SEKTÖREL › Tofaş, 7 milyon eşiğini de aştı

Tofaş, 7 milyon eşiğini de aştı

30 Temmuz 2023 / 23:41 Stellantis’in önde gelen üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri olan Tofaş, 7 milyonuncu aracını üretti

Tofaş, 7 milyon eşiğini de aştı

Üretim faaliyetlerine 1971 yılında başlayan Tofaş Fabrikası, önemli üretim eşiklerinden birini aştı ve 7 milyonuncu aracını banttan indirdi. Yarım asırdan fazla süredir Türkiye’de binek ve ticari araç üretimi gerçekleştiren Tofaş Türk Otomobil Fabrikası’ndaki 7 milyonuncu araç, Egea Model Ailesi’nden Fiat Egea Cross Wagon oldu. Tofaş, üretime başlangıcından 7 milyonuncu araç üretimine kadar 25 farklı modeli dünya yollarına çıkardı. Üretime başlamasından bugüne kadarki süreçte toplam 3,7 milyon araç ihracatı gerçekleştiren şirket, yaklaşık 43 milyar dolar ihracat geliri elde ederek ülke ekonomisine katkısını sürdürdü.

6d36b774dedfdcc4a46a3843272413aa_0.jpg

Tofaş’ın üretimde 7 milyon araç sınırını aşmaya ve küresel çapta bir üretim merkezi olmaya uzanan yolculuğu, aynı zamanda Türkiye’nin otomotivdeki küresel rolünün artış hikayesini de gösteriyor. Zaman içinde artan üretim adetleri ve yetkinliği ile Tofaş’ın küresel otomotiv dünyasında üstlendiği rollerde de önemli sıçramalar meydana geldi. Üretimde- Türkiye’de otomotiv pazarının gelişimine paralel olarak- ilk milyon adede ulaşmak için 20 yıldan uzun bir süre gerekirken, son on yılda, büyük çoğunluğu Avrupa pazarlarına ihraç edilen 3 milyondan fazla araç banttan indirildi. Bu gelişmedeki önemli kilometre taşları hafızalarda iz bırakmış olan modelleri de anımsatıyor. 

Tofaş'ta 1993 yılında banttan inen ilk milyonuncu araç Türkiye'den Avrupa'ya yüksek adetlerde ihraç edilen ilk model olan Tempra modeliydi. Üretilen 2 milyonuncu araç olan Palio, 1998 yılında Türkiye'de müşterisi ile buluşmuştu.  Bugün otomotiv sanayinde sıkça karşılaşılsa da Palio küresel çapta iş birliği ile ürün geliştirmenin dünyadaki ilk örneklerinden biriydi. Tofaş bantlarından inen üç ve dört milyonuncu modeller Fiorino’ydu. FIAT, PSA ve Citroen markaları için geliştirilen ve üretilen çoklu markalı ürün geliştirme, bu çapta bir mühendisliğin Tofaş Ar-Ge merkezinde yapıldığı ilk büyük projeydi. Bu da otomotiv mühendisliği açısından Türkiye’de bir ilkti. Tofaş’ın 2016 yılında ürettiği beş milyonuncu aracı Egea hatchback oldu. Altı milyonuncu araç ise lansmanından bu yana sürekli geliştirilerek yenilenen Egea ailesinin Cross versiyonu olmuştu.

6d36b774dedfdcc4a46a3843272413aa_1.jpg

Konuya dair açıklamada bulunan CEO Cengiz Eroldu; “Tofaş, 7 milyon araç üretimine ulaşan yolculuğunda, faaliyete başladığındaki 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600’e yakın çalışanıyla mütevazı bir fabrikadan, bugün 450 bin adetlik üretim kapasitesi, yaklaşık 6 bin çalışanı ile küresel otomobil ve hafif ticari araçlar geliştiren bir üretim ve Ar-Ge merkezine dönüştü. Tofaş, sürekli ilerleme azmiyle, yerli sanayi ve Ar-Ge’nin güçlenmesine dair tutkuyla çalışılan yıllar boyunca endüstriyel ve ticari alanlarda kat ettiği gelişimin yanı sıra Türkiye otomotiv sanayi ve Ar-Ge’sinin gelişiminde önemli bir rol alırken, ülkemizde pek çok ilke de imza attı. Yetkin insan kaynağımızla, teknoloji, dijitalleşme, kalite ve verimlilik seviyesiyle küresel ölçekte rekabetçi çözümler sunuyoruz. Stellantis üretim sistemi kapsamında, iş güvenliği, kalite ve verimlilik alanlarındaki değerlendirmelere göre de grup içindeki en iyi ilk 3 fabrikadan biriyiz” dedi.

ÇOK OKUNANLAR