Test: Volkswagen Passat 2.0 TDI 4MATIC
12 Ocak 2020 / 01:10 Makyajlı Passat, 240 beygirlik 2.0 TDI versiyonunda konforu çok iyi bir performansla birleştiriyor
Ülkemizde D segmentinin en popüler sedanı olan Volkswagen Passat, makyajlı versiyonunda hafif çaplı görsel değişiklikler ve bazı yeni donanımlar sunuyor. Ön ızgarasında, farlarında, stop grubunda ve tamponlarında hafif dokunuşlar gerçekleştirilen otomobilde artık I.Q.Light adı verilen akıllı LED Matrix far teknolojisi de sunuluyor. Bir diğer yenilik olarak otomobilin model adı da, tıpkı Arteon ve T-Roc’ta olduğu gibi, artık bagaj kapağının ortasında yer alıyor.
Test aracımızdaki gibi yeni renk seçenekleri de sunan Passat, R-Line tasarım paketiyle birlikte hem en elegan hem de en sportif görünümüne kavuşuyor. Özellikle 19 inçlik jantlar, ön tamponda parlak siyah çerçeveyle çevrelenen büyük hava girişleri ve dörtlü egzoz çıkışı efekti yaratan dekoratif arka tampon detayları Passat’a sportif bir hava katıyor.
Passat’ın kapılarının ardında da ufak çaplı yenilikler bulunuyor. Direksiyonun gerisinde dijital gösterge paneli barındıran Passat’ın orta konsolunda da 9.2 inçlik yeni nesil Discovery Pro multimedya ekranı bulunuyor. Ana menüsü sağa ve sola yapılacak el hareketleriyle uzaktan da kontrol edilebilen dokunmatik ekran oldukça sezgisel bir çalışma karakteri sunuyor ve kabine teknolojik bir hava katıyor. USB-C girişleri ve vites kolunun önündeki kablosuz telefon şarjı da kabindeki diğer yenilikler arasında. Volkswagen, makyajla birlikte orta konsoldaki analog saati de ortadan kaldırmış. Bu bölümde artık ışıklı bir PASSAT ibaresi bulunuyor. Ön konsolda herhangi bir ambiyans aydınlatması olmaması, Passat’ın gece sürüşlerinde premium rakiplerinden daha karanlık bir ortam sunmasına sebep oluyor. Ambiyans aydınlatmasına sadece kapı içlerinde ve ayak bölümlerinde yer verilmiş.
Kabindeki malzeme kalitesi, işçilik ve hacim ise Passat’ın güçlü noktaları arasında bulunuyor. Sınıfının en geniş iç hacmini sunan Passat’ın 586 litrelik bagaj hacmi de premium rakiplerden oldukça yüksek.
Passat’ın yalıtımının da iyileştirildiği görülüyor. Ayrıca büyük jantlara rağmen konfor seviyesi de gayet iyi. Sadece parke taşlı zeminlerde süspansiyonlarda biraz vuruntu oluştuğu fark ediliyor.
Volkswagen Passat, ülkemizde en çok 120 beygir gücünde 1.6 TDI ve 150 beygirlik 1.5 TSI motor seçenekleriyle tercih ediliyor olsa da, test aracımız 2-litrelik TDI motorun güçlü versiyonuna sahip. 240 beygir gücündeki bu motor sadece 4MOTION dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte sunuluyor ve karşımıza 500 bin TL’nin üzerinde fiyat etiketleri çıkarıyor. 2-litrelik TDI’ın önden çekişli olarak sunulan 150 beygir gücünde daha mütevazı bir versiyonu da mevcut. Buradaki güçlü TDI ise hem 500 Nm’lik torku hem de dört tekerlekten çekişli aktarmasıyla Passat’ı özel bir otomobile dönüştürmekte. Bu otomobili yollarda pek fazla göremeyeceğimiz bir gerçek, ancak 2.0 TDI, 7-ileri DSG ve 4MOTION birlikteliği Passat’a bambaşka bir karakter katıyor. Müthiş keyifli ve sportif sayılmaz; ancak günlük kullanım özelliklerini, beklenmedik bir performans ve dört çeker tutunmasıyla birlikte sunması bu otomobili ilgi çekici hale getiriyor. 1.7 tondan fazla olan ağırlığına ragmen 0’dan 100 km/s hıza 6.4 saniyede ulaşan Passat 2.0 TDI 4MOTION, kağıt üzerinde 247 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Çift kavramalı şanzımanın hızlı geçişlerinin de katkısıyla içinizin çekilmesine sebep olan bir ivmelenme yaşatan otomobil, hızlı bir kalkış yaptığınızda tutunma kaybı yaşamadan ivmeleniyor. 4MOTION’ın varlığını hızlı virajlarda ve ıslak zeminlerde de hissediyorsunuz. Otomobilin sürüşündeki tek pürüz ise ilk hareket anındaki ani tepkiler oluyor.
Tabii ki 240 beygir gücüne sahip olan ve 100 km/s hıza 6.4 saniyede ulaşan bir otomobilin çok ekonomik olmasını bekleyemeyiz. Yine de Passat’ın güçlü dizel motoru, sunulan performansa karşılık oldukça makul bir tüketim verisi sunuyor. Fabrika verisi ortalaması 5.7 lt/100 km olarak verilen Passat 2.0 TDI 4MOTION ile günlük kullanımda 7.5 litre seviyelerinde bir tüketim değeri elde etmek mümkün.
Yazı & fotoğraf: Bahadır Bektaş
ÖZELLİKLER
Motor.............Sıralı 4-silindir, 1968 cc, turbo dizel
Güç................240 bg @ 4000 d/d
Tork...............500 Nm @ 1750-2500 d/d
0-100 km/s.....6.4 sn
Maks hız........247 km/s
Ort. tüketim.....5.7 lt/100 km (Fabrika verisi)
Fiyat...............518.900 TL (Elegance - Ocak 2020)
- Borusan Otomotiv, 40'ıncı yılını görkemli bir etkinlikle kutladı Retail Next konseptiyle yenilenen Borusan Oto İstinye, Borusan Otomotiv’in ve Borusan Oto’nun 40. yıl kutlamasıyla açıldı
- Yeni PEUGEOT 5008 Türkiye'de... PEUGEOT'nun D-SUV modeli yeni neslinde elektrikli ve hibrit motor seçenekleriyle sunuluyor
- Volkswagen ID.4 nihayet Türkiye yollarında... Volkswagen, birkaç yıldır Avrupa yollarında olan elektrikli modeli ID.4'ü ülkemizde de satışa sundu
- BYD, 10 milyonuncu aracını üretti Çinli üretici BYD, 30’uncu yaşını 10 milyonuncu otomobil üretimiyle kutladı
- Mercedes-Benz'den yeni nesil güvenlik sistemleri Mercedes-Benz Türk, GSR kapsamlarına tam uyumlu yeni nesil otobüslerini yollara çıkarmaya devam ediyor