TEST MERKEZİ › Test: Mitsubishi Space Star

Test: Mitsubishi Space Star

06 Temmuz 2014 / 12:36 Mitsubishi’nin yeni küçük şehirli modelini test ettik

Test: Mitsubishi Space Star

Fotoğraflarda gördüğünüz otomobilin Space Star olarak anılması kafanızı karıştırıyor olabilir. Açıkçası otomobil ile ilk karşılaştığımda benim de kafam bir an için karışmıştı. Mitsubishi, Space Star adını 90’lı yılların sonlarından 2000’li yılların ortalarına kadar B-MPV segmentinde yer alan modeli için kullanmıştı. Ancak yeni Space Star’ın bu otomobil ile hiçbir alakası yok. Ülkemizde Colt adı ile sunulan ve küçük sınıfta yer alan otomobilin halefi olarak nitelendirilebilecek olan bu otomobil aslında Japonya’da Mirage adı kullanılarak satılıyor, ancak model adı konusunda Avrupa’da yaşanan sıkıntılar sebebiyle Mitsubishi tarafından Space Star ismi yeniden canlandırılmış.

Space Star köşeli olmayan hatları ve küçük boyutları ile birlikte sevimli olarak nitelendirilebilecek bir tasarıma sahip. Otomobilde yer alan tamponlar, 15 inçlik alaşım jantlar ile birlikte sportiflik duygusunun sürücüye hiç olmazsa bir miktar verilmesine yardımcı olmuş.

Otomobilin kabini günümüz otomobillerinde görmeye alışık olduğumuz ve ‘dolu dolu’ olarak tabir edebileceğimiz kabinlerden biraz uzak. Space Star’ın direksiyonunda herhangi bir tuş bulunmuyor. Genel olarak sert plastiklerin karşımıza çıktığı orta konsolda ise parlak siyah kaplama ile çevrelenmiş radyo ve otomatik klima yer alıyor. Otomobilin direksiyonunun ardında okunaklı bir gösterge paneli yer alıyor. Gösterge panelinde sürücüye yakıt tüketimi konusunda yardımcı olmak amacıyla “eco” göstergesine de yer verilmiş. Sürücünün gaz pedalına ne kadar sert bastığıyla doğru orantılı olarak yanan yeşil ışıklarını söndüren bu gösterge makul tüketim değerleri yakalamada gerçekten olumlu bir etkiye sahip.

Mitsubishi’nin küçük şehirli otomobili gücünü üç silindirli 1.2 litrelik bir motordan alıyor. 6000 d/d’de 80 bg maksimum güç ve 4000 d/d’de 106 Nm maksimum tork üreten bu ünite ile birlikte otomobil 0-100 km/s hızlanmasını fabrika verilerine göre 12.8 sn’de tamamlıyor ve 173 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Gücünü tekerleklerine CVT otomatik şanzıman üzerinden aktaran otomobil, şanzımanın da yardımıyla konforlu bir sürüşe sahip. Şanzımanın yapısı gereğiyle vites geçişleri sarsıntısız, ayrıca yine şanzımanın yapısı, otomatik vitese sahip olmasına rağmen otomobilin makul yakıt tüketim değerleri ortaya koymasına yardımcı oluyor. Fabrika tarafından 4.0 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim verisine sahip olan Space Star ile Auto Stop&Go sistemi ve “eco” göstergesinin de yardımı ile birlikte pratikte 5 lt/100km’nin hemen üzerinde yakıt tüketim verisi yakalamak mümkün.

Mitsubishi’nin küçük şehirli otomobilinin direksiyon tepkileri kendine has. Elektrikli direksiyonun biraz geçimsi tepkilerine alışmak başlarda biraz sıkıntılı olsa bile, alıştıktan sonra hafif direksiyon ile özellikle şehir içerisinde oldukça rahat ediyorsunuz.

Mitsubishi Space Star, CVT otomatik şanzımanın sunduğu konforlu sürüşü ve düşük yakıt tüketimi ile dikkat çekerken, otomobilin sahip olduğu ince karoser kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 3-silindir, 1193 cc

Güç: 80 bg @ 6000 d/d

Tork: 106 Nm @ 1750 d/d

0-100 km/s: 12.8 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 173 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 4 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 101 g/km

Baz fiyat: 43.835 TL (Invite ��" Temmuz 2014)

ÇOK OKUNANLAR