s hıza 8.2 saniyede ulaşan otomobilin maksimum hızı ise bataryanın doluluk seviyesini korumak için 140 km/s’de sınırlandırılmış. Dairesel vites kumandasının önündeki kumanda grubunda yer alan mod düğmesinden seçilen Sport modu otomobilin hızlanma aksiyonunu keskin hale getirirken, ECO modu ise daha fazla menzil için pedal tepkisini azaltıyor. Normal mod ise ideal bir pedal tepkisi sunuyor. Modu değiştirdiğinizde otomobilin bilgi ekranındaki tahmini menzil de değişiyor. Mod düğmesinin yanındaki KERS düğmesi ise ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde oluşan kinetik enerjiyi bataryada depolayan rejeneratif sistemi üç farklı seviyede ayarlamanızı sağlıyor. İlk seviyede ayağınızı pedaldan çektiğinizde otomobil, düşük rezenerasyonla akıcı bir şekilde ilerlemeye devam ederken, ikinci seviyede enerji geri kazanımı düzeyi artıyor. Yavaşlamak için fren pedalını kullanmanıza gerek olmayan üçüncü seviyede ise maksimum geri kazanım yapılıyor. MG ZS EV’deki rejeneratif fren sisteminin çok iyi çalıştığını ve üçüncü seviye geri kazanımda menzile ciddi oranda katkı sağladığını söyleyebiliriz.
MG ZS EV’nin tam dolu batarya ile menzili, sürüş moduna, çevre sıcaklığına, klimanın açık olup olmadığına, hıza ve kullanım stilinize göre değişkenlik gösteriyor. MG Türkiye’nin internet sitesinden menzili detaylı bir şekilde hesaplamanız mümkün. Örneğin; 30 derece hava sıcaklığında, 50 km/s hızla ve klima kapalı olarak yapılan bir sürüşle tahmini menzil 456 km olarak veriliyor. Hız 80 km/s olduğunda menzil 298 km’ye düşüyor. Otomobilin fabrika verisi WLTP menzili ise 263 km olarak veriliyor. Fabrika verilerine göre; MG ZS EV’nin 60 km/s hızda maksimum 428 km/s menzil sunduğu açıklanıyor. Yani görüntüsüyle uzun yolculuklara uygun bir otomobil izlenimi yaratsa da, MG ZS EV daha çok şehir içinde kullanıma uygun bir yapıya sahip. Biz şehir içi ağırlıklı olmak üzere otoyol sürüşlerini de kapsayan günlük kullanım sonucu elde ettiğimiz 17,5 kW’lık enerji tüketimiyle yaklaşık 260 km’lik bir sürüş menziline ulaştık.
Otomobilin şarj girişi, ön panjurda bulunan ve üzerine bastırdığınızda yukarı doğru kalkan logonun altına gizlenmiş. Bu yerleşim şarj istasyonlarına yanaşmak konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Şarj süreleri tüm elektrikli otomobillerde olduğu gibi şarj istasyonuna göre farklılık gösteriyor. Bataryanın 6.6 kW’lik AC tipi şarj istasyonunda 0’dan yüzde 100’e 7.1 saatte şarj edilebildiği açıklanırken, DC hızlı şarj istsyonunda ise 106 dakika yeterli oluyor. DC istasyonunda 40 dakikalık bir şarj süresi ise bataryanın üzde 80 doluluğa ulaşması anlamına geliyor. MG’nin internet sitesinde şarj süreleri için de bir hesaplama bölümü bulunuyor.
MG ZS EV genel olarak konforlu bir sürüşe sahip. Süspansiyonların sönümleme karakteri ve yalıtım seviyesi, makul fiyatlı bir elektrikli otomobil için beklediğimden daha iyi. Sadece yol gürültüsü biraz duyuluyor ki bu da büyük oranda motorun sessizliğinden kaynaklanıyor. Süspansiyonlar yumuşak yapıda olsa da, düşük ağırlık merkezi sayesinde dinamik karakter bir B-SUV için oldukça başarılı. Bunun yanında ZS EV, daha önce kullandığımız BMW iX3, MINI Elentric ve Mercedes EQC gibi elektrikliler kadar sıkı ve rijit hissettirmiyor ki bu da çok normal. Ne de olsa Çinli MG bu saydığımız otomobillerden çok daha düşük fiyat etiketleri taşıyor.
MG ZS EV, çok önemli bir avantaja sahip. Fiyat/performans açısından EV pazarının en başarılı modellerinden biri olan bu otomobil, Comfort adındaki baz versiyonunda 410 bin TL, Luxury versiyonunda ise 425 bin TL’lik bir etiket taşıyor. Bazı markaların bu fiyatlara içten yanmalı motora sahip B-SUV modeller sunduğunu düşünürsek, MG ZS EV'nin fiyat avantajı daha belirgin hale geliyor. Üstelik bu fiyatlar, sadece elektrikli sürüşü değil, aynı zamanda geniş kapsamlı sürüş destek asistanlarını da içeriyor. Adaptif Hız Sabitleyici, Akıllı Uzun Far Asistanı, Hız Destek Sistemi, Acil Frenleme Sistemi, Ön Çarpışma İkazı, Şerit İhlal İkazı, Trafikte Sürüş Sistemi, Trafik İşareti Tanıma Sistemi ve Şerit Takip Desteği gibi sürüş asistanlarına baz versiyonunda standart olarak yer veren MG ZS EV, üst donanım paketinde ise bunlara ek olarak; Kör Nokta Uyarı Sistemi, Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ve Şeritten Ayrılma Uyarısı da sunuyor. Tüm bu teknolojik sistemlere karşılık, halojen farlar ve derinlik ayarı olmayan bir direksiyonla sunuluyor olması ise MG ZS EV’nin bazı eksikleri olduğuna işaret ediyor. Yine de ZS EV’nin ilk elektrikli otomobilini satın almak isteyenler için iyi bir teklif olduğunu söyleyebiliriz.
Yazı: Bahadır Bektaş
ÖZELLİKLER
Motor.............105 kW’lik PMS motor
Güç................142 bg
Tork...............353 Nm
0-100 km/s....8.2 sn
Maks hız.........140 km/s
Menzil.............263 km (WLTP, ortalama)
Fiyat...............410.000 TL (Comfort - Ağustos 2021)
- Jaguar her şeyi "sıfırlıyor" Jaguar, dönüşüm yolculuğunun bir sonraki adımı olarak sıra dışı konsept aracını tanıttı
- STARIA hibrit motorla devam ediyor 2.2 litrelik dizel motoruna veda eden Hyundai STARIA 225 beygirlik hibrit motora kavuştu
- Gerçek boyutlu LEGO® Technic™ McLaren F1 aracı Türkiye'de LEGO'nun yeni yarış otomobili 4 Aralık–01 Ocak tarihleri arasında Akasya AVM'de ziyaretçilerini bekliyor
- Artık İstanbul'da da "CUPRA City Garage" var CUPRA, Galataport İstanbul’da açtığı 10. CUPRA City Garage ile küreselleşme stratejisini sürdürüyor
- Toyota Supra vedaya hazırlanıyor Toyota, A90 nesil Supra'ya sınırlı sayıda üretilecek iki özel versiyon ile veda edecek
- Yeni Swift Japonya'da yılın otomobili seçildi Yeni Suzuki Swift Japonya’da "2025 RJC Yılın Otomobili Ödülü"nü Aldı