TEST MERKEZİ › Test: Volkswagen Caddy

Test: Volkswagen Caddy

15 Mart 2021 / 15:36 Yeni Caddy hafif ticari araç tanımının ötesine geçen bambaşka bir kimlikle yollara çıktı

Test: Volkswagen Caddy

Günümüzde donanım ve sürüş konforu açısından binek otomobillere yaklaşan hafif ticari araçlar, iş hayatındaki ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra artık aile kullanımındaki gereksinimlere de cevap verebiliyor. Bu konudaki en iyi örnek ise hiç şüphe yok ki beşinci nesil Volkswagen Caddy. Volkswagen’in başarılı hafif ticarisindeki değişim oldukça çarpıcı. Bu değişimi kapsamlı bir modernleşme olarak tanımlamak mümkün. Tasarımda, platformda, donanım özelliklerinde ve şaside kendini gösteren bu modernizasyon Caddy’yi rakiplerine göre bambaşka bir seviyeye ulaştırmış. 

cfa1e2b4e706e37618f7cfa94bb01a04_0.jpg

Yeni Caddy, Volkswagen’in binek modellerindeki tasarım detaylarını hafif ticari sınıfına taşıyor. Son derece kaliteli görünen ve çok iyi bir aydınlatma sunan LED farlar, ortasında yeni VW logosu bulunan krom şeritli ön panjur ve elektrikli otomobillere çağrışım yapan ön tampon tasarımı Caddy’ye yepyeni ve çok modern bir yüz ifadesi kazandırmış. Yeni tampon tasarımında sis farlarına yer olmadığını fark etmişsinizdir. Bunun sebebi ise bu fonksiyonun artık farlara entegre edilmiş olması.

cfa1e2b4e706e37618f7cfa94bb01a04_1.jpg

Gelelim yan tasarıma… Caddy’nin önceki nesli daha düz yan panellere sahipken, yeni modelin profili ise daha fazla girinti ve çıkıntı barındırıyor. Hafif şişkin çamurluklar ve farlardan başlayarak stoplara kadar uzanan profil çizgisiyle Caddy artık kesinlikle daha dinamik bir forma sahip. Aracın arka bölümündeki tasarım da tamamen yeni. Hatta Caddy’nin arka tasarımı hiç bu kadar değişmemişti diyebiliriz. Yeni tasarımda arka camın iki yanından yukarı doğru uzanan ve üst donanım paketinde LED teknolojisiyle gelen stoplara yer verilmiş. Arka camın üzerindeki VW logosunun hemen altındaki krom şerit bagaj kapağını görsel olarak iki parçaya ayırarak arka tasarıma hareket katmış. Bu şeridin hemen altındaki girinti arka camın bagaj kapağından bağımsız olarak açılabildiğini düşündürse de, Caddy böyle bir özellik sunmuyor.

a114f706b15d16b91812d8f45c38c54a_1.jpg

Caddy, tek parça olarak açılan bagaj kapağının gerisinde yine devasa bir hacim sunuyor. Alçak eşik sayesinde kolaylıkla yükleme yapılabilen bu alan 1231 litrelik bir hacme sahip. Ayrıca bu alanı arka koltukları basit bir şekilde sökerek 2556 litreye çıkarmak da mümkün. Yeni Caddy’nin bagaj kapağının içerisinde güçlü LED aydınlatmalara yer verilmiş. Style donanımında sunulan bu aydınlatmalar, karanlıkta hem bagajı hem de bagajdan bir şey alırken durduğunuz alanı aydınlatarak büyük bir kolaylık sağlıyor. Vakumlu bagaj kapağı da Caddy’deki bir diğer dikkat çekici yenilik.

8c1f4cca8c8b7f34a331df5513b10635_0.jpg

Tüm hafif ticari modellerde ve önceki Caddy’lerde olduğu gibi yine sürgülü bir kapının ardında yer alan arka koltuklar oldukça rahat ve ferah. İçerideki kalite hissiyatı iyileştiği gibi test aracındaki panoramik cam tavanla da son derece aydınlık bir ortam yaratılmış. Ancak cam tavanda perde olmaması ise yaz sıcaklarında kabinin biraz fazla ısınmasına sebep olabilir. Caddy’nin ön koltuklarının arkasındaki tepsiler, ortada yer alan USB-C girişleri ve 230V priz ise kullanışlılığı destekleyen detaylar arasında.

9a0ed5e3240bf4dff0044abcaf8841ab_3.jpg

Kabinin ön tarafı bambaşka bir dünya. Bu bölüm hem dijital teknolojiler ve dokunmatik kumandalar hem de parlak siyah kaplamalarla hafif ticari kimliğinin çok ötesinde. Sürücü odaklı bir ön konsol tasarımına sahip olan Caddy, ön konsolunda bolca eşya gözü ve kullanım alanı sunuyor. 

9a0ed5e3240bf4dff0044abcaf8841ab_0.jpg

Caddy'nin ön konsolunun üst bölümündeki alanlar modern tasarımla uyumlu bir dağılıma sahip. Kullanışlı bir yapı sunan ön konsol aynı zamanda teknolojisiyle de şaşırtıyor. Örneğin; test aracındaki dijital gösterge panelini hafif ticari araç segmentinde daha önce görmemiştik. Aynı şekilde 10 inçlik dokunmatik multimedya sistemi için de şu an için segmentin en iyisi diyebiliriz. Sistemin kolay anlaşılır bir ara yüze sahip olduğunu belirtelim. Kabinde dikkat çeken bir diğer ayrıntı da vites kumandası olarak karşımıza çıkıyor. Küçük bir parça olan bu kumanda oldukça şık ve teknolojik görünüyor, ancak hafif ticari kullanıcıları için alışılması gereken bir yenilik olduğuna şüphe yok.

9a0ed5e3240bf4dff0044abcaf8841ab_4.jpg

Caddy’deki teknolojik gelişim sadece kabindeki dijital panellerle ve elektronik vites kumandasıyla sınırlı değil. Araçtaki sürücü destek teknolojileri de dikkat çekici. Volkswagen, binek otomobillerindeki pek çok özelliği hafif ticarisine de taşımış. Adaptif hız sabitleme sistemi, kör nokta uyarısı, şehir içi otomatik fren sistemi ve geri görüş kamerası gibi destek teknolojileri sunan Caddy’de ayrıca ön, yan ve perde hava yastıklarının yanı sıra artık orta hava yastığı da bulunuyor ki bu da daha fazla güvenlik anlamına geliyor.

8c1f4cca8c8b7f34a331df5513b10635_2.jpg

Şu ana kadar bahsettiğimiz detayların birçoğu donanımla ilgili olsa da, Caddy’nin sürüş kalitesinde de ciddi bir iyileşme söz konusu. Volkswagen Grubu’nun binek otomobillerinde kullandığı MQB platformu üzerine geliştirilmiş olması Caddy’yi binek kimliğine bir adım daha yaklaştırmış. Direksiyon tepkileri ve süspansiyon konforu sınıfının en iyileri arasında yer alan Caddy özellikle yeni arka aks yapısıyla selefinden daha konforlu bir sürüş sunuyor. Asfalt üzerindeki konfor seviyesi çok iyi. Ancak bozuk zeminlerde ve kedi gözü benzeri hız tümseklerinde yaşanan sarsıntılar, bagaj kapağından gelen tıkırtılar ve ani yön değişimlerindeki gövde salınımları, hafif ticari karakterinin birer parçası olarak az da olsa var olmaya devam ediyor. Yük taşımaya uygun olarak düzenlenen arka aks yapısı Caddy’nin tam bir binek konforu sunmasını engelliyor ki bu durumu bir zayıflık olarak nitelemek pek doğru değil. Sonuçta zaten bir hafif ticariden bahsediyoruz. Yeni alt yapısıyla sınıf ortalamasının üzerinde bir sürüş konforu sunuyor olması bile yeterli bir gelişim.

8c1f4cca8c8b7f34a331df5513b10635_1.jpg

Yeni Caddy ülkemizde 122 beygir gücünde 2.0 litrelik TDI motorla sunuluyor. Eski modellerdeki TSI üniteler kadar sesli çalışmayan bu motor, 6-ileri manuel ya da 7-ileri DSG şanzımanla birlikte tercih edilebiliyor. Çift kavramalı DSG şanzıman hızlı vites geçişleriyle performansa katkı sağlarken, vites kulakçıklarıyla manuel kullanıma da olanak tanıyor. 320 Nm’lik maksimum torku ve hızlı DSG şanzımanı sayesinde performans beklentilerine cevap vermekte zorlanmayan Caddy’deki dizel-otomaitk kombinasyonu yakıt ekonomisine de katkı sağlıyor ve günlük kullanımda 6.2 lt/100 km seviyelerinde bir tüketim verisi sunabiliyor. Kullanım maliyetlerindeki en önemli kalem ise silindir hacminden kaynaklanan yüksek MTV oluyor. Bu sınıftaki rakiplerin daha düşük hacimli motorlarla sunulması, hafif ticari rekabetinde Caddy için bir dezavantaj. Cargo versiyonları 172.900 TL’den başlayan fiyatlara sahip olsa da, Caddy’nin aile kullanımına uygun yapısıyla öne çıkan 5 koltuklu ve camlı versiyonları donanım seviyesine bağlı olarak 224.900 TL ile 279.900 TL arasında değişen (Mart 2021) fiyat etiketler taşıyor. 

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1968 cc, turbo dizel

Güç................122 bg @ 2750 d/d

Tork...............320 Nm @ 1600-2500 d/d

0-100 km/s....11.4 sn

Maks hız........186 km/s

Ort. tüketim....6.2 lt/100 km (Test verisi)

Fiyat...............224.900 TL (Impression, Mart 2020)

ÇOK OKUNANLAR