TEST MERKEZİ › Test: Seat Leon ST

Test: Seat Leon ST

17 Ocak 2015 / 14:47 Seat’ın şık modeli Leon’un station wagon versiyonu, daha fazla kullanışlılık ve hacim sunuyor

Test: Seat Leon ST

Seat, Volkswagen Grubu tarafından satın alındıktan sonra büyük bir atılım gerçekleştirdi. İspanyol üreticinin, platformunu Volkswagen modelleri ile paylaşan yeni modelleri yalnızca ülkemizde değil, dünyanın pek çok bölgesinde tercih ediliyor. Leon, Seat’ın en çok satan modellerinden biri ve benim kriterlerime göre de markanın şu anda satışta olan en şık otomobili. Eğer bundan önceki test yazılarımı okuduysanız, station wagon gövdeli otomobillere duyduğum ekstra sevgi ve saygıyı fark etmişsinizdir. Sözü uzatmadan yazımızın ana karakteri olan Seat Leon ST’den bahsetmeye başlayayım.

Leon ürün gamının station gövdeli versiyonu olan Leon ST, üç ve beş kapılı kardeşlerine kıyasla, doğal olarak farklı bir arka tasarıma sahip. İspanyol tasarımcılar gövdeyi uzatırken, otomobilin kendine has bir kimliğe sahip olmasını istemiş olacaklar ki, ST’de standart Leon’un stoplarından farklı stoplara yer vermişler. Bence otomobilin daha tok ve iddialı görünmesini sağlayan bu daha kalın stoplar ile tasarımcılar amaçlarına ulaşmış gibi görünüyor. Leon ST’nin ön kısmı ise genel olarak hatchback gövdeli Leon’lardan farklı değil. Test aracımız özellikle opsiyonel olarak sunulan tamamen LED farların da yardımıyla şık bir buruna sahip, yine opsiyonel olarak sunulan 17 inçlik jantlar ise otomobilin şıklığını devam ettirmesini sağlıyor.

Leon ST’nin kapısını açıp içeriye oturduğunuzda tanıdık bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz. Tanıdık deri direksiyon simidi şık ve ele iyi bir şekilde oturuyor. Direksiyonun ardında Seat’ın sportif fontu ile yine tanıdık gösterge paneli yer alırken, orta konsolda yeterli büyüklükte bir dokunmatik ekran bulunuyor. Leon ST’nin arka koltuklarında diz, omuz ve baş mesafeleri yeterli, iki arka koltuğun arasında yer alan kol dayama ise, kayak gibi uzun eşyaların taşınmasına olanak sağlayacak şekilde, koltuğun arka kısmı ile birlikte açılabiliyor. Arka koltuğun gerisindeyse 587 litre hacminde geniş bir bagaj bulunuyor.

Leon ST’nin kaputunun altında tanıdık 1.6-litre hacimli TDI dizel motor yer alıyor. 105 bg güç ve 250 Nm tork üreten bu ünite, ürettiği güç ve torku 7-ileri DSG şanzıman üzerinden ön tekerleklerine aktarıyor. Bu bileşim ile birlikte 0-100 km/s hızlanmasını 11 sn’de tamamlayan otomobil, fabrika verilerine göre 3.9 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimi sunuyor. İstanbul trafiği içerisinde ise bu değer 5.5 - 6 lt/100km gibi oldukça makul bir aralıkta geziniyor. 7-ileri DSG şanzıman seri ve konforlu vites geçişleri ile size sürüş stilinize göre konforlu veya sportif sürüşler yaşatabiliyor. Seat mühendisleri otomobilin arkasında yer alan ekstra kütleyi yönetme konusunda da iyi bir iş başarmış ve otomobilin Leon hatchback ile oldukça benzer bir sürüşe sahip olmasını sağlamış.

Seat’ın Leon ST için fiyatlandırma politikası da bir hayli başarılı. Leon hatchback ile aynı olan 70.000 TL’lik fiyat etiketine sahip olan Leon ST 1.6 TDI sadece DSG şanzıman ile birlikte sunuluyor. Uygun fiyatının yanı sıra uygun opsiyon fiyatlarını da olası sahiplerine sunan Leon ST, mantığını kullanan bir tüketici için oldukça doğru bir seçenekmiş gibi görünüyor. 70.000 TL vererek platformunu, iç donanımını, motorunu ve şanzımanını Volkswagen Golf ile paylaşan bir otomobile sahip olabilirsiniz.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbo dizel

Güç: 105 bg @ 3000-4000 d/d

Tork: 250 Nm @ 1750-2750 d/d

0-100 km/s: 11 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 191 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 3.9 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 102 g/km

Baz fiyat: 70.000 TL (Style - Ocak 2015)

ÇOK OKUNANLAR